Sara Rutar ostaja edina ženska zmagovalka slovenskega kulinaričnega šova MasterChef. / Foto: osebni arhiv (Foto Borut)

Sarina omaka in Mojčini žlikrofi

V soboto, 25. avgusta, bo Trg sv. Ahacija v Idriji med 11. in 22. uro gostil tradicionalni Praznik idrijskih žlikrofov. Organizatorji festivala želijo žlikrofe približati obiskovalcem in jih predstaviti na različne načine. Prišli bosta tudi Izoljanka Sara Rutar in Idrijčanka Mojca Blaško, zmagovalka lanskega slovenskega MasterChefa in tekmovalka v letošnjem, zadnjem MasterChefu.

Mojca Blaško pr­avi, da se ji zaradi udeležbe v šovu življenje ni spremenilo. »No, sem pa tja me pocukajo za rokav, to pa je tudi vse.« Medtem pa Sara ostaja edina ženska zmagovalka v slovenskem MasterChefu, saj je letos ponovno zmagal moški. Sara nadaljuje: »Mislim, da sem s tretjo sezono šova dokazala, da smo ženske borke in lahko premagamo stres, napetost in izzive, kot smo jih bili deležni tekmovalci v MasterChefu.« Meni sicer, da je med izzivi potrebne nekaj sreče, pa tudi trezno razmišljanje. Njen recept za zmago je bil: zaupaj sam sebi in kuhaj z ljubeznijo. Kako pa se je njej spremenilo življenje po sodelovanju v šovu? »Vsekakor je prva sprememba, da te na vsakem koraku ljudje prepoznajo. Še danes želijo, da se jim podpišem, se slikam z njimi ... Odpirajo se nova vrata, prihajajo novi izzivi, tako da sem zelo hvaležna za to življenjsko priložnost, ki mi je nedvomno spremenila življenje.«

Mojca je sodelovala v letošnjem MasterChefu in izpadla kot šesta tekmovalka. »Glede na to, da sem res amaterski ljubitelj kuhanja in kulinarike nasploh, si lahko rečem samo: bravo. Vsak nov izziv je bil stopnička višje. Pogorela pa sem pri izdelavi zelo kompleksne sladice, mislim, da je bila kar šestkomponentna. Že tako nisem ljubitelj sladic, kaj šele, da bi jih kdaj izdelovala, tako da ni nič čudnega, da mi ni šlo od kuhalnice.« (smeh)

Obe dekleti pa poznata idrijske žlikrofe. Mojca se je z njimi srečala že kot majhna deklica. »Prababica je brez izjeme vsako nedeljo izdelala in pripravila žlikrofe z zajčkom. To je moja – za zdaj – najljubša priloga k žlikrofom. Kasneje, ko sem odraščala, pa sem sama pri izdelavi pomagala mami. Največkrat pri polnilu. Joj, kako sem morala žvižgati, da nisem vseh kroglic že sproti pojedla ...« Da jih je izdelala od začetka do konca – od polnila do testa in samega oblikovanja – pa se je prvič zgodilo pred kakimi desetimi leti. »Moram priznati, da jih še vedno raje jem pri mami, saj je njihova izdelava res tehnično in časovno zahtevna. In seveda – mamini so daleč najboljši,« še doda.

Tudi Sara se je z žlikrofi srečala že v zgodnjem otroštvu, čeprav niso bili velikokrat na krožniku, a konec koncev gre za polnjene testenine in te Primorci obožujejo. Pri njih se večkrat jedo tortelini, ravioli in podobno. »Idrijski žlikrofi so pa specifični; polnjeni s čebulo, krompirjem in slanino, tako da mora biti zraven postrežena omaka kontrastna, da se okusi lepo povežejo v celoto.«

Obe dekleti boste lahko srečali na Prazniku idrijskih žlikrofov. Sara ostaja skrivnostna, Mojca pa bo sodelovala pri zelo zanimivi stojnici. Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica se bo namreč tudi letos udeležilo Praznika idrijskih žlikrofov. Če bi radi spoznali, kako rezančevo testo s krompirjevim nadevom pripravljajo tisti, ki imajo težave z vidom, da vas občutki popeljejo v njihov svet, potem vas čaka zanimivo kulinarično popotovanje. In ob teh stojnici bo tudi Mojca Blaško. »Skupaj s slepimi in slabovidnimi bom izdelovala in kuhala žlikrofe. Obiskovalce bomo povabili k izdelavi žlikrofov z zavezanimi očmi in senzornimi očali ter jih s tem popeljali v svet oseb, ki imajo težave z vidom. Zelo zanimiva izkušnja, ki bi jo bilo škoda zamuditi.«

Barve Žlikrofov Žigon bosta zastopala Žan in Sara Žigon. V kombinaciji z glavnim kuharjem Nejcem Leničem in kuharskim mojstrom Hermanovega hrama Janezom Peterlinom bodo žlikrofi paša za oči, še zlasti pa bodo razveselili želodčke obiskovalcev, pravijo. Postregli vam bodo idrijske žlikrofe z golažem, vegetarijanske žlikrofe z gobovo omako, teranove žlikrofe s kraško omako ali pa mešanico žlikrofov z eno od omenjenih omak. Med 13. in 14. uro se bo ekipi na stojnici pridružila zmagovalka lanskega slovenskega MasterChefa Sara Rutar, ki bo ob 15. uri v stilu izzivov iz MasterChefa imela na voljo eno uro, da pripravi omako oziroma polivko k žlikrofom po njenem izboru. Kakšno, ostaja skrivnost do 25. avgusta, ko se boste lahko na lastne oči prepričali, kaj bo Sara okusnega »ušpičila«.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

pretežno jasno
vlažnost: 54 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/28

petek

15/17

sobota

9/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, Šenčur, 21. september 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Britof, Predoslje, 21. september 2018

Obiranje mandarin

GLEDALIŠČE / Medvode, 21. september 2018

Kos

IZLETI / Kranj, 22. september 2018

Pohod na Bivak II in Šplevto

IZLETI / Šenčur, 22. september 2018

Jakobova pot po Deželi do Bleda

IZLETI / Možjanca, 22. september 2018

Deseti Pohod po Tovorni poti

FILM / Žirovnica, 22. september 2018

Ni ga lepšga kraja

PREDAVANJA / Kranj, 22. september 2018

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Doma pod Triglavom / 23:19, 20. september

1. Temeljna ustavna listina, Uradni list RS, 25. 6. 1991, 4. Čl. 3. Odstavek: »ob dejstvu, da SFRJ ne deluje kot pravno urejena država in da...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 20:04, 20. september

Lepo je videti, da nekomu pa le uspe. Čestitke za odločitev o izobraževanju, čestitke k začetku dela in s tem samostojnosti. In najvažnejše ...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 17:16, 20. september

Slovenci se uničujemo sami. Že takoj po ww2, mnogo pridnih in poštenih izgnanih in pokončanih po jamah in gozdovih, tisti, ki so ostali, nis...

Doma pod Triglavom / 16:28, 20. september

Naša država je sekularna in vsako vmešavanje RKC je nesprejemljivo ! Slovenska ustava je jasna in toleranca do tega mora biti ničelna! Ni pr...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 19:01, 19. september

Študenti imajo bolj tanko denarnico, pa je verjetno dobila kakšna sredstva s strani "nevladnih organizacij", katerim je v interesu imeti tu ...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 16:29, 18. september

Seveda je kapitalistom v Sloveniji v interesu zaposlovati azilante, vsaj nekej časa bodo tiho in delali za minimalca, domači so se začeli upirati in zahtevajo večje plače..

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 22:04, 17. september

Pozdravljen_a gospa ali gospod Kitty!Jaz sem ta 'študentka', katere življenje vas tako zelo zanima, da bi k meni celo poslali 'ustrezne služ...