Vadba v poletnih mesecih

Tudi v vročih poletnih mesecih moramo kljub dopustom vztrajati z redno telesno vadbo, ki pa jo seveda prilagodimo temperaturam in okolju, v katerem se nahajamo.

V pomladnih mesecih, ko se narava prebuja, nas s svojimi lepotami kar sama kliče h gibanju. Tako je tudi prav. Ko z visokimi poletnimi temperaturami nastopi še obdobje dopustov, pa motivacija za vadbo velikokrat pade. Pogosto slišim izgovore, da je prevroče in da se na dopustu pač ne telovadi. Že prejšnji teden smo pisali, da je za zdravje potrebna redna telesna aktivnost. V poletnih mesecih jo pač prilagodimo temperaturam – vadimo zjutraj ali zvečer, ko je vročina manjša, zmanjšamo intenzivnost ali pa se odločimo za aktivnosti v vodi. Tudi dopust ni izgovor za poležavanje, poskusite lahko kakšno novo aktivnost in jo prilagodite kraju, kjer dopustujete.

Naše športno udejstvovanje naj vključuje različne vrste aktivnosti. Pomembna je aerobna vadba, kot so hoja, kolesarjenje, tek, hoja v hribe, plavanje … Za doseganje želenih učinkov – pozitivni vpliv na srčno-žilni sistem – mora vadba trajati vsaj 30 minut ali več zmerne do visoke intenzivnosti. Z dolžino vadbe se intenzivnost lahko zmanjša.

Pomemben segment pa je tudi vadba za ohranjanje in razvoj gibljivosti ter moči. Naše mišice začnejo izgubljati svoj obseg in moč že po 35. letu starosti, zato je redna vadba moči zelo priporočljiva, saj skrbi tudi za ohranjanje kostne gostote. Najbolj pomembne so vaje za mišice trupa – stabilizatorji trupa, trebušne ter hrbtne mišice. Te so jedro našega telesa in dajo oporo in moč tudi ostalim mišicam v telesu. Posvetiti pa se moramo tudi mišicam spodnjih okončin – zadnjične, stegenske in mečne mišice – ter ramenskim mišicam in mišicam zgornjih okončin. Vadbo moramo izvajati redno – vsaj od 2- do 3-krat na teden.

Izbor vaj je zelo pester. Najlažje bo, da si vaje in njihovo izvedbo ogledate na spletu, kjer je ogromno dobrih demonstracij. Tisti, ki niste ljubitelji iskanja po internetu, pa boste veliko vaj našli tudi v različnih športnih revijah. Priporočljivo pa je, da se vključite v kakšno organizirano skupinsko ali individualno vadbo, kjer vas bodo naučili tudi pravilne izvedbe vaj.

Naj vam naštejem samo nekaj osnovnih vaj, katerih izvedba je preprosta in jih lahko izvajate tudi na vrtu pred hišo, na terasi, na plaži ali pa med aktivnostjo v naravi (na travniku, klopci): dvigi na prste, počepi, izpadni koraki, sklece, upogibi trupa, zakloni trupa, opore (mize) za stabilizacijo …

Več o vadbi gibljivosti pa naslednji teden.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/27

ponedeljek

15/28

torek

14/30

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 16. julij 2018

Medgeneracijska prireditev

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...