Predstavnika Vaških žlikrofov Žan Tončič in Matej Kolar v družbi Tilna Božiča / Foto: Tina Dokl

Čokoladni žlikrofi so najnovejši hit

Idrijski žlikrofi, jed iz testa in krompirjevega nadeva, izhajajo iz časov, ko še ni bilo gospodinjskih aparatov in so se recepti prenašali iz roda v rod. Nekoč so dajali moč idrijskim knapom, danes pa so gurmanska specialiteta, zaščitena in vpisana v register Evropske komisije.

Na devetem kulinaričnem festivalu Praznik idrijskih žlikrofov, ki ga je letos drugič organiziral Mladinski center Idrija v domači Idriji, so se predstavili vsi certificirani proizvajalci in lokalni gostinci, ki sledijo zaščitenemu tradicionalnemu receptu žlikrofov. Soorganizator Tilen Božič pojasni, da žlikrofe v njihovem kraju kuhajo že dvesto let. »Do žlikrofov imamo poseben odnos, nekoč so se jedli le ob posebnih priložnostih, danes pa veljajo za zelo posebno gurmansko doživetje, predvsem zato, ker dopuščajo možnost sodobne interpretacije predjedi, glavne jedi in tudi sladice v kombinaciji z različnimi omakami in prilogami.«

Letošnji praznik so zaznamovali prav posebni žli­krofi – čokoladni žlikrofi iz Gostišča Barbara. Idejni oče čokoladnih žlikrofov je direktor podjetja Pet zvezdic Matjaž Jelovčan, ki pojasni, da so narejeni po postopku in tehnologiji tradicionalnega idrijskega žlikrofa. »Tokrat se s čokoladnimi žlikrofi na prazniku predstavljamo prvič in odziv je odličen. Domačini so ga pograbili kot zanimivo izpeljanko, postavili so ga na svoj zemljevid in prepričan sem, da smo se z njimi zapisali v zgodovino Idrije.« Matjaž pove, da so čokoladni žlikrofi trenutno na voljo le v njihovem Gostišču Barbara, kjer jih postrežejo kot sladico, h kateri sodi tudi sladka omaka. »Žlikrof iz črne čokolade je polnjen s suhimi rozinami in sivko, oblijemo ga z omako iz gozdnih sadežev, žlikrof iz bele čokolade pa je polnjen z jagodami, pripadajoča omaka pa je iz žajblja.« V Gostišču Barbara bodo kmalu na voljo tudi darilne škatlice s čokoladnimi žlikrofi, ki jih bo krasila uporabna čipka.

Poleg čokoladnih žlikrofov pa v Gostišču Barbara ponujajo tudi tradicionalne idrijske žlikrofe z bakalco in Barbarino omako, ki je tudi sveža novost. Njeno pripravo razloži vodja gostišča Dejan Lidjan. »Ker se približuje jesen, smo naredili novo, jesensko obarvano omako. Temelji na kostanju, ki mu dodamo smetano, da dobimo lep kremast okus, čezenj posujemo popečeno slanino z medom in svež žajbelj.«

Na Prazniku idrijskih žlikrofov so se v okviru Alpskega otoka, ki ga podpirata Ministrstvo za okolje in prostor ter Alpska konvencija, predstavili tudi gostinci iz Beljaka, Črne na Koroškem in Bovca, ki so pripravljali žlikrofom sorodne jedi, za spektakel dneva pa je poskrbela zmagovalka lanskega domačega MasterChefa Sara Rutar, ki se je kulinarične specialitete Idrije lotila na svojstven in moderen način.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

zmerno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

9/22

petek

9/17

sobota

6/12

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Gorje, 26. april 2019

Ob 90-letnici Planinskega društva Gorje

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 26. april 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gozd - Martuljek, 26. april 2019

Ob dnevu Zemlje

PRIREDITVE / Škofja Loka, Kamnik, 26. april 2019

Ob državnem prazniku dnevu upora proti okupatorju

RAZSTAVE / Adergas, 26. april 2019

Velikonočna razstava ročnih del

IZLETI / Naklo, 27. april 2019

Pohod po Udin borštu

IZLETI / Šenčur, 27. april 2019

Jurjev pohod iz Šenčurja v Nevlje

PRIREDITVE / Žiri, 27. april 2019

13. Slovenski klekljarski dnevi

 

 
 

 

 
 
 

Tržaški kras in morje / 13:25, 25. april

Pa stopnujmo še enkrat:

ime - lepo ime - Anamarija.

Tržaški kras in morje / 11:53, 25. april

Tudi tebi je očitno dolgčas?!

Tržaški kras in morje / 10:50, 25. april

Stopnjevanje:
dolgčas- večji dolgčas- muzej.

Edina toleranca je ničelna / 21:54, 24. april

Jaz mislim, da so problemi drugje. Samo tale primer ! Bil se udeležen v prometni nesreči, nekrivdno, 0,0! Ura 9h ! Gavni povzročitelj je nap...

Podbreška potica letošnja kraljica / 16:56, 24. april

Podbreška?
Pod katerim bregom?
Malo morgen.
Pravilno je Podbrezijanska potica.
Amen.

Edina toleranca je ničelna / 16:32, 24. april

Ma ostane naj tako je !

Prešernovo gre v Rusijo / 14:08, 24. april

Včasih sem hodil v gledališče, ker sem se delal pametnega in kulturnega.Ko sedaj gledam nazaj, ugotavljam, da sem na koncu predstav ploskal ...