Sara Rutar ostaja edina ženska zmagovalka slovenskega kulinaričnega šova MasterChef. / Foto: osebni arhiv (Foto Borut)

Sarina omaka in Mojčini žlikrofi

V soboto, 25. avgusta, bo Trg sv. Ahacija v Idriji med 11. in 22. uro gostil tradicionalni Praznik idrijskih žlikrofov. Organizatorji festivala želijo žlikrofe približati obiskovalcem in jih predstaviti na različne načine. Prišli bosta tudi Izoljanka Sara Rutar in Idrijčanka Mojca Blaško, zmagovalka lanskega slovenskega MasterChefa in tekmovalka v letošnjem, zadnjem MasterChefu.

Mojca Blaško pr­avi, da se ji zaradi udeležbe v šovu življenje ni spremenilo. »No, sem pa tja me pocukajo za rokav, to pa je tudi vse.« Medtem pa Sara ostaja edina ženska zmagovalka v slovenskem MasterChefu, saj je letos ponovno zmagal moški. Sara nadaljuje: »Mislim, da sem s tretjo sezono šova dokazala, da smo ženske borke in lahko premagamo stres, napetost in izzive, kot smo jih bili deležni tekmovalci v MasterChefu.« Meni sicer, da je med izzivi potrebne nekaj sreče, pa tudi trezno razmišljanje. Njen recept za zmago je bil: zaupaj sam sebi in kuhaj z ljubeznijo. Kako pa se je njej spremenilo življenje po sodelovanju v šovu? »Vsekakor je prva sprememba, da te na vsakem koraku ljudje prepoznajo. Še danes želijo, da se jim podpišem, se slikam z njimi ... Odpirajo se nova vrata, prihajajo novi izzivi, tako da sem zelo hvaležna za to življenjsko priložnost, ki mi je nedvomno spremenila življenje.«

Mojca je sodelovala v letošnjem MasterChefu in izpadla kot šesta tekmovalka. »Glede na to, da sem res amaterski ljubitelj kuhanja in kulinarike nasploh, si lahko rečem samo: bravo. Vsak nov izziv je bil stopnička višje. Pogorela pa sem pri izdelavi zelo kompleksne sladice, mislim, da je bila kar šestkomponentna. Že tako nisem ljubitelj sladic, kaj šele, da bi jih kdaj izdelovala, tako da ni nič čudnega, da mi ni šlo od kuhalnice.« (smeh)

Obe dekleti pa poznata idrijske žlikrofe. Mojca se je z njimi srečala že kot majhna deklica. »Prababica je brez izjeme vsako nedeljo izdelala in pripravila žlikrofe z zajčkom. To je moja – za zdaj – najljubša priloga k žlikrofom. Kasneje, ko sem odraščala, pa sem sama pri izdelavi pomagala mami. Največkrat pri polnilu. Joj, kako sem morala žvižgati, da nisem vseh kroglic že sproti pojedla ...« Da jih je izdelala od začetka do konca – od polnila do testa in samega oblikovanja – pa se je prvič zgodilo pred kakimi desetimi leti. »Moram priznati, da jih še vedno raje jem pri mami, saj je njihova izdelava res tehnično in časovno zahtevna. In seveda – mamini so daleč najboljši,« še doda.

Tudi Sara se je z žlikrofi srečala že v zgodnjem otroštvu, čeprav niso bili velikokrat na krožniku, a konec koncev gre za polnjene testenine in te Primorci obožujejo. Pri njih se večkrat jedo tortelini, ravioli in podobno. »Idrijski žlikrofi so pa specifični; polnjeni s čebulo, krompirjem in slanino, tako da mora biti zraven postrežena omaka kontrastna, da se okusi lepo povežejo v celoto.«

Obe dekleti boste lahko srečali na Prazniku idrijskih žlikrofov. Sara ostaja skrivnostna, Mojca pa bo sodelovala pri zelo zanimivi stojnici. Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica se bo namreč tudi letos udeležilo Praznika idrijskih žlikrofov. Če bi radi spoznali, kako rezančevo testo s krompirjevim nadevom pripravljajo tisti, ki imajo težave z vidom, da vas občutki popeljejo v njihov svet, potem vas čaka zanimivo kulinarično popotovanje. In ob teh stojnici bo tudi Mojca Blaško. »Skupaj s slepimi in slabovidnimi bom izdelovala in kuhala žlikrofe. Obiskovalce bomo povabili k izdelavi žlikrofov z zavezanimi očmi in senzornimi očali ter jih s tem popeljali v svet oseb, ki imajo težave z vidom. Zelo zanimiva izkušnja, ki bi jo bilo škoda zamuditi.«

Barve Žlikrofov Žigon bosta zastopala Žan in Sara Žigon. V kombinaciji z glavnim kuharjem Nejcem Leničem in kuharskim mojstrom Hermanovega hrama Janezom Peterlinom bodo žlikrofi paša za oči, še zlasti pa bodo razveselili želodčke obiskovalcev, pravijo. Postregli vam bodo idrijske žlikrofe z golažem, vegetarijanske žlikrofe z gobovo omako, teranove žlikrofe s kraško omako ali pa mešanico žlikrofov z eno od omenjenih omak. Med 13. in 14. uro se bo ekipi na stojnici pridružila zmagovalka lanskega slovenskega MasterChefa Sara Rutar, ki bo ob 15. uri v stilu izzivov iz MasterChefa imela na voljo eno uro, da pripravi omako oziroma polivko k žlikrofom po njenem izboru. Kakšno, ostaja skrivnost do 25. avgusta, ko se boste lahko na lastne oči prepričali, kaj bo Sara okusnega »ušpičila«.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 68 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

četrtek

0/2

petek

-5/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

OBVESTILA / Škofja Loka, 17. januar 2019

Srečanja ob humanistiki

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.