Trnič so nekoč prekadili v dimu na odprtem ognjišču, zato je bil nekoliko temnejši, danes ga sušijo v zračnem prostoru in se obarva svetlo rumeno. / Foto: Tina Dokl

Sir, ki ima obliko dojke

Letos so na Veliki planini že četrtič praznovali Dan trniča, posebnega sira, ki se danes uporablja v kulinariki, nekoč pa je simboliziral ljubezen in pastirjem dal znak, da je izbranka pristala na dvorjenje.

Velika planina – Na Veliki planini, kjer pastirji še vedno živijo, kot so nekdaj, dan posvetijo trniču. Trnič je vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, pripravljajo ga na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelan je iz skute, smetane in soli ter okrašen s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicami, pisavami. Trnič so pastirji izdelovali predvsem v 19. in 20. stoletju, uporabljali so ga v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem. Danes ga na Veliki planini izdelujejo od junija do septembra, ko je pašna sezona.

Na Dan trniča so obiskovalci poleg pastirskih jedi iz sveže pomolzenega mleka lahko okušali tudi trničevo panakoto na ješprenčkovi solati ter gobovo juho s trničem. V idilični pastirski vasici pred Preskarjevim muzejem je potekala delavnica izdelave trniča, kjer je Sonja Koprivšek s sirarske kmetije Pr’ Gabršk prikazala postopek in oblikovanje trniča, hkrati pa je predstavila njegovo zgodbo. »Pastirji so nekoč namolzeno mleko skisali, odstranili smetano, ga nalili v glinen lonec in ga pustili na ognjišču. Maso so nato odlili v torilo, kjer se je skuta odcedila, dodali sol in masa je bil pripravljena za oblikovanje.« Trnič naj bi imel zelo poseben okus, ker je narejen iz skute in brez sirišča. »Svež trnič ima nežen okus, z zorenjem, ko se posuši, postane zelo trd, zato se uporablja kot parmezan, riba in posipa se predvsem na rižote, testenine, juhe, solate, celo na sladice.«

Posebna zanimivost trniča pa je, da po izročilu simbolizira ljubezen. »Pastirji so trniče jeseni, ob koncu paše, kot dokaz ljubezni in zvestobe podarjali svojim izbrankam, ženam in dekletom,« pojasni Sonja in nadaljuje: »Trnič so vedno izdelovali v paru. Pastirji so enega obdržali, drugega pa podarili izvoljenkam, ki so sir hranile tudi več let. Če je obdarovanka sir sprejela, je bil to znak, da ji lahko dvori. Trnič ima obliko ženske dojke, ker so pastirji med njegovim oblikovanjem mislili na svoje izvoljenke.«

Trnič predstavlja dediščino Velike planine in ker se tamkajšnjim prebivalcem zdi pomembno ohranjati kulturno dediščino, bodo njihovo znanje in tradicijo o trniču ponovno širili 12. avgusta pred Preskarjevim muzejem.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/9

nedelja

2/7

ponedeljek

-1/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Naklo, 8. december 2019

Čebelarska sveta maša

OBVESTILA / Jesenice, 9. december 2019

Izdelajmo novoletne voščilnice

PRIREDITVE / Gorenjska, 9. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kranj, 9. december 2019

Mesečno srečanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. december 2019

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

 

 
 

 

 
 
 

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 11:27, 6. december

Primož, ne razumeš, to je instalacija.
Zavarovalnica se norčuje iz denarja, to je to.
Žalostno!
Zame osebno imajo večjo umetniško vrednost potičke v peskovniku.

Drugo cev bodo gradili Turki / 09:12, 6. december

Namig za našega Dončiča iz Kamnika: za vsako vlogo pritožbe na izbiro izvajalca del naj država uvede takso v vrednosti 5% cene izbranega izv...

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 08:39, 6. december

In dejansko ji nekdo za to multimedijsko kvazi umetnost plačuje??

Steklo, oglje, sol v harmoniji / 07:28, 6. december

"Steklo, oglje, sol v harmoniji"
------------------
Boh se vas usmil.

Čas za štiripasovnico / 18:56, 5. december

Meni je to krožišče nevarno! b.k. ! Saj res, kako se vozijo kolesarji iz Krana u Šenčur? Po luftu?

Tuji investitorji so tudi zgled / 07:36, 5. december

Zdravko že ve, sam z Adrio mu je šlo nekej narobe, pa banke pa to... A Cmerar se je kej oglasil?
Peče ko ps matr ja...

Ob jubileju tudi novi prostori / 22:12, 4. december

Gospodična v beli majčki na sredini je pa res ufff... Navdušena ! :))