Na Kamniškem deluje šest mikropivovarn; nedavno so se na pogovornem večeru predstavile tri (z desne): Anja in Urban Florjančič iz pivovarne Mali grad, Frenk Jeglič iz pivovarne Meninc in Miha Tome iz pivovarne Barut. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz dobre vode tudi dobro pivo

Kamnik se ponaša s kar šestimi mikropivovarnami, za katerimi stojijo večinoma mladi ljubitelji te pijače, ki so vsi po vrsti pivo začeli variti v domačih garažah. Zakaj pivo tako dobro uspeva prav na Kamniškem – in še marsikaj zanimivega – so razkrili na nedavnem pogovornem večeru.

Kamnik – Mesto Kamnik bi lahko poimenovali kar slovenska prestolnica mikropivovarn, saj jih je v zadnjih petih letih pot do ljubiteljev piva našlo kar šest, in sicer pivovarne Mali grad, Maister, Lampelj, Meninc, Barut in Mister.

V Samostanu Mekinje so pred dnevi pripravili že drugi pogovorni večer s pivovarji (udeležili so se ga trije), saj zgodbe o nastajanju piva in eksperimentiranju s kvasovkami, hmeljem, sladom in ne nazadnje vodo navdušujejo številne ljubitelje te pijače.

Kot prva sta v Kamniku v domači garaži, nato v prostorih na Šutni in zdaj v mali pivovarni v Šmarci svoje pivo Mali grad začela variti mlada zakonca Anja in Urban Florjančič, ki danes v stekleničkah prodajata osem vrst piva, nenehno pa se »igrata« s preizkušanjem novih okusov, saj so možnosti na tem področju neomejene. Še več eksperimentiranja si privoščijo v pivovarni Barut na območju nekdanje smodnišnice, kjer pivo varijo trije kolegi, ki so se spoznali na katedri za mikrobno biotehnologijo na biotehniški fakulteti, kjer so veliko delali s kvasom. »Veliko eksperimentiramo, delamo drugačne okuse, tudi bolj kisla piva, zelo specifična, saj je na tem trgu še veliko možnosti,« pravi Miha Tome.

Povsem druga zgodba prihaja izpod Menine, kjer na domači kmetiji s svojim lastnim nasadom ekološko pridelanega hmelja pivo Meninc vari Frenk Jeglič. »Naša kmetija leži sedemsto metrov nad morjem in izkazalo se je, da hmelj tu odlično uspeva, je zelo aromatičen in odpornejši proti boleznim.«

Med drugim so povedali, da je najzahtevnejše zvariti kakovostno pšenično pivo, da imamo Slovenci najraje piva vrste pale ale, da je treba pivo pri okušanju pogoltniti, da je pivo precej težje prodati kot narediti, da je daleč najdražja sestavina piva hmelj, najpomembnejša pa voda. »Kamnik ima izredno, izredno dobro vodo. Ima zelo nizko mineralno sestavo, je kot prazno platno za vse nadaljnje procese. Kar se tega tiče, imamo izredno srečo,« so si enotni kamniški pivovarji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/15

torek

6/13

sreda

7/11

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Naklo, 13. november 2018

Bachova cvetna terapija

OBVESTILA / Naklo, 13. november 2018

Predstavitev waldorfske pedagogike in igralna urica

OBVESTILA / Preddvor, 13. november 2018

Merjenje krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 13. november 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 13. november 2018

Oman

OBVESTILA / Rateče, 13. november 2018

Otroštvo v Ratečah

 

 
 

 

 
 
 

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:46, 11. november

Vsakega ki vozi pod vplivom Alkohola treba kaznovati, denarno in zaporno der odvzem vozniške za minimalno 10 let ali za vedno.

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:44, 11. november

Halo!Ali je res bilo potrebno da pride do še ene dveh Mrtvih zaradi, Alkohola, ( Pijancev ) v prometu, da sploh začnejo odgovorni o tem da ...

Varno v zimo / 13:38, 11. november

Pa sploh ni treba na Pokljuko ! Povsod se najde primeren prosto, če ne drugod na Vranskem.

Varno v zimo / 13:36, 11. november

Tale članek mi je pa kot ena skupna reklama za pnevmatike. Po Gorenjski vidim reklamne panoje firm, katerih niti ne testirajo. Tri, štiri ma...

Nadgradnja železniške proge / 12:16, 11. november

Ne vem, če je sploh možno, treba bi bilo poiskati novo traso iz Lj. mimo Brnika naprej do Jesenic!

Nadgradnja železniške proge / 18:41, 10. november

Kot nadgradnjo se razumeva povečana hitrost ali dodaten tir. Ali bo dodaten tir ali ne? Edino to je smiselno glede na kronične zamude gorenjskih potniških vlakov, vse ostalo je samo demagogija.

Jezerjani zavrnili spremembo meje / 21:03, 7. november

Ups! Na zemljevidu nisem zasledil, da je tam sosednja občina Solčava, verjetno UE Mozirje! No, pa naj si poiščejo odprta vrata v Solčavi!Mi...