Vadba v poletnih mesecih

Tudi v vročih poletnih mesecih moramo kljub dopustom vztrajati z redno telesno vadbo, ki pa jo seveda prilagodimo temperaturam in okolju, v katerem se nahajamo.

V pomladnih mesecih, ko se narava prebuja, nas s svojimi lepotami kar sama kliče h gibanju. Tako je tudi prav. Ko z visokimi poletnimi temperaturami nastopi še obdobje dopustov, pa motivacija za vadbo velikokrat pade. Pogosto slišim izgovore, da je prevroče in da se na dopustu pač ne telovadi. Že prejšnji teden smo pisali, da je za zdravje potrebna redna telesna aktivnost. V poletnih mesecih jo pač prilagodimo temperaturam – vadimo zjutraj ali zvečer, ko je vročina manjša, zmanjšamo intenzivnost ali pa se odločimo za aktivnosti v vodi. Tudi dopust ni izgovor za poležavanje, poskusite lahko kakšno novo aktivnost in jo prilagodite kraju, kjer dopustujete.

Naše športno udejstvovanje naj vključuje različne vrste aktivnosti. Pomembna je aerobna vadba, kot so hoja, kolesarjenje, tek, hoja v hribe, plavanje … Za doseganje želenih učinkov – pozitivni vpliv na srčno-žilni sistem – mora vadba trajati vsaj 30 minut ali več zmerne do visoke intenzivnosti. Z dolžino vadbe se intenzivnost lahko zmanjša.

Pomemben segment pa je tudi vadba za ohranjanje in razvoj gibljivosti ter moči. Naše mišice začnejo izgubljati svoj obseg in moč že po 35. letu starosti, zato je redna vadba moči zelo priporočljiva, saj skrbi tudi za ohranjanje kostne gostote. Najbolj pomembne so vaje za mišice trupa – stabilizatorji trupa, trebušne ter hrbtne mišice. Te so jedro našega telesa in dajo oporo in moč tudi ostalim mišicam v telesu. Posvetiti pa se moramo tudi mišicam spodnjih okončin – zadnjične, stegenske in mečne mišice – ter ramenskim mišicam in mišicam zgornjih okončin. Vadbo moramo izvajati redno – vsaj od 2- do 3-krat na teden.

Izbor vaj je zelo pester. Najlažje bo, da si vaje in njihovo izvedbo ogledate na spletu, kjer je ogromno dobrih demonstracij. Tisti, ki niste ljubitelji iskanja po internetu, pa boste veliko vaj našli tudi v različnih športnih revijah. Priporočljivo pa je, da se vključite v kakšno organizirano skupinsko ali individualno vadbo, kjer vas bodo naučili tudi pravilne izvedbe vaj.

Naj vam naštejem samo nekaj osnovnih vaj, katerih izvedba je preprosta in jih lahko izvajate tudi na vrtu pred hišo, na terasi, na plaži ali pa med aktivnostjo v naravi (na travniku, klopci): dvigi na prste, počepi, izpadni koraki, sklece, upogibi trupa, zakloni trupa, opore (mize) za stabilizacijo …

Več o vadbi gibljivosti pa naslednji teden.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/14

četrtek

-1/15

petek

-5/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. februar 2019

Po Domžalski poti spominov

PRIREDITVE / Bled, 21. februar 2019

Pravljični večer za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. februar 2019

Blaznikov večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Ljubelj, 21. februar 2019

Voden ogled spominske sobe in ostankov taborišča Ljubelj

RAZSTAVE / Jesenice, 21. februar 2019

Šport skozi čas

GLEDALIŠČE / Cerklje, 21. februar 2019

I ? Njofra

 

 
 

 

 
 
 

Urejajo križišče pred trgovskima centroma / 19:51, 20. februar

Kot je še pojasnil, se temeljite obnove Gradnikove ceste občina za zdaj še ne bo lotila, saj bo treba za nadaljevanje rekonstrukcije ceste d...

Kam so izpuhteli dobri nameni devetletke / 15:21, 20. februar

Ne vem, a se samo meni zdi, da so v šolstvu pomembna samo delovna mesta, otroc pa kakor nujno zlo.Dolg sem že na svetu, ampak pozitivnega uč...

Žrtve za svobodo / 12:25, 20. februar

Lep govor. Dokaz, da smo Slovenci slab gospodar.

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!

Denar za podvoz v Lescah / 15:53, 19. februar

Tega je pa kar veliko. Ja, premalo je bilo narejenega zadnjih 10, 15 let! Pogrešam pa kar nekaj zadev. Parkiranje pred Starim mestom oz. Gra...

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!