Družina Walsh med ogledom škofjeloških znamenitosti / Foto: Tina Dokl

Slovenija se jim zdi čista, varna in poceni dežela

Ker Slovenija leži na stičišču Alp, Mediterana, Krasa in panonskega sveta, dejansko ponuja vse, od živahnih mest, zdravilnih termalnih voda, podzemnega kraškega sveta, gorskih vrhov, obmorskega doživetja … Raznolikost na tako majhnem območju pa je tista, ki je za turiste najbolj privlačna.

Škofja Loka – Večja gorenjska mesta so trenutno polna turistov, zato ni nenavadno, da na jutranjem sprehodu po Škofji Loki naletimo na družino iz Teksasa, skupino katalonskih gospa in mlad par iz Belgije. Zakaj so se odločili za Slovenijo, kaj vse jim ponuja, kaj jih zanima, kaj jih je navdušilo in kaj jim v Sloveniji ni všeč?

Slovenija čista dežela

Družina Walsh iz Teksasa je tokrat prvič obiskala Slovenijo, v spremstvu turistične vodičke so si ogledali tudi Škofjo Loko. »Nameravali smo priti že v začetku leta, a zaradi obveznosti nismo mogli, zato smo se odločili, da jo obiščemo v okviru počitnic.« Slovenija se jim zdi zelo čista dežela. »Pripotovali smo iz Hrvaške in Italije, tu smo se ustavili le za tri dni, a se nam zdi najlepše. Podzemne jame so čudovite, pokrajina je poraščena z gozdovi, voda je kristalno smaragdna, ljudje pa nadvse prijazni.«

Zgodovina osamosvajanja

Iz Katalonije so v Slovenijo po priporočilih prijateljev pripotovale Lurdes Comas, Teresa Vidal in Teresa Rocamora. »Tu smo drugič, prvič smo potovale po Jugoslaviji pred tridesetimi leti in v tem času se je v Sloveniji marsikaj spremenilo.« Zanima jih predvsem slovenska zgodovina osamosvajanja. »Me nismo Španke, smo Katalonke in trenutno v naši deželi potekajo boji za osamosvojitev. Slovenija nam je lahko zgled, saj je osamosvajanje potekalo zelo mirno, medtem ko imamo pri nas deset političnih zapornikov, španska oblast nam ni naklonjena, potekajo tudi upori.« Pravijo, da so prišle iz kraja, kjer življenje ni varno. »V Sloveniji se počutimo svobodno in predvsem varno, hkrati dežela ponuja vse – morje, gore, jezera, jame.« Obiskale so že Piran, Postojno, Ljubljano, Bled. »Potujemo z avtomobilom in ceste se precej ozke, malo utesnjene, poleg tega je ogromno tovornjakov na poti.« Najbolj so presenečene nad vremenom. »Pričakovale smo mnogo bolj hladno vreme, a je zelo vroče, to nas je presenetilo.« Ker so ljubiteljice dobre hrane, v vsakem kraju degustirajo tradicionalno slovensko jed. »Žal slovenska prehrana ni raznolika, veliko je močnatih jedi, žlinkrofi so sicer zelo dobri, a je res, da uživamo predvsem morsko hrano in morda je slovenska za nas pretežka.«

Skok v morje ali vzpon na gore

Belgijca Bertrand Mathy in Celine Pignolet vsako leto obiščeta drugo državo. »Letos sva nameravala raziskovati Hrvaško, a sva slišala, da je zelo natrpana s turisti, zato sva se odločila za Slovenijo, ker velja za bolj mirno deželo.« V enajstih dneh jo nameravata prečesati, ker sta spoznala, da jima v nekaj urah omogoča skok v morje ali vzpon na gore. »Bila sva v Ljubljani, Piranu, Mariboru, na Ptuju, zdaj sva v Škofji Loki, obiskala bova še Bled in Bohinj. Želela sva se povzpeti tudi na Triglav, a so naju opozorili, da je vzpon precej strm in nevaren.« Pravita, da z domačini nista veliko govorila, a so do njiju vedno ustrežljivi in zelo radi povejo kakšno anekdoto. Če primerjata Belgijo in Slovenija, se jima naša dežela zdi mnogo cenejša. »Slovenija za turiste ni draga, je pa dražja od Češke.« Ker potujeta z avtomobilom, sta opazila, da je pri nas mnogo manj prometnih zastojev kot v Belgiji, jima je pa nenavadno, da v poletnem času opravljajo dela na avtocesti. Pravita, da se bosta v Slovenijo nekoč ponovno vrnila – če ne zaradi države same, pa zaradi blejske »kremšnite«, ki se jima zdi izvrstna.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

14/31

ponedeljek

15/31

torek

15/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 21. avgust 2018

Pohod na Hruško planino

IZLETI / Kranj, 21. avgust 2018

Kolesarski izlet

FILM / Jesenice, 21. avgust 2018

Torkova kinoteka

IZLETI / Britof, 22. avgust 2018

Izlet po avstrijski Koroški

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2018

Na ferato Hvadnik

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2018

Rodica – piramida rož

IZLETI / Šenčur, 25. avgust 2018

Prestavljen pohod Čez Luknjo v Zadnjico

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.