Vid Srpak, »kralj šmorna«, kot je pisalo na plakatu pred stojnico. Fant je energičen in Jezerškov cesarski praženec je privabljal turiste k stojnici, še preden je bil pečen.

Vroča Odprta kuhna v prestolnici

Petek. Ura je pol dvanajstih dopoldne, ko ljudje že začnejo razmišljati o kosilu. V središču Ljubljane se je živo srebro povzpelo na 35 stopinj Celzija, a vrvež turistov na Tromostovju zato ni nič manjši. Slišimo angleščino, španščino in nemščino. Nekje v ozadju francoščino, Kitajci in Japonci so bolj tihi, a oboroženi vsak z najmanj enim fotografskim aparatom.

Pogačarjev trg poleti ob petkih gosti tradicionalno Odprto kuhno med deseto dopoldne in deseto zvečer. Kulinarični dogodek je v slovenski prestolnici priljubljen že od leta 2013. Tudi Gorenjci sodelujejo na ljubljanski Odprti kuhni.

Poleg slaščic, sladoledov, domačih okusov, zelenjavnih jedi diši po Afriki, Egiptu, Turčiji, Kitajski, Perziji ... Vabijo hamburgerji, hot dog, skutni štruklji in ajdovi krapi, školjke, kitajski rezanci, »pohan« piščanec, mesni kralj živali izpod peke, marinirana teletina, ki se peče in peče … Spijete kozarec vina, se odžejate s kraft pivom, osvežujočimi napitki, si privoščite kavo. Raj za turiste v tem času oziroma raj za vse, ki si zaželijo malce drugačnega petkovega kosila ali pa večerje, bi le nekaj prigriznili, »popasli« radovednost na petkovi Odprti kuhni.

Obisk Odprte kuhne se največkrat konča z zadovoljnim nasmehom in polnim želodčkom.

Tokrat se mi je zdelo, da je kljub neznosni vročini gurmanska tržnica nabito polna, a mi je gospa izza stojnice hitro razložila, da je to še zelo prazno. Ena od obiskovalk, ki Odprto kuhno v Ljubljani obišče, če se le da, pa dodala oziroma uporabila prispodobo: »Včasih je gneča tolikšna, da se med stojnicami vije kača ljudi levo in desno, tako da se moraš premikati s tokom ali pa moraš točno vedeti, pri kateri stojnici se boš ustavil, kaj je tisto, kar je pritegnilo pozornost tvojih brbončic, drugače moraš vsakič, ko prideš do konca linije, poskus ponoviti.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/14

ponedeljek

4/15

torek

3/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...