Testenine in pesto

Paradižnik, bučke, jajčevci, bazilika … vse to se zdaj dobi na naših vrtovih, če smo jih posadili pred meseci in imeli nekaj sreče. S testeninami s pisano omako in pestom po genovsko vsega tega ne bo težko »spraviti v promet«.

Za pripravo testenin s poletno omako potrebujemo: 400 g testenin, 1 bučko, 1 jajčevec, 300 g češnjevega paradižnika, 0,5 kg paradižnikove kaše (mezge), 4 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 šopek bazilike, 3 žlice olivnega olja, sol.

Jajčevec operemo ter narežemo na manjše kocke. Potresemo ga s pol žličke rožmarina, ščepcem soli in pokapamo z žlico olivnega olja. Ponev segrejemo in na njej popečemo pripravljene kocke jajčevca. Popečen jajčevec prenesemo v posodo. Bučko narežemo na kolute in jo ravno tako posolimo in pokapamo z olivnim oljem, potresemo z rožmarinom in popečemo v ponvi. Pečene bučke prenesemo na krožnik. Česen olupimo in nasekljamo, češnjeve paradižnike razpolovimo. Ponovno segrejemo ponev, prilijemo preostalo žlico olja in dodamo česen. Ko česen zadiši, dodamo češnjev paradižnik in ga na hitro popečemo. Zalijemo s paradižnikovo kašo in potresemo z baziliko. Dobro premešamo in pustimo, da zavre. Nazadnje v omako vmešamo še popečen jajčevec in bučko. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca ter jih serviramo na krožnike in prelijemo z omako.

Nasvet: Testenine kuhamo minuto manj in jih nato stresemo k zelenjavni omaki. Dobro premešamo in kuhamo še eno minuto, da se omaka in testenine dobro povežejo.

Za pripravo pesta potrebujemo: 60 g svežih listov bazilike, 40 g parmezana, 2 stroka česna, 30 g pinjol, ščepec soli, ščepec popra, 4 žlice olivnega olja, 1 žlico olivnega olja za preliv.

Liste bazilike operemo, osušimo ter jih na grobo narežemo. Parmezan narežemo na manjše kocke, česen pa olupimo in ga večkrat prerežemo. Baziliko, parmezan, česen in pinjole stresemo v mešalnik in meljemo toliko časa, da dobimo skoraj gladko kremasto zmes. Dobljeno zmes prestavimo v skledo, jo posolimo in popopramo ter prilijemo olivno olje. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladek pesto. Nadevamo ga v kozarce. Po vrhu polijemo žlico olivnega olja in dobro zapremo.

Nasvet: Pesto hranimo v hladilniku. Uporabimo ga lahko za obogatitev mnogo jedi, kot so solate, mineštre, testenine … Tudi k omaki v zgornjem receptu se odlično poda.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 78 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/2

četrtek

-8/3

petek

-9/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 24. januar 2019

Vadba za možgane

IZLETI / Kranj, 24. januar 2019

Na Trebni vrh

IZLETI / Preddvor, 24. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Šenčur, 24. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

OBVESTILA / Kranj, 24. januar 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, Šenčur, 24. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 24. januar 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Za boljšo šolo – drugače / 06:04, 24. januar

Kdo je odgovoren, da je slovenski učitelj brez avtoritete?Janša?Javno šolstvo danes:kopica predpisov, učitelj sme prdnt samo na določenem m...

Šarec prehitel Pahorja / 22:43, 23. januar

Primož, ko je SDS vodila Svet EU, je bila Slovenija najbolj priljubljena v vsej svoji zgodovini. Morda je to zate sramota, a tudi ti si sam ...

Za boljšo šolo – drugače / 22:33, 23. januar

Slovenske šole so dobre in take bodo tudi ostale, dokler bodo javne..

Šarec prehitel Pahorja / 22:30, 23. januar

Eva Irgl in Branko Grims sta izpadla z lestvice priljubljenosti? OK, A ta dva da sta bila kdaj priljubljena? Za kaj že? Že videno, v kratkem...

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 14:40, 23. januar

Pogledali bomo karte bralke pod šifro Nova ljubezen. Nikakor si ne zna razložiti, kaj v njenem primeru pomenita karti Nesreča in Izguba. Zan...

Šarec prehitel Pahorja / 06:39, 23. januar

Na lestvici pogrešam Janeza Potočnika.

:-))))

Na Črnavi bodo spet čolnarili / 00:45, 23. januar

"Med odloki, ki jih bodo obravnavali tokrat, je novost odlok o plovnem režimu, ki bo urejal varno plovbo po jezeru Črnava."*****************...