Primer vadbe v naravi

Pa smo le dočakali pravo poletje z visokimi temperaturami. Kot smo že govorili, je pomembno, da svojo telesno pripravljenost ohranjamo vse leto. V najbolj vročih dneh – ki so nas ravnokar doleteli – vadbo seveda prilagodimo. Vadimo, ko so temperature nižje (zjutraj ali zvečer), si omislimo manj intenzivne aktivnosti ali pa aktivnosti v oziroma ob vodi in pazimo na zadosten vnos tekočine.

V naši prelepi deželi imamo tudi veliko gozdnih površin in kar nekaj višjeležečih krajev, kjer so temperature za nekaj stopinj nižje in se lažje lotimo športnih aktivnosti (Jezersko, Kranjska Gora, Pokljuka, Bohinj …).

Za vas sem pripravila primer vadbe v naravi, ki jo lahko izvedete na katerem koli terenu blizu svojega doma, zelo zaželeno je, da je to v gozdu, kjer boste v prijetni hladni senci. Vadba vsebuje tako osnovno ogrevanje, aerobni del, krepilne vaje kot končno kratko raztezanje in je primer celostne vadbe, ki jo opravite v tridesetih do šestdesetih minutah in lahko tudi v najbolj vročih dneh naredite vadbo za celo telo.

Vadbo si lahko prilagodite in skrajšate/podaljšate posamezne dele ter si tudi sami izberete intenzivnost (delamo z višjo ali nižjo intenzivnostjo).

Aerobni del (AD) je lahko hitra hoja po ravnem, tek (počasen ali hiter) ali hoja navkreber. Trajanje: od pet do deset minut.

Vadbo izvedemo v takem zaporedju: AD1, dinamične raztezne vaje (od tri do pet minut), AD2, KV1, AD3, KV2, AD4, raztezne vaje (naredimo vsaj kratek razteg vseh obremenjenih mišičnih skupin, lahko pa si privoščimo daljši razteg celega telesa.

Krepilne vaje (KV)

KV1 – deset izpadnih korakov z vsako nogo (lahko s poskokom), deset sklec, deset lastovk, izmenično – naredimo od ene do tri serije.

KV2 – opora: deset dotikov rame z nasprotno roko, izpadni korak z dvigom zadnje noge (desetkrat z vsako), stranska opora (slika): dvig bokov (desetkrat leva, desetkrat desna) – naredimo od ene do tri serije.

Sedaj pa veselo na delo! Tisti, ki vam vadba ustreza in jo boste izvajali večkrat, si lahko aerobne dele poljubno skrajšate/podaljšate, da obremenitev stalno spreminjate, in si izberete tudi druge krepilne vaje, ki jih lahko popestrite z različnimi rekviziti in pripomočki v naravi.

Tisti, ki ste zelo pridni vse leto, pa si v najbolj vročih dneh lahko privoščite tudi krajši dopust/počitek ali pa drugačne aktivnosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/21

sreda

4/19

četrtek

9/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. oktober 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kokrica, 24. oktober 2018

Narava zdravi

RAZSTAVE / Naklo, 24. oktober 2018

Slikovita sopotja

RAZSTAVE / Jesenice, 24. oktober 2018

Dobro jutro, Slovenija

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 23:41, 23. oktober

Pozdravljen Primož. Kaj pa je tu za razumeti? Pač g. Rupar je odslužil svoje, g. Krupljanin je odležal svoje in s kandidatura v katero niti ...

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 16:29, 23. oktober

G. Rupar kot neodvisen kandidat? Pa ne da se ga je SDS in njegov dosmrtni predsednik odrekel? Haha..Vsak povprečen državljan pa rabi potrdil...

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 14:00, 23. oktober

https://www.youtube.com/watch?v=567SEuCuatk Mediteran kot je nekoč bil. V primeru zmage bo Alpsko grozdje zopet obrodilo. In vince bo teklo - HOJLA zagotovljena.

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 13:42, 23. oktober

G. Rupar je eden redkih, ki meni da je čisto prav, da je bil po krivici zaprt. Čudi me, da bivanje ni prostovoljno podaljšal. Po dvanajstele...

Zadnja redna seja v Žirovnici / 10:54, 23. oktober

Kašarjem, tudi županu bi rad tole povedal! Cesta skozi vasi je lepo urejena. No, razen ožin, ki pa jih ne morejo odpraviti, razen s podrtjem...

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!