Razglednica gostišča Mangrt približno iz leta 1907 ...

Postregla vas bosta Gorenjca

Gostišče Mangrt v Logu pod Mangartom je bilo že dve leti zaprto, ko je njegov šarm začutila mlada ekipa in ponovno odprla vrata. Vodji gostišča sta Gorenjca Blaž Krštinc in Teja Komuškič, ki cenita to, da so ju domačini tako lepo sprejeli. Da nista originalno iz teh krajev, ju »izda« le njuna gorenjščina.

Najstarejša slika gostišča Mangrt, ki jo je našla sedanja ekipa, ki je že zaprto gostišče vzela v najem, je iz leta 1907. Letnica nad obokom glavnih vrat 1828 pa priča o tem, da ima hiša še bogatejšo zgodovino. »Prvega marca 2017 smo prvič kot podnajemniki prestopili prag gostišča Mangrt in smo kljub zastarelim dekoracijam in ureditvi začutili dušo gostilne. Iskali smo namreč gostilno v Posočju. Nikjer ni bilo objavljeno, da bi se gostilna oddajala v najem, smo bolj po naključju izvedeli, da je gostilna že dve leti zaprta in je morda čas, da jo nekdo prevzame in zopet spravi na dober glas. Prve goste smo sprejeli maja še istega leta,« je povedal Blaž Krštinc, ki skupaj s Tejo Komuškič vodi gostišče. Dva mlada Gorenjca torej, ki sta poslovno priložnost našla v Logu pod Mangartom; Blaž je iz Cerkelj na Gorenjskem, Teja iz Naklega. Takole ekipo opiše Blaž: »Tejo poznam že od mladih nog, je družinska prijateljica. Ko sem pomislil na to, da je najpomembneje ob sebi imeti nekoga, ki mu lahko zaupaš, je bila idealna za partnerstvo v teh, zame novih vodah. Poleg tega ima večletne izkušnje v gostinstvu, je tudi že vodila kočo na Krvavcu. Sam kakšnih posebnih izkušenj v gostinstvu pred prihodom v Log pod Mangartom nisem imel. Skoraj celo življenje sem preživel po tujini, kjer sem se naučil kar nekaj tujih jezikov, ki pridejo prav pri vsakodnevnih srečanjih s turisti s celega sveta. Leta 1993 smo se namreč s starši preselili v Švico, nato leta 1999 na Dansko, kjer sem obiskoval mednarodno angleško gimnazijo; oče je v obeh državah delal na slovenski ambasadi. Leta 2009 smo se vrnili v Slovenijo. V ekipi sta še Melita Bagar kot vodja kuhinje, ki ima za seboj izkušnje kot vodja kuhinje in nekdanja lastnica restavracije na Predelu. Rojeno Prekmurko, ki je za novimi izkušnjami prišla v Log, je očarala dolina Soče. Drugi član kuhinje je Ivan Baltag, kanadski državljan, moj prijatelj, prav tako s kulinaričnimi izkušnjami, ki jih je tudi že prenesel v Slovenijo. Nekaj jedi na jedilnem listu so zamenjale njegove specialitete.«

Blaž je poudaril, da so ohranili šarm stare gostilne in sestavili moderen jedilni list z nekaj lokalnimi jedmi in sestavinami, značilnimi za to območje, kot je ovčja skuta z ekološke kmetije. »Sosedje in domačini so nas sprejeli odprtih rok in so nam vedno pripravljeni pomagati tako z nasveti kot z drugimi stvarmi. Ohranjajo vrednote in povezanost, ki jih človek dandanes težko najde. Malce presenečeni pa so bili, ko smo predstavili jedilni list. Ni bil točno to, kar so pričakovali, saj ni bilo značilnih jedi za vaško gostilno. Naša vizija je ohraniti majhen meni, da lahko zagotavljamo kakovostne in sveže jedi. Vsake toliko izpopolnimo novo jed, v prihodnje pa bo na meniju še več lokalnih specialitet z modernim pridihom.«

Log pod Mangartom je vstopna točka za vse, ki prihajajo v dolino Soče. Tudi sam kraj ponuja nabor aktivnosti poleti in pozimi. »Možnosti za aktivnosti je veliko: soteskanje, plezanje in zipline pod okriljem Zadruge Log pod Mangartom, kolesarjenje, nogomet, kopanje v naravnem bazenu, tek na smučeh, smučanje, plezanje v ledu, predvsem pa sprehod v naravi. Največ planincev privabi Mangart, nekaj jih usvoji tudi ostale vrhove, kot so Svinjak, Jerebica in Rombon,« je nekaj reklame za svoj »drugi dom« naredil Blaž. Je pa zaradi raznolikih aktivnosti tudi nabor obiskovalcev gostišča raznolik, od motoristov, planincev, pohodnikov, turistov, ki občudujejo narave lepote ... A zakaj se je nekdo, ki v gostinstvu še ni delal, odločil za to? »Po mnogih letih potovanja po svetu, pokušanja raznolike kulinarike in spoznavanja različnih kultur sem ob vsaki vrnitvi v Slovenijo začutil, da je povpraševanje po modernih kulinaričnih trendih veliko večje, kot je ponudba, zato sem se tega lotil, a ob izkušnjah ostalih članov ekipe,« je še pojasnil Blaž Krštinc, ki bi rad poletno sezono v Logu pod Mangartom podaljšal še v zimsko, saj se zimski turizem tudi s ponovnim odprtjem smučišča Kanin spet vrača v Posočje.


Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/19

nedelja

11/15

ponedeljek

11/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 19. maj 2019

Srce, ki bije

IZLETI / Bled, 19. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

PRIREDITVE / Naklo, 19. maj 2019

Dva pogovorna večera v Naklem

PRIREDITVE / Kranj, 19. maj 2019

Štiristo let cerkve sv. Uršule na Sorškem polju

PRIREDITVE / Kupljenik, 19. maj 2019

Pohod in srečanje na Kupljeniku

OBVESTILA / Kranj, 20. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

PRIREDITVE / Radovljica, 20. maj 2019

Kranjska čebela – naša naravna dediščina

 

 
 

 

 
 
 

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???

Ko bom velik, bom pilot / 14:52, 17. maj

Pa mal si poglejte finančne rezultate Adrie in letalske šole... ne štima ta Adria sploh

Kultura nas združuje / 14:17, 17. maj

Zeh.

Zdravje nas vse najbolj boli / 11:43, 17. maj

Odličen zapis ga. Suzana !

Ko bom velik, bom pilot / 22:41, 16. maj

Adria, nič več nacionalni letalski prevoznik, samo letalski prevoznik na Brniku, v nemški lasti. Kdo vse stoji za tem K4 po imenu, ne vem? L...

Znana že tudi trasa skozi Sotesko / 18:13, 16. maj

Nisem ne iz Kranja in ne iz Šenčurja in ne iz Cerkelj. Se pa tam pogosto vozim in večkrat srečam korajžnega kolesarja, ki šiba zjutraj petek...