Testenine in pesto

Paradižnik, bučke, jajčevci, bazilika … vse to se zdaj dobi na naših vrtovih, če smo jih posadili pred meseci in imeli nekaj sreče. S testeninami s pisano omako in pestom po genovsko vsega tega ne bo težko »spraviti v promet«.

Za pripravo testenin s poletno omako potrebujemo: 400 g testenin, 1 bučko, 1 jajčevec, 300 g češnjevega paradižnika, 0,5 kg paradižnikove kaše (mezge), 4 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 šopek bazilike, 3 žlice olivnega olja, sol.

Jajčevec operemo ter narežemo na manjše kocke. Potresemo ga s pol žličke rožmarina, ščepcem soli in pokapamo z žlico olivnega olja. Ponev segrejemo in na njej popečemo pripravljene kocke jajčevca. Popečen jajčevec prenesemo v posodo. Bučko narežemo na kolute in jo ravno tako posolimo in pokapamo z olivnim oljem, potresemo z rožmarinom in popečemo v ponvi. Pečene bučke prenesemo na krožnik. Česen olupimo in nasekljamo, češnjeve paradižnike razpolovimo. Ponovno segrejemo ponev, prilijemo preostalo žlico olja in dodamo česen. Ko česen zadiši, dodamo češnjev paradižnik in ga na hitro popečemo. Zalijemo s paradižnikovo kašo in potresemo z baziliko. Dobro premešamo in pustimo, da zavre. Nazadnje v omako vmešamo še popečen jajčevec in bučko. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca ter jih serviramo na krožnike in prelijemo z omako.

Nasvet: Testenine kuhamo minuto manj in jih nato stresemo k zelenjavni omaki. Dobro premešamo in kuhamo še eno minuto, da se omaka in testenine dobro povežejo.

Za pripravo pesta potrebujemo: 60 g svežih listov bazilike, 40 g parmezana, 2 stroka česna, 30 g pinjol, ščepec soli, ščepec popra, 4 žlice olivnega olja, 1 žlico olivnega olja za preliv.

Liste bazilike operemo, osušimo ter jih na grobo narežemo. Parmezan narežemo na manjše kocke, česen pa olupimo in ga večkrat prerežemo. Baziliko, parmezan, česen in pinjole stresemo v mešalnik in meljemo toliko časa, da dobimo skoraj gladko kremasto zmes. Dobljeno zmes prestavimo v skledo, jo posolimo in popopramo ter prilijemo olivno olje. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladek pesto. Nadevamo ga v kozarce. Po vrhu polijemo žlico olivnega olja in dobro zapremo.

Nasvet: Pesto hranimo v hladilniku. Uporabimo ga lahko za obogatitev mnogo jedi, kot so solate, mineštre, testenine … Tudi k omaki v zgornjem receptu se odlično poda.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

delno oblačno
vlažnost: 60 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

8/23

petek

11/24

sobota

10/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 24. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

PRIREDITVE / Jesenice, 24. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

GLASBA / Bohinjska Bela, 24. maj 2019

Letni koncert MePZ Anton Tomaž Linhart

RAZSTAVE / Naklo, 24. maj 2019

Janin vrt Vojka Artača

PRIREDITVE / Naklo, 24. maj 2019

Zasaditev drevesa ob Tednu ljubiteljske kulture

GLASBA / Škofja Loka, 24. maj 2019

Koncert Nine Pušlar

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci