Na Kamniškem deluje šest mikropivovarn; nedavno so se na pogovornem večeru predstavile tri (z desne): Anja in Urban Florjančič iz pivovarne Mali grad, Frenk Jeglič iz pivovarne Meninc in Miha Tome iz pivovarne Barut. / Foto: Gorazd Kavčič

Iz dobre vode tudi dobro pivo

Kamnik se ponaša s kar šestimi mikropivovarnami, za katerimi stojijo večinoma mladi ljubitelji te pijače, ki so vsi po vrsti pivo začeli variti v domačih garažah. Zakaj pivo tako dobro uspeva prav na Kamniškem – in še marsikaj zanimivega – so razkrili na nedavnem pogovornem večeru.

Kamnik – Mesto Kamnik bi lahko poimenovali kar slovenska prestolnica mikropivovarn, saj jih je v zadnjih petih letih pot do ljubiteljev piva našlo kar šest, in sicer pivovarne Mali grad, Maister, Lampelj, Meninc, Barut in Mister.

V Samostanu Mekinje so pred dnevi pripravili že drugi pogovorni večer s pivovarji (udeležili so se ga trije), saj zgodbe o nastajanju piva in eksperimentiranju s kvasovkami, hmeljem, sladom in ne nazadnje vodo navdušujejo številne ljubitelje te pijače.

Kot prva sta v Kamniku v domači garaži, nato v prostorih na Šutni in zdaj v mali pivovarni v Šmarci svoje pivo Mali grad začela variti mlada zakonca Anja in Urban Florjančič, ki danes v stekleničkah prodajata osem vrst piva, nenehno pa se »igrata« s preizkušanjem novih okusov, saj so možnosti na tem področju neomejene. Še več eksperimentiranja si privoščijo v pivovarni Barut na območju nekdanje smodnišnice, kjer pivo varijo trije kolegi, ki so se spoznali na katedri za mikrobno biotehnologijo na biotehniški fakulteti, kjer so veliko delali s kvasom. »Veliko eksperimentiramo, delamo drugačne okuse, tudi bolj kisla piva, zelo specifična, saj je na tem trgu še veliko možnosti,« pravi Miha Tome.

Povsem druga zgodba prihaja izpod Menine, kjer na domači kmetiji s svojim lastnim nasadom ekološko pridelanega hmelja pivo Meninc vari Frenk Jeglič. »Naša kmetija leži sedemsto metrov nad morjem in izkazalo se je, da hmelj tu odlično uspeva, je zelo aromatičen in odpornejši proti boleznim.«

Med drugim so povedali, da je najzahtevnejše zvariti kakovostno pšenično pivo, da imamo Slovenci najraje piva vrste pale ale, da je treba pivo pri okušanju pogoltniti, da je pivo precej težje prodati kot narediti, da je daleč najdražja sestavina piva hmelj, najpomembnejša pa voda. »Kamnik ima izredno, izredno dobro vodo. Ima zelo nizko mineralno sestavo, je kot prazno platno za vse nadaljnje procese. Kar se tega tiče, imamo izredno srečo,« so si enotni kamniški pivovarji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/18

nedelja

12/16

ponedeljek

2/18

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 23. september 2018

Najvišji vrh Olševe

PRIREDITVE / Gozd, 23. september 2018

Palačinkin živžav

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 23. september 2018

Razstava gob

PRIREDITVE / Kranj, 24. september 2018

Snemanje oddaje Slovenski pozdrav

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, Šenčur, 24. september 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Visoko, 24. september 2018

Vpis gledališkega abonmaja

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 24. september 2018

Slike Marka Rolca

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, Šenčur, 25. september 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Doma pod Triglavom / 23:19, 20. september

1. Temeljna ustavna listina, Uradni list RS, 25. 6. 1991, 4. Čl. 3. Odstavek: »ob dejstvu, da SFRJ ne deluje kot pravno urejena država in da...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 20:04, 20. september

Lepo je videti, da nekomu pa le uspe. Čestitke za odločitev o izobraževanju, čestitke k začetku dela in s tem samostojnosti. In najvažnejše ...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 17:16, 20. september

Slovenci se uničujemo sami. Že takoj po ww2, mnogo pridnih in poštenih izgnanih in pokončanih po jamah in gozdovih, tisti, ki so ostali, nis...

Doma pod Triglavom / 16:28, 20. september

Naša država je sekularna in vsako vmešavanje RKC je nesprejemljivo ! Slovenska ustava je jasna in toleranca do tega mora biti ničelna! Ni pr...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 19:01, 19. september

Študenti imajo bolj tanko denarnico, pa je verjetno dobila kakšna sredstva s strani "nevladnih organizacij", katerim je v interesu imeti tu ...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 16:29, 18. september

Seveda je kapitalistom v Sloveniji v interesu zaposlovati azilante, vsaj nekej časa bodo tiho in delali za minimalca, domači so se začeli upirati in zahtevajo večje plače..

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 22:04, 17. september

Pozdravljen_a gospa ali gospod Kitty!Jaz sem ta 'študentka', katere življenje vas tako zelo zanima, da bi k meni celo poslali 'ustrezne služ...