Veliko tekov je v turističnih krajih. Gosti ga tudi Kranjska Gora, na sliki je start letošnje Kranjskogorske 10ke.

Tek v Kranjski Gori Gorenjcu in Italijanki

Zmagovalca Kranjskogorske 10ke, ki je štela za tekaško serijo Gorenjska, moj planet, sta Italijanka Jessica Tieni in Radovljičan Filip Baumgartner. Oba prvič.

V tekaški seriji Gorenjska, moj planet je v letošnji sezoni osem tekov, do konca so še trije: v Žirovnici, Kamniku in Snoviku.

Kranjska Gora – Tekaška serija Gorenjska, moj planet se je s peto tekmo od skupno osmih nadaljevala 15. avgusta v Kranjski Gori. Kranjskogorska 10ka je prinesla zmago Gorenjcu in Italijanki ter poskrbela za nekaj menjav na najvišjih mestih v skupnem seštevku serije.

Baumgartner se pripravlja na »Jeklene«

Tekaško popoldne in večer so začeli otroci na otroškem teku, nadaljevali pa udeleženci teka na deset kilometrov od središča Kranjske Gore v smeri proti Ratečam in nazaj do Kranjske Gore. Najhitrejši je bil Filip Baumgartner (Baumi Team, 33:34,6), ki je v kar močni konkurenci za rekreativne teke prehitel Gašperja Bregarja (Gledring) in Jakoba Medveda (Triatlonski klub Ljubljana). Zmaga v ženski konkurenci je odšla v sosednjo Italijo. Jessica Tieni (Atletica Buja) je s časom 40:07,1 tekla skoraj dve minuti in pol hitreje od lanske zmagovalke. Na stopničke sta se uvrstili še Neža Žerjav (ND Rateče - Planica) in Renata Vetrih (Unitur Zreče). »To je moja prva zmaga na teku v Kranjski Gori, na katerem sem sicer drugič. Prvič sem bil v sedmem razredu in to je bila tudi tekma, ki me je takrat potegnila v tek,« je pojasnil Filip Baumgartner iz Radovljice in dodal nekaj besed o svoji poti do zmage: »Nekje do polovice proge smo trije tekli skupaj, nato pa sem pospešil. Sledila sta dva hitrejša kilometra, ki sta mi prinesla prednost, ki je tudi zadoščala za zmago. Ni bilo tako hudo, lahko bi šel še hitreje.« Baumgartner zadnje leto trenira po lastnem občutku, prej je bil najprej v radovljiškem atletskem klubu, nato v Ljubljani pri Romanu Kejžarju. Zadnje leto je bil poškodovan in ni nastopal vse od lanske Nočne 10ke na Bledu, na kateri je bil tretji. Tek v Kranjski Gori je bil, kot je dejal, trening pred glavnim ciljem: Triatlonom jeklenih v Bohinju, ki bo to nedeljo. »Prihajam iz tekaških vrst, tako da težko rečem, kaj lahko pričakujem od triatlona, sploh v Bohinju, ki je sestavljen iz kajaka, kolesa in teka. Če bom imel dober dan in da bo vse šlo, kot je treba, upam na uvrstitev v deseterico. Prihodnje leto pa imam v načrtu nastope tudi na klasičnih triatlonih s plavanjem, cestnim kolesom in tekom,« je še povedal mladi Baumgartner, na Kranjskogorski 10ki najhitrejši skupno in v kategoriji tekačev od 20 do 29 let.

Zmagovalka v Sloveniji na dopustu

Teki v turističnih krajih privabijo tudi ljubitelje rekreacije iz tujine. Letošnja zmagovalka prihaja iz sosednje Italije. »Prvič sem na tem teku. Je zelo lepo. Rada imam Slovenijo. Za štiri dni smo prišli na počitnice. V naslednjih dneh načrtujem vzpon na Triglav. Ogledali si bomo tudi Ljubljano in obiskali Bled, kjer bo obvezna ''kremšnita'',« je v angleščini pojasnila Jessica Tieni, ki sicer tekmuje tako na ravninskih kot na gorskih tekih.

Kranjskogorska 10ka je bila letos edina tekaška prireditev v Kranjski Gori – po odpovedi načrtovanega Andrejčkovega teka, ki letos tekačev ne bi vodil na Vršič tem več na Vitranc. Klavdija Gomboc, predsednica TD Kranjska Gora, je povedala: »Kranjskogorska 10ka ima dolgoletno tradicijo in z letošnjo udeležbo nekaj več kot 140 tekačev na dolgi progi in sedemdeset otrok na netekmovalnem teku na kratki progi smo zelo zadovoljni. Število otrok je najvišje doslej. Takšen dogodek je pomemben za turizem. Vsako leto se teka udeleži tudi nekaj tekačev iz tujine, dopust rezervirajo pri nas prav v terminu teka. Verjamem, da bo tudi današnja zmagovalka v ženski konkurenci še prišla.« Kranjskogorska 10ka ostaja v njihovem programu tudi za naslednje leto, tako kot Tek na Vitranc, kako bo s tekom na Vršič, pa bodo še videli. Se pa bodo že v kratkem na Vršič podali kolesarji. V soboto, 1. septembra, bo že jubilejni, štirideseti Juriš na Vršič.

Še trije teki, zanimiv boj za skupno zmago

Prav na isti dan, kot bo Juriš na Vršič, se bo nadaljevala tudi tekaška serija Gorenjska, moj planet. Šesti letošnji tek serije bo 1. septembra Tek pod svobodnim soncem v Žirovnici. Sledila mu bosta še Veronikin tek v Kamniku (13. oktobra) in Miklavžev tek v Snoviku (2. decembra). Kranjska Gora je v točkovanju serije prinesla spremembo na prvem mestu pri moških. Vodstvo je prevzel lanski zmagovalec Aleš Krajnik (AD Olimpik), boj za skupno zmago pa bo še napet. »Letos je konkurenca močnejša in obeta se zanimivo nadaljevanje. Bil sem na vseh tekih in v načrtu imam tudi še preostale tri. Serija je zanimiva, je na Gorenjskem, spoznaš nove prijatelje ... Čase izboljšujem, tako da sem zadovoljen. Korak za korakom,« je dejal rekreativni tekač z Godešiča. V ženski konkurenci je še naprej zanesljivo v vodstvu Nives Skube.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/2

nedelja

-4/2

ponedeljek

-7/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Breznica, 20. januar 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. januar 2019

Vulkanska pustolovščina Srednje Amerike

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 22. januar 2019

Slovenija, čarobna dežela

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Britof, Predoslje, 23. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

 

 
 

 

 
 
 

Zaradi požara evakuirali Baragov vrtec / 23:26, 19. januar

In to v Stražišču?kjer sem Jaz gor rastel da negovorim drugih sladkih rečeh ki sem jih prvič v življenju poskusil, sicer že pedeset let živi...

Sedem let za smrt brezdomca / 23:20, 19. januar

Zanima me če bi negdo posilil, prijateljico od Cerarja ? Ali ubil enga politika, a bi bila kazen ista?

Sedem let za smrt brezdomca / 23:18, 19. januar

Sedem let? Mar je v Sloveniji vredno življenje samo sedem let? Bravo mi pa imamo res Zakone! Za ubistvo sedem let, za posilstvo 10 mesecev če Ženska spi in jo negdo posili,Bravo

Umrl v trčenju pred Stenom / 23:13, 19. januar

Ok na sliki sicer ni viden noben predor? Ampak to ni važno, važno je kako je prišlo do nesreče ? Je bil vzrok Alko? Ali nesposobnost voznika...

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 23:02, 19. januar

Če nebi bil lastnik močvirnik bi se mogoče še dalo kaj rešiti,tako pa piši propalo,ampak obrnite še na M.Šarca,saj ste ga volili vam bo sigurno pomagal? Bo rekel da je kriv Janša.

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 19:19, 19. januar

Primoz, ne nakladaj.Če imaš kaj znanja iz ekonomije( v kar močno dvomim), si preberi tole:(članek ni ne iz Demokracije in ne iz Nove24TV, i...

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 19:07, 19. januar

Piše se leto 2019 in tudi v dolino Šentflorjansko je prišla digitalizacija. Tu so še kitajske tiskarne, ki natiskajo recimo vse otroške knji...