Testenine in pesto

Paradižnik, bučke, jajčevci, bazilika … vse to se zdaj dobi na naših vrtovih, če smo jih posadili pred meseci in imeli nekaj sreče. S testeninami s pisano omako in pestom po genovsko vsega tega ne bo težko »spraviti v promet«.

Za pripravo testenin s poletno omako potrebujemo: 400 g testenin, 1 bučko, 1 jajčevec, 300 g češnjevega paradižnika, 0,5 kg paradižnikove kaše (mezge), 4 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 šopek bazilike, 3 žlice olivnega olja, sol.

Jajčevec operemo ter narežemo na manjše kocke. Potresemo ga s pol žličke rožmarina, ščepcem soli in pokapamo z žlico olivnega olja. Ponev segrejemo in na njej popečemo pripravljene kocke jajčevca. Popečen jajčevec prenesemo v posodo. Bučko narežemo na kolute in jo ravno tako posolimo in pokapamo z olivnim oljem, potresemo z rožmarinom in popečemo v ponvi. Pečene bučke prenesemo na krožnik. Česen olupimo in nasekljamo, češnjeve paradižnike razpolovimo. Ponovno segrejemo ponev, prilijemo preostalo žlico olja in dodamo česen. Ko česen zadiši, dodamo češnjev paradižnik in ga na hitro popečemo. Zalijemo s paradižnikovo kašo in potresemo z baziliko. Dobro premešamo in pustimo, da zavre. Nazadnje v omako vmešamo še popečen jajčevec in bučko. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca ter jih serviramo na krožnike in prelijemo z omako.

Nasvet: Testenine kuhamo minuto manj in jih nato stresemo k zelenjavni omaki. Dobro premešamo in kuhamo še eno minuto, da se omaka in testenine dobro povežejo.

Za pripravo pesta potrebujemo: 60 g svežih listov bazilike, 40 g parmezana, 2 stroka česna, 30 g pinjol, ščepec soli, ščepec popra, 4 žlice olivnega olja, 1 žlico olivnega olja za preliv.

Liste bazilike operemo, osušimo ter jih na grobo narežemo. Parmezan narežemo na manjše kocke, česen pa olupimo in ga večkrat prerežemo. Baziliko, parmezan, česen in pinjole stresemo v mešalnik in meljemo toliko časa, da dobimo skoraj gladko kremasto zmes. Dobljeno zmes prestavimo v skledo, jo posolimo in popopramo ter prilijemo olivno olje. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladek pesto. Nadevamo ga v kozarce. Po vrhu polijemo žlico olivnega olja in dobro zapremo.

Nasvet: Pesto hranimo v hladilniku. Uporabimo ga lahko za obogatitev mnogo jedi, kot so solate, mineštre, testenine … Tudi k omaki v zgornjem receptu se odlično poda.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

9/18

nedelja

11/17

ponedeljek

10/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 19. maj 2019

Srce, ki bije

IZLETI / Bled, 19. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

PRIREDITVE / Naklo, 19. maj 2019

Dva pogovorna večera v Naklem

PRIREDITVE / Kranj, 19. maj 2019

Štiristo let cerkve sv. Uršule na Sorškem polju

PRIREDITVE / Kupljenik, 19. maj 2019

Pohod in srečanje na Kupljeniku

OBVESTILA / Kranj, 20. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

PRIREDITVE / Radovljica, 20. maj 2019

Kranjska čebela – naša naravna dediščina

 

 
 

 

 
 
 

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???

Ko bom velik, bom pilot / 14:52, 17. maj

Pa mal si poglejte finančne rezultate Adrie in letalske šole... ne štima ta Adria sploh

Kultura nas združuje / 14:17, 17. maj

Zeh.

Zdravje nas vse najbolj boli / 11:43, 17. maj

Odličen zapis ga. Suzana !

Ko bom velik, bom pilot / 22:41, 16. maj

Adria, nič več nacionalni letalski prevoznik, samo letalski prevoznik na Brniku, v nemški lasti. Kdo vse stoji za tem K4 po imenu, ne vem? L...

Znana že tudi trasa skozi Sotesko / 18:13, 16. maj

Nisem ne iz Kranja in ne iz Šenčurja in ne iz Cerkelj. Se pa tam pogosto vozim in večkrat srečam korajžnega kolesarja, ki šiba zjutraj petek...