Ekipa Vogel pred Merjascem: Lidija Beznik, Aleksandra Fiorelli in Tjaša Zupan

Zvezde in kulinarika

Na Voglu so nedavno pripravili kulinarični večer pod zvezdami, na katerem sta svoji kuhalnici ponovno staknila znana slovenska kuharska mojstra, oba Gorenjca, Igor Jagodic in Uroš Štefelin.

Večer so poimenovali Kulinarični večer pod zvezdami in tudi letos je bila planinska koča Merjasec, ki ga je gostila, razprodana. Za jedilnik sta na 1537 metrih nadmorske višine s pomočjo gostinskih delavcev Vogla namreč ponovno poskrbela Igor Jagodic in Uroš Štefelin. Udeleženci kulinaričnega dogodka so se najprej pripeljali na Vogel z nihalko, ko je padla tema, pa so zvezdnato nebo lahko opazovali tudi s pomočjo teleskopa – skupaj z ljubiteljskim astronomom. Že kulinarični dogodek na tej višini je lahko nekaj romantičnega, če pa temu dodamo še opazovanje nočnega neba nad Bohinjem, se celotno doživetje še nadgradi. Tako smo pri Merjascu srečali nasmejana Gorenjca, zakonca Šimenc, Jernejo in Roka, ki sta z obiskom kulinaričnega večera proslavila osebni praznik: 22 let skupne življenjske poti.

Kuharska mojstra sta prisotne pred večerjo pozdravila, predstavila vsak svoje jedi pethodnega menija, še dodani pozdrav iz kuhinje, Štefelin pa je poudaril, da je tudi tokrat jedilnik prilagojen lokalnim surovinam. In tokrat na meniju nismo zasledili zlatovčice, smo pa jezersko postrv – in mimogrede izvedeli, da je bila to nekoč avtohtona riba obeh jezer, tako Bohinjskega kot Blejskega. V Klubu blanskih ribičev se trudijo, da bi jo ponovno pripeljali nazaj, je še povedal Štefelin. In ker naj bi preteklo leto vinska spremljava na večerji šepala, so letos poskrbeli za boljšo vinsko karto, kjer so k vsaki jedi predlagali vino, kar so gostje sprejeli z odobravajočim mrmranjem. Za uvodni glasbeni pozdrav v večer okusov na Voglu pa so zazvenele citre Danice Butinar iz Rateč.

Po pozdravu iz kuhinje, za katerega je poskrbel Jagodic in je paradižniku na krožniku delal družbo mladi bohinjski sir, je na mizo prišla Uroševa hladna predjed z marinirano jezersko postrvjo s kislo repo, čebulo in agrumi, omako vloženega čemaža in marinirano solatko. Tudi naslednji krožnik je bil Štefelinov: testenine, polnjene z mohantom, krema črnega korena, zeliščni drobljenec, črni orehi, zeliščna omaka z bohinjsko smetano in jurčki. Potem je prišla na vrsto Jagodičeva ričota z ragujem bohinjskega goveda, omako s kostnim mozgom, jurčki in vloženimi divjimi zelišči. Njegova je bila tudi sladica, kjer sta tokrat igrala glavni vlogi bohinjski jogurt in figa. Štefelin pa je poskrbel še za glavno jed, kjer so srninemu hrbtu na krožniku delali družbo polenta iz bohinjske trdinke s suho tepko, hruška, kuhana v rdeči pesi in vinu, krema zelene s hruško, vložena šmarna hrušica ter omaka iz rdeče pese in aronije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

8/12

sreda

6/11

četrtek

-2/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 14. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kokrica, 14. november 2018

Jezus in njegova slava

IZLETI / Kranj, 15. november 2018

Planinski izlet Potoška gora–Čemšenik

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 15. november 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Zali Log, 16. november 2018

Rapalske meje v Železnikih in okolici

PRIREDITVE / Jesenice, 16. november 2018

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 18:26, 13. november

Za 200 evrov tri leta zapora je zelo huda in nesorazmerna kazen v primerjavi s tajkuni, ki so dolžni milijone in so jo odnesli z veliko niž...

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:46, 11. november

Vsakega ki vozi pod vplivom Alkohola treba kaznovati, denarno in zaporno der odvzem vozniške za minimalno 10 let ali za vedno.

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:44, 11. november

Halo!Ali je res bilo potrebno da pride do še ene dveh Mrtvih zaradi, Alkohola, ( Pijancev ) v prometu, da sploh začnejo odgovorni o tem da ...

Varno v zimo / 13:38, 11. november

Pa sploh ni treba na Pokljuko ! Povsod se najde primeren prosto, če ne drugod na Vranskem.

Varno v zimo / 13:36, 11. november

Tale članek mi je pa kot ena skupna reklama za pnevmatike. Po Gorenjski vidim reklamne panoje firm, katerih niti ne testirajo. Tri, štiri ma...

Nadgradnja železniške proge / 12:16, 11. november

Ne vem, če je sploh možno, treba bi bilo poiskati novo traso iz Lj. mimo Brnika naprej do Jesenic!

Nadgradnja železniške proge / 18:41, 10. november

Kot nadgradnjo se razumeva povečana hitrost ali dodaten tir. Ali bo dodaten tir ali ne? Edino to je smiselno glede na kronične zamude gorenjskih potniških vlakov, vse ostalo je samo demagogija.