Ekipa Vogel pred Merjascem: Lidija Beznik, Aleksandra Fiorelli in Tjaša Zupan

Zvezde in kulinarika

Na Voglu so nedavno pripravili kulinarični večer pod zvezdami, na katerem sta svoji kuhalnici ponovno staknila znana slovenska kuharska mojstra, oba Gorenjca, Igor Jagodic in Uroš Štefelin.

Večer so poimenovali Kulinarični večer pod zvezdami in tudi letos je bila planinska koča Merjasec, ki ga je gostila, razprodana. Za jedilnik sta na 1537 metrih nadmorske višine s pomočjo gostinskih delavcev Vogla namreč ponovno poskrbela Igor Jagodic in Uroš Štefelin. Udeleženci kulinaričnega dogodka so se najprej pripeljali na Vogel z nihalko, ko je padla tema, pa so zvezdnato nebo lahko opazovali tudi s pomočjo teleskopa – skupaj z ljubiteljskim astronomom. Že kulinarični dogodek na tej višini je lahko nekaj romantičnega, če pa temu dodamo še opazovanje nočnega neba nad Bohinjem, se celotno doživetje še nadgradi. Tako smo pri Merjascu srečali nasmejana Gorenjca, zakonca Šimenc, Jernejo in Roka, ki sta z obiskom kulinaričnega večera proslavila osebni praznik: 22 let skupne življenjske poti.

Kuharska mojstra sta prisotne pred večerjo pozdravila, predstavila vsak svoje jedi pethodnega menija, še dodani pozdrav iz kuhinje, Štefelin pa je poudaril, da je tudi tokrat jedilnik prilagojen lokalnim surovinam. In tokrat na meniju nismo zasledili zlatovčice, smo pa jezersko postrv – in mimogrede izvedeli, da je bila to nekoč avtohtona riba obeh jezer, tako Bohinjskega kot Blejskega. V Klubu blanskih ribičev se trudijo, da bi jo ponovno pripeljali nazaj, je še povedal Štefelin. In ker naj bi preteklo leto vinska spremljava na večerji šepala, so letos poskrbeli za boljšo vinsko karto, kjer so k vsaki jedi predlagali vino, kar so gostje sprejeli z odobravajočim mrmranjem. Za uvodni glasbeni pozdrav v večer okusov na Voglu pa so zazvenele citre Danice Butinar iz Rateč.

Po pozdravu iz kuhinje, za katerega je poskrbel Jagodic in je paradižniku na krožniku delal družbo mladi bohinjski sir, je na mizo prišla Uroševa hladna predjed z marinirano jezersko postrvjo s kislo repo, čebulo in agrumi, omako vloženega čemaža in marinirano solatko. Tudi naslednji krožnik je bil Štefelinov: testenine, polnjene z mohantom, krema črnega korena, zeliščni drobljenec, črni orehi, zeliščna omaka z bohinjsko smetano in jurčki. Potem je prišla na vrsto Jagodičeva ričota z ragujem bohinjskega goveda, omako s kostnim mozgom, jurčki in vloženimi divjimi zelišči. Njegova je bila tudi sladica, kjer sta tokrat igrala glavni vlogi bohinjski jogurt in figa. Štefelin pa je poskrbel še za glavno jed, kjer so srninemu hrbtu na krožniku delali družbo polenta iz bohinjske trdinke s suho tepko, hruška, kuhana v rdeči pesi in vinu, krema zelene s hruško, vložena šmarna hrušica ter omaka iz rdeče pese in aronije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 69 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

četrtek

0/2

petek

-5/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

OBVESTILA / Škofja Loka, 17. januar 2019

Srečanja ob humanistiki

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.