Slive

Letošnje poletje lahko opazimo kar nekaj slivovih dreves, katerih veje se šibijo pod težo sadežev. Ker bo očitno slivove marmelade dovolj, je prav, da iz sliv še kaj spečemo ali skuhamo.

Za pripravo slivove pite z orehi potrebujemo: za testo: 350 g moke, 150 g masla, 150 g mletega sladkorja, 4 rumenjake, 1 vanilijev sladkor, pol pecilnega praška, lupinico ene bio limone, pol žličke soli; za nadev: 3 žlice slivove marmelade, 0,5 kg sliv; za preliv: 4 beljake, 150 g orehov, 120 g sladkorja.

Priprava testa: V posodo stresemo moko, pecilni prašek, sladkor, vanilijev sladkor, limonino lupinico in sol ter premešamo. Dodamo rumenjake in na kocke narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo za 30 minut postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Beljake stepemo v sneg in dodamo sladkor. Stepamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato vmešamo še orehe.

Sestavljanje pite: Polovico testa razvaljamo ter z njim obložimo okrogel pekač, ki smo ga predhodno namastili. Testo premažemo z marmelado. Slive razpolovimo in jim odstranimo koščice. S polovicami sliv prekrijemo testo, tako da je olupek na spodnji strani. Čez slive nadevamo orehov nadev. Preostanek testa naribamo čez nadev. Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut.

Nasvet: Sestavine so navedene za okrogel pekač premera 26 centimetrov. Testo bomo lažje naribali, če ga pred uporabo postavimo za 10 minut v zamrzovalnik.

Za pripravo ovsene kaše s suhimi slivami potrebujemo: 100 g ovsenih kosmičev, 50 g suhih sliv, 2,5 dl vode, 2,5 dl mleka, ščepec soli.

V kozico stresemo ovsene kosmiče, sol in narezane suhe slive. Prelijemo z vodo in zavremo. Ko se kaša začne gostiti, zalijemo z mlekom in ponovno zavremo. Pokrijemo in kuhamo 10 do 15 minut oz. dokler ne nastane kremasta kaša. Vmes večkrat premešamo. Kašo serviramo v skodelo in jo po želji prelijemo z mlekom.

Nasvet: Sestavine so navedene za eno veliko porcijo. V poletnem času suhe slive nadomestimo s svežimi. Te dodamo v kašo pet minut pred koncem kuhanja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

jasno
vlažnost: 91 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-6/14

torek

0/13

sreda

-2/12

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, Šenčur, Preddvor, 19. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Vodice, 19. februar 2019

Potopisno predavanje o Namibiji

GLASBA / Preddvor, 19. februar 2019

Bom naredil stezice

PRIREDITVE / Jesenice, 19. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PREDAVANJA / Naklo, 19. februar 2019

Maroko

PREDAVANJA / Tržič, 19. februar 2019

O homeopatiji

PREDAVANJA / Škofja Loka, 19. februar 2019

Vrtnice kot del slovenske kulturne dediščine

GLASBA / Preddvor, 19. februar 2019

Koncert Bom naredil stezice prestavljen

 

 
 

 

 
 
 

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!

Kadim, pa kaj / 13:38, 17. februar

Sem kadil, nikoli več!
Individualni programi opuščanja kajenja so korak v pravo smer, podpiram !!

Nov butični hotel na Jezerskem / 13:18, 15. februar

Upajmo, da bo skozi leta res zaživel. Mogoče lokacija ravno ne omogoča butični turizem; vsaj kar se tiče miru ob glavni cesti. Zanimivo, da ...

Odstopil zaradi tatvine / 11:46, 15. februar

Kakšne bedarije se dogajajo v tej naši družbi?Kulturniška zvezda evidentno krade? Nagrajena sodomija! Žaljenje naroda, vsak mesec dober penz...

Krčijo vpisna mesta / 19:46, 14. februar

Samo študij v naravoslovnih vedah je prihodnost razvoja naše države. Tehnični poklici so na prvem mestu, ker so uporabni tudi v tujini. Vend...

Krčijo vpisna mesta / 16:32, 14. februar

V Sloveniji bi bilo dost samo nekaj družboslovcev (malo pretiravam).Družboslovci- popolnoma nezaposljiv kader.In potem serjejo klamfe in jaj...

Krčijo vpisna mesta / 10:07, 14. februar

Armada novih intelektulacev. Samo ekonomistov imamo verjetno več kot Švica. Samo v ekonomiji smo bolj na repu razvitih. Ko visoko izobražen ...