Smrdeča Sava Bohinjka

Odgovor na članek Gasilci očistili smrdečo Savo Bohinjko, ki je bil v Gorenjskem glasu objavljen 28. avgusta 2018.

Objavili ste članek o onesnaženju Save Bohinjke na Lancovem – kot je pri nas v navadi, odgovornost vsi zanikajo. Na Občini Bled zatrjujejo, da čistilna naprava brezhibno deluje, kar je verjetno res, ne povejo pa, da iz kanalizacijskega sistema občasno neprečiščene fekalije spuščajo neposredno v reko – in te fekalije ne grejo skozi čistilno napravo. Da je to resnično, dokazujejo neštete fotografije onesnaženja Save Bohinjke in smrdeče usedline, ki se pojavijo po nekaj deset metrov od izteka potoka Jezernica, prek katerega fekalije odtekajo v Savo. Ko sem lani prvič opazil iztekanje fekalij v Savo Bohinjko, sem bil zgrožen in potek dokumentiral tako, da sem posnel nekaj fotografij in kratek film o tem, kaj se dogaja. O tem sem obvestil Ministrstvo za okolje in prostor, ki je zadevo odstopilo inšpekcijski službi Inšpektorata RS za okolje in prostor, organizacijska enota Kranj. Zadevo je »raziskovala« inšpektorica Irena Meglič, ki pa ni ugotovila ničesar, ker je svoje delo malomarno opravila, saj ni ugotavljala, zakaj fekalije spuščajo v reko, temveč ali ima občina te zadeve urejene s predpisi. Z menoj kot prijaviteljem ni niti govorila, da bi ji lahko podrobneje pojasnil, kaj se dogaja. Odpeljal bi jo lahko tudi na mesto, kjer fekalije pritečejo v Savo Bohinjko, in ji pokazal usedline na dnu reke ter nekaj centimetrov debelo plast toaletnega papirja, vložkov itd., ki so na izlivu Jezernice. Zaradi nestrokovnega dela je bila podana pritožba in zoper njo predlagan disciplinski postopek. Na mojo prijavo je odgovorila po letu dni, in to na eni strani papirja formata A4. V odgovoru inšpektorica v 95 odstotkih navaja različne predpise in ugotavlja, da do prekomernega onesnaževanja ni prišlo. Ne pove pa, kakšno je primerno onesnaževanje? Zaradi tega, ker inšpekcijske službe niso odreagirale, je bila potem zoper župana Občine Bled in direktorja firme, ki upravlja čistilno napravo, v letošnjem letu podana na Okrožno državno tožilstvo v Kranju kazenska ovadba zaradi onesnaževanja okolja in zaradi goljufije, saj prebivalcem Bleda zaračunavajo storitev, ki je v celoti ne opravijo.

Spuščanje fekalij mimo čistilne naprave na Bledu je dokaj pogost pojav, tudi 29. avgusta 2017 ob 23. uri, ki se najbolj vidi v času poletne sezone. Na spuščanje fekalij v Savo Bohinjko župana in občinsko vodstvo stalno opozarjajo krajani Bleda, ribiči in drugi, ki onesnaženja opazijo, vendar se nič ne zgodi. Predstavniki občine do sedaj niso dali nobenega zagotovila, da se bo situacija začela reševati, še več, lažejo, da fekalije v Savo ne pritečejo iz kanalizacijskega sistema. Predstavniki občine se še naprej sprenevedajo in tajijo, da fekalije pritečejo z Bleda, ter za vzroke cvetenja Save Bohinjke krivijo ribiče in kmete, ki naj bi to povzročili s prekomernim hranjenjem rib in gnojenjem kmetijskih površin. Nočejo pa priznati in povedati, da mimo čistilne naprave iz kanalizacije odtekajo fekalije neposredno v Savo in so glavni vir vnosa hranljivih snovi, ki povzroča bujno rast rastlinja, ki raste v strugi reke. Letos sta k bujnejši rasti in odmiranju rastlinja pripomogla še nizek vodostaj in visoke temperature.

Župan in predstavniki občine tako zavestno dovolijo odvajanje fekalij v reko, kljub temu da vedo, da se v njej kopajo ljudje – predvsem otroci. Malo pred Lancovim sta dva tabora za tabornike, kjer so čez poletje taborniki, ki se kopajo v Savi Bohinjki, in letos jih je zaradi tega veliko imelo zdravstvene težave (drisko). Čudim se tudi predsedniku sveta KS Lancovo, da so uredili prostor za kopanje, saj se kopalci kopljejo v blejskem dreku.

Pravna država ne deluje (inšpekcijske službe, policija, občinska uprava itd.) in dovoljuje, da posamezniki bogatijo na račun turizma. Pri tem jim je malo mar, če zaradi tega prekomerno obremenjujejo okolje in zastrupljajo ljudi.

Sklicevanje na analize, da v vodi ni fekalij, je morda resnično. Take analize verjetno niso najbolj verodostojne, če jih naroči onesnaževalec, ki lahko diktira, kdaj bodo vzorci odvzeti, in pravočasno poskrbi, da takrat fekalije ne iztekajo v Savo Bohinjko. Ko bo to ugotovila neodvisna institucija, bomo lahko takim trditvam verjeli. Kopalcem priporočam, da dobro razmislijo, ali se bodo v taki vodi še kopali.

Milan Klemenčič, Kokrica

Oddaj svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...