Predstavnika Vaških žlikrofov Žan Tončič in Matej Kolar v družbi Tilna Božiča / Foto: Tina Dokl

Čokoladni žlikrofi so najnovejši hit

Idrijski žlikrofi, jed iz testa in krompirjevega nadeva, izhajajo iz časov, ko še ni bilo gospodinjskih aparatov in so se recepti prenašali iz roda v rod. Nekoč so dajali moč idrijskim knapom, danes pa so gurmanska specialiteta, zaščitena in vpisana v register Evropske komisije.

Na devetem kulinaričnem festivalu Praznik idrijskih žlikrofov, ki ga je letos drugič organiziral Mladinski center Idrija v domači Idriji, so se predstavili vsi certificirani proizvajalci in lokalni gostinci, ki sledijo zaščitenemu tradicionalnemu receptu žlikrofov. Soorganizator Tilen Božič pojasni, da žlikrofe v njihovem kraju kuhajo že dvesto let. »Do žlikrofov imamo poseben odnos, nekoč so se jedli le ob posebnih priložnostih, danes pa veljajo za zelo posebno gurmansko doživetje, predvsem zato, ker dopuščajo možnost sodobne interpretacije predjedi, glavne jedi in tudi sladice v kombinaciji z različnimi omakami in prilogami.«

Letošnji praznik so zaznamovali prav posebni žli­krofi – čokoladni žlikrofi iz Gostišča Barbara. Idejni oče čokoladnih žlikrofov je direktor podjetja Pet zvezdic Matjaž Jelovčan, ki pojasni, da so narejeni po postopku in tehnologiji tradicionalnega idrijskega žlikrofa. »Tokrat se s čokoladnimi žlikrofi na prazniku predstavljamo prvič in odziv je odličen. Domačini so ga pograbili kot zanimivo izpeljanko, postavili so ga na svoj zemljevid in prepričan sem, da smo se z njimi zapisali v zgodovino Idrije.« Matjaž pove, da so čokoladni žlikrofi trenutno na voljo le v njihovem Gostišču Barbara, kjer jih postrežejo kot sladico, h kateri sodi tudi sladka omaka. »Žlikrof iz črne čokolade je polnjen s suhimi rozinami in sivko, oblijemo ga z omako iz gozdnih sadežev, žlikrof iz bele čokolade pa je polnjen z jagodami, pripadajoča omaka pa je iz žajblja.« V Gostišču Barbara bodo kmalu na voljo tudi darilne škatlice s čokoladnimi žlikrofi, ki jih bo krasila uporabna čipka.

Poleg čokoladnih žlikrofov pa v Gostišču Barbara ponujajo tudi tradicionalne idrijske žlikrofe z bakalco in Barbarino omako, ki je tudi sveža novost. Njeno pripravo razloži vodja gostišča Dejan Lidjan. »Ker se približuje jesen, smo naredili novo, jesensko obarvano omako. Temelji na kostanju, ki mu dodamo smetano, da dobimo lep kremast okus, čezenj posujemo popečeno slanino z medom in svež žajbelj.«

Na Prazniku idrijskih žlikrofov so se v okviru Alpskega otoka, ki ga podpirata Ministrstvo za okolje in prostor ter Alpska konvencija, predstavili tudi gostinci iz Beljaka, Črne na Koroškem in Bovca, ki so pripravljali žlikrofom sorodne jedi, za spektakel dneva pa je poskrbela zmagovalka lanskega domačega MasterChefa Sara Rutar, ki se je kulinarične specialitete Idrije lotila na svojstven in moderen način.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/18

sobota

3/12

nedelja

-3/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Spodnji Brnik, 24. marec 2024

Ob materinskem dnevu

PRIREDITVE / Adergas, 24. marec 2024

Lep materinski dan

PRIREDITVE / Predoslje, 24. marec 2024

Mama je ena sama

GLEDALIŠČE / Breznica, 24. marec 2024

Premiera predstave Čarovnice

PRIREDITVE / Preddvor, 26. marec 2024

Predstavitev Podbreške potice

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

 

 
 

 

 
 
 

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??

Kje bi bilo medvedki Mici bolje / 14:20, 22. marec

Teli nevladniki in razni paraziti na davkoplačevalskem denarju so pametni ja...Medota bi rešili iz ujetništva in ga preselili v zavetišče?! ...

Kranj diha z vojašnico / 22:55, 20. marec

Migranti bojo vsaj rodnost popravli, vlada te pa na suho nateguje ;)

Kranj diha z vojašnico / 20:58, 20. marec

Bojim se, da bodo na koncu v teh lepih hangarjih poležavali ilegalni migranti. Okoli novega leta se je omenjalo tudi Kranj, kot možni center...

Sprava bo, sprave ne bo / 10:47, 20. marec

Slovenci nismo preveč inteligentni narod. Dokaz so dogodki par let pred 2.sv vojno, med vojno in vsaj 15 let po vojni. V Franciji so izvenso...