Špinačna juha in morska rižota

Le morske sadeže in nekaj začimb moramo pridobiti, vse drugo lahko naberemo na naših vrtovih.

Za pripravo rižote z morskimi sadeži potrebujemo: 400 g riža, 600 g morskih sadežev, 400 g paradižnikovih pelatov, 8 dl jušne osnove, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 manjšo bučko, 1 čebulo, 1 korenje, 3 stroke česna, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko mlete rdeče paprike, sol.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo jo v posodi na žlici olja. Dodamo na kose narezano in očiščeno zelenjavo in vse skupaj dušimo 5 minut. K zelenjavi stresemo riž ter prepražimo, da riž postekleni. Zalijemo z jušno osnovo, pokrijemo in kuhamo 10 minut. Potresemo z mleto rdečo papriko ter primešamo morske sadeže in paradižnikove pelate. Dobro premešamo, po okusu dosolimo ter kuhamo še 10 minut. Ko je rižota skuhana, jo odstavimo s štedilnika in jo pustimo stati nekaj minut. Nadevamo jo na krožnike in po želji potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Če izmed katere od naštete zelenjave nimamo na voljo, jo izpustimo ter jo nadomestimo z večjim deležem preostale zelenjave.

Za pripravo špinačne juhe potrebujemo: 0,5 kg sveže špinače, 2 srednje velika krompirja, 4 stroke česna, 1 košček masla, sol in poper, dva ščepca muškatnega oreščka, 1,5 dl mleka, 4 žlice jogurta.

Špinačo očistimo, jo damo v posodo ter jo zalijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in pustimo stati nekaj minut, nato odcedimo. Krompir olupimo ter ga narežemo na manjše kose. Kuhamo ga v litru osoljene vode 10 minut. V posodi raztopimo maslo in na njem prepražimo nasekljan česen. Dodamo narezano odcejeno špinačo in na hitro prepražimo. Potresemo s ščepcem popra in muškatnim oreščkom. Nato dodamo krompir, skupaj z vodo, v kateri se je kuhal. Pokrijemo in kuhamo, dokler krompir ni skuhan. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Prilijemo mleko, premešamo ter po okusu še dosolimo ali popopramo. Juho nalijemo v skodelice in vsaki dodamo še žlico jogurta.

Nasvet: Namesto špinače lahko uporabimo tudi blitvo ali koprive.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno oblačno
vlažnost: 88 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/19

nedelja

11/15

ponedeljek

11/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 19. maj 2019

Srce, ki bije

IZLETI / Bled, 19. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

PRIREDITVE / Naklo, 19. maj 2019

Dva pogovorna večera v Naklem

PRIREDITVE / Kranj, 19. maj 2019

Štiristo let cerkve sv. Uršule na Sorškem polju

PRIREDITVE / Kupljenik, 19. maj 2019

Pohod in srečanje na Kupljeniku

OBVESTILA / Kranj, 20. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

PRIREDITVE / Radovljica, 20. maj 2019

Kranjska čebela – naša naravna dediščina

 

 
 

 

 
 
 

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???

Ko bom velik, bom pilot / 14:52, 17. maj

Pa mal si poglejte finančne rezultate Adrie in letalske šole... ne štima ta Adria sploh

Kultura nas združuje / 14:17, 17. maj

Zeh.

Zdravje nas vse najbolj boli / 11:43, 17. maj

Odličen zapis ga. Suzana !

Ko bom velik, bom pilot / 22:41, 16. maj

Adria, nič več nacionalni letalski prevoznik, samo letalski prevoznik na Brniku, v nemški lasti. Kdo vse stoji za tem K4 po imenu, ne vem? L...

Znana že tudi trasa skozi Sotesko / 18:13, 16. maj

Nisem ne iz Kranja in ne iz Šenčurja in ne iz Cerkelj. Se pa tam pogosto vozim in večkrat srečam korajžnega kolesarja, ki šiba zjutraj petek...