Orkester ruskih ljudskih inštrumentov Nekrasov prihaja v Škofjo Loko. / Foto: arhiv zbora

Melodije daljne Rusije

Po nedavnem odličnem nastopu mladih ameriških glasbenikov se sedaj v Škofji Loki obeta tudi veličasten koncert glasbenikov z vzhoda: na Trgu pod gradom bo 13. avgusta nastopil Orkester ruskih ljudskih inštrumentov Nekrasov.

Orkester ruskih ljudskih inštrumentov Nekrasov, ki deluje pod okriljem Ruske radiotelevizije in velja za nacionalno bogastvo, je bil ustanovljen daljnega leta 1945. Vseskozi so ga vodili izvrstni ruski dirigenti, med drugim Vladimir Fedosejev in Nikolaj Nekrasov, po katerem se je orkester tudi poimenoval. Od leta 2012 je stalni dirigent orkestra maestro Andrej Šljahkov, umetniški vodja orkestra pa je zadnja tri leta Aleksander Maškovič. Orkester izvaja glasbo različnih stilov, obdobij in zvrsti. Njegov repertoar obsega rusko ljudsko glasbo, glasbo sodobnih ruskih skladateljev, ruska in tuja klasična dela pa tudi moderne skladbe. Veliko del, ki jih je orkester posnel, je uvrščenih v Zlato zbirko Ruske radiotelevizije. Z orkestrom nastopajo najboljši izvajalci na različnih glasbilih ter ugledni operni solisti in nadobudni mladi glasbeniki, ki skrbijo za svetlo prihodnost orkestra.

Orkester Nekrasov se odlikuje z jasnim in obenem individualnim slogom igre. Toplina in melodičnost godal, bogata izraznost solističnih inštrumentov in izvajalska iskrenost, prepletena z do popolnosti izbrušeno virtuoznostjo, se zlivajo v neponovljivo esenco, ki je zvočna vizitka orkestra. Posebno mesto v dejavnosti orkestra imajo koncertni nastopi v dvoranah Moskovskega filharmoničnega združenja, sodelovanja na glasbenih festivalih ter turneje po Rusiji in v tujini.

Tako bodo že to sredo nastopili na Ljubljanskem gradu, lep poletni koncertni večer pa se obeta tudi v ponedeljek, 13. avgusta, ob 18. uri na Trgu pod gradom v Škofji Loki, s katerim bo ta priznani ruski orkester tudi sklenil slovensko turnejo. Z orkestrom bo nastopila izjemna ruska violinistka Nadežda Tokareva, ki zadnjih sedem let živi in ustvarja v Sloveniji. Kot predstavnica ruske violinske šole – šolala se je na priznanem Moskovskem državnem konservatoriju – se Tokareva odlikuje z jasno interpretacijo, pa tudi z zvočno prefinjenostjo, izrazno individualnostjo in brezhibno virtuoznostjo. Vstop je prost, v primeru slabega vremena pa bo koncert v Kristalni dvorani Sokolskega doma.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 50 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-4/9

sreda

1/6

četrtek

2/3

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Tržič, 16. januar 2019

Po poti Alpe Adria Trail

RAZSTAVE / Bled, 16. januar 2019

Magična narava

RAZSTAVE / Jesenice, 16. januar 2019

Zgodbe minljivosti

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

 

 
 

 

 
 
 

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 22:03, 15. januar

Komunizem je v vaših praznih farških glavah, edini bivši komunisti pa v stranki kateri simpatizerji ste !!
V socializmu pa je bila šola zakon in učitelj spoštovana oseba !

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 20:43, 15. januar

@ Janez Novak
Povsod je še, ne samo na Jesenicah.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 16:36, 15. januar

Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !

Končno v novi telovadnici / 14:52, 15. januar

Na interneti strani občine Gorenja vas, je cena, ki jo je občina Gorenja vas plačala, za izgradnjo "TAPRAVE" športne dvorane. Kot laiku mi j...