Razglednica gostišča Mangrt približno iz leta 1907 ...

Postregla vas bosta Gorenjca

Gostišče Mangrt v Logu pod Mangartom je bilo že dve leti zaprto, ko je njegov šarm začutila mlada ekipa in ponovno odprla vrata. Vodji gostišča sta Gorenjca Blaž Krštinc in Teja Komuškič, ki cenita to, da so ju domačini tako lepo sprejeli. Da nista originalno iz teh krajev, ju »izda« le njuna gorenjščina.

Najstarejša slika gostišča Mangrt, ki jo je našla sedanja ekipa, ki je že zaprto gostišče vzela v najem, je iz leta 1907. Letnica nad obokom glavnih vrat 1828 pa priča o tem, da ima hiša še bogatejšo zgodovino. »Prvega marca 2017 smo prvič kot podnajemniki prestopili prag gostišča Mangrt in smo kljub zastarelim dekoracijam in ureditvi začutili dušo gostilne. Iskali smo namreč gostilno v Posočju. Nikjer ni bilo objavljeno, da bi se gostilna oddajala v najem, smo bolj po naključju izvedeli, da je gostilna že dve leti zaprta in je morda čas, da jo nekdo prevzame in zopet spravi na dober glas. Prve goste smo sprejeli maja še istega leta,« je povedal Blaž Krštinc, ki skupaj s Tejo Komuškič vodi gostišče. Dva mlada Gorenjca torej, ki sta poslovno priložnost našla v Logu pod Mangartom; Blaž je iz Cerkelj na Gorenjskem, Teja iz Naklega. Takole ekipo opiše Blaž: »Tejo poznam že od mladih nog, je družinska prijateljica. Ko sem pomislil na to, da je najpomembneje ob sebi imeti nekoga, ki mu lahko zaupaš, je bila idealna za partnerstvo v teh, zame novih vodah. Poleg tega ima večletne izkušnje v gostinstvu, je tudi že vodila kočo na Krvavcu. Sam kakšnih posebnih izkušenj v gostinstvu pred prihodom v Log pod Mangartom nisem imel. Skoraj celo življenje sem preživel po tujini, kjer sem se naučil kar nekaj tujih jezikov, ki pridejo prav pri vsakodnevnih srečanjih s turisti s celega sveta. Leta 1993 smo se namreč s starši preselili v Švico, nato leta 1999 na Dansko, kjer sem obiskoval mednarodno angleško gimnazijo; oče je v obeh državah delal na slovenski ambasadi. Leta 2009 smo se vrnili v Slovenijo. V ekipi sta še Melita Bagar kot vodja kuhinje, ki ima za seboj izkušnje kot vodja kuhinje in nekdanja lastnica restavracije na Predelu. Rojeno Prekmurko, ki je za novimi izkušnjami prišla v Log, je očarala dolina Soče. Drugi član kuhinje je Ivan Baltag, kanadski državljan, moj prijatelj, prav tako s kulinaričnimi izkušnjami, ki jih je tudi že prenesel v Slovenijo. Nekaj jedi na jedilnem listu so zamenjale njegove specialitete.«

Blaž je poudaril, da so ohranili šarm stare gostilne in sestavili moderen jedilni list z nekaj lokalnimi jedmi in sestavinami, značilnimi za to območje, kot je ovčja skuta z ekološke kmetije. »Sosedje in domačini so nas sprejeli odprtih rok in so nam vedno pripravljeni pomagati tako z nasveti kot z drugimi stvarmi. Ohranjajo vrednote in povezanost, ki jih človek dandanes težko najde. Malce presenečeni pa so bili, ko smo predstavili jedilni list. Ni bil točno to, kar so pričakovali, saj ni bilo značilnih jedi za vaško gostilno. Naša vizija je ohraniti majhen meni, da lahko zagotavljamo kakovostne in sveže jedi. Vsake toliko izpopolnimo novo jed, v prihodnje pa bo na meniju še več lokalnih specialitet z modernim pridihom.«

Log pod Mangartom je vstopna točka za vse, ki prihajajo v dolino Soče. Tudi sam kraj ponuja nabor aktivnosti poleti in pozimi. »Možnosti za aktivnosti je veliko: soteskanje, plezanje in zipline pod okriljem Zadruge Log pod Mangartom, kolesarjenje, nogomet, kopanje v naravnem bazenu, tek na smučeh, smučanje, plezanje v ledu, predvsem pa sprehod v naravi. Največ planincev privabi Mangart, nekaj jih usvoji tudi ostale vrhove, kot so Svinjak, Jerebica in Rombon,« je nekaj reklame za svoj »drugi dom« naredil Blaž. Je pa zaradi raznolikih aktivnosti tudi nabor obiskovalcev gostišča raznolik, od motoristov, planincev, pohodnikov, turistov, ki občudujejo narave lepote ... A zakaj se je nekdo, ki v gostinstvu še ni delal, odločil za to? »Po mnogih letih potovanja po svetu, pokušanja raznolike kulinarike in spoznavanja različnih kultur sem ob vsaki vrnitvi v Slovenijo začutil, da je povpraševanje po modernih kulinaričnih trendih veliko večje, kot je ponudba, zato sem se tega lotil, a ob izkušnjah ostalih članov ekipe,« je še pojasnil Blaž Krštinc, ki bi rad poletno sezono v Logu pod Mangartom podaljšal še v zimsko, saj se zimski turizem tudi s ponovnim odprtjem smučišča Kanin spet vrača v Posočje.


Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/13

sreda

-1/12

četrtek

-1/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, Šenčur, Preddvor, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranjska Gora, 20. februar 2019

Peka kruha z drožmi

PREDAVANJA / Preddvor, 20. februar 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 20. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Kako se spoprijeti s stresom

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Božja moč v gospodovi večerji

 

 
 

 

 
 
 

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!

Denar za podvoz v Lescah / 15:53, 19. februar

Tega je pa kar veliko. Ja, premalo je bilo narejenega zadnjih 10, 15 let! Pogrešam pa kar nekaj zadev. Parkiranje pred Starim mestom oz. Gra...

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!

Kadim, pa kaj / 13:38, 17. februar

Sem kadil, nikoli več!
Individualni programi opuščanja kajenja so korak v pravo smer, podpiram !!

Nov butični hotel na Jezerskem / 13:18, 15. februar

Upajmo, da bo skozi leta res zaživel. Mogoče lokacija ravno ne omogoča butični turizem; vsaj kar se tiče miru ob glavni cesti. Zanimivo, da ...

Odstopil zaradi tatvine / 11:46, 15. februar

Kakšne bedarije se dogajajo v tej naši družbi?Kulturniška zvezda evidentno krade? Nagrajena sodomija! Žaljenje naroda, vsak mesec dober penz...