Testenine in pesto

Paradižnik, bučke, jajčevci, bazilika … vse to se zdaj dobi na naših vrtovih, če smo jih posadili pred meseci in imeli nekaj sreče. S testeninami s pisano omako in pestom po genovsko vsega tega ne bo težko »spraviti v promet«.

Za pripravo testenin s poletno omako potrebujemo: 400 g testenin, 1 bučko, 1 jajčevec, 300 g češnjevega paradižnika, 0,5 kg paradižnikove kaše (mezge), 4 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 šopek bazilike, 3 žlice olivnega olja, sol.

Jajčevec operemo ter narežemo na manjše kocke. Potresemo ga s pol žličke rožmarina, ščepcem soli in pokapamo z žlico olivnega olja. Ponev segrejemo in na njej popečemo pripravljene kocke jajčevca. Popečen jajčevec prenesemo v posodo. Bučko narežemo na kolute in jo ravno tako posolimo in pokapamo z olivnim oljem, potresemo z rožmarinom in popečemo v ponvi. Pečene bučke prenesemo na krožnik. Česen olupimo in nasekljamo, češnjeve paradižnike razpolovimo. Ponovno segrejemo ponev, prilijemo preostalo žlico olja in dodamo česen. Ko česen zadiši, dodamo češnjev paradižnik in ga na hitro popečemo. Zalijemo s paradižnikovo kašo in potresemo z baziliko. Dobro premešamo in pustimo, da zavre. Nazadnje v omako vmešamo še popečen jajčevec in bučko. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca ter jih serviramo na krožnike in prelijemo z omako.

Nasvet: Testenine kuhamo minuto manj in jih nato stresemo k zelenjavni omaki. Dobro premešamo in kuhamo še eno minuto, da se omaka in testenine dobro povežejo.

Za pripravo pesta potrebujemo: 60 g svežih listov bazilike, 40 g parmezana, 2 stroka česna, 30 g pinjol, ščepec soli, ščepec popra, 4 žlice olivnega olja, 1 žlico olivnega olja za preliv.

Liste bazilike operemo, osušimo ter jih na grobo narežemo. Parmezan narežemo na manjše kocke, česen pa olupimo in ga večkrat prerežemo. Baziliko, parmezan, česen in pinjole stresemo v mešalnik in meljemo toliko časa, da dobimo skoraj gladko kremasto zmes. Dobljeno zmes prestavimo v skledo, jo posolimo in popopramo ter prilijemo olivno olje. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladek pesto. Nadevamo ga v kozarce. Po vrhu polijemo žlico olivnega olja in dobro zapremo.

Nasvet: Pesto hranimo v hladilniku. Uporabimo ga lahko za obogatitev mnogo jedi, kot so solate, mineštre, testenine … Tudi k omaki v zgornjem receptu se odlično poda.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-2/-2

sreda

-2/1

četrtek

-6/4

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Britof, Predoslje, 23. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Tržič, 23. januar 2019

Literarno-domoznanski večer

PRIREDITVE / Jesenice, 23. januar 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Kokrica, 23. januar 2019

Preroštvo o Gogu in Magogu

RAZSTAVE / Tržič, 23. januar 2019

Karavanke – prostor povezav in razhajanj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. januar 2019

Blaznikov večer – Obisk Slovencev v Argentini

OBVESTILA / Škofja Loka, 24. januar 2019

Vadba za možgane

 

 
 

 

 
 
 

Na Črnavi bodo spet čolnarili / 00:45, 23. januar

"Med odloki, ki jih bodo obravnavali tokrat, je novost odlok o plovnem režimu, ki bo urejal varno plovbo po jezeru Črnava."*****************...

Šarec prehitel Pahorja / 22:19, 22. januar

Verjetno smo edina (demokratična) država na svetu, ki jo vodi politik, ki ni nikoli nič obljubljal. Upam, da nas ta všečna politika ne stane...

Šarec prehitel Pahorja / 14:50, 22. januar

Nemogoče, SDS = Sloveniji delamo sramoto ali stranka kvazi domoljubov ni več prva na lestvici priljublenosti??In dosmrtni predsednik SDS-a ...

Gora ni nora / 14:46, 22. januar

Aja, zih so ble tud zgorej brez ane?

Gora ni nora / 14:45, 22. januar

Triglav pa skupina Švedinj v japonkah hahah, pol si se pa zbudu... Eh.. ne smem napisat !

Gora ni nora / 14:30, 22. januar

Blefer..

Več kot le ena duša je v njej / 07:35, 22. januar

Nauk te zgodbe:
za uspeh v biznisu je dobro, če vidiš mamo kako spolno občuje s tvojim fantom in obratno.