Helikopter večkrat poletel v gore

Dežurna ekipa gorskih reševalcev, ki od začetka junija stalno dežura na brniškem letališču, je od četrtka do nedelje večkrat posredovala v gorah.

Kranj – Policisti so zaradi povečanega števila gorskih nesreč znova opozorili, da slovenske gore niso mačji kašelj, ampak razmeroma zahteven teren, na katerega je treba biti dobro pripravljen. »Zato naj se predvsem neizkušeni v gore ne odpravljajo samo na podlagi trenutnega navdiha, ampak predhodne ter dodelane in ustrezne priprave na pot, ker v gorah niso nevarne samo poškodbe, ampak tudi panika in strah, ki običajno nastopi, ko planinci zaidejo s poti. V izogib temu je na poteh treba spremljati markacije, opise v vodnikih ali vrisane poti na zemljevidih,« pravi Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

V četrtek popoldne je namreč skupina štirih tujih planincev na Tominškovi poti na Triglav zašla s poti, eno do planink pa je tedaj pograbila panika. Poškodovana ni bila, a zaradi strahu ni bila zmožna nadaljevati poti. Posredovali so gorski reševalci iz Mojstrane in posadka policijskega helikopterja z dežurno ekipo za reševanje v gorah. S helikopterjem so prestrašeno planinko prepeljali v dolino. S helikopterjem so v četrtek zjutraj s Kredarice v dolino prepeljali tudi lažje poškodovano planinko.

V petek je bil policijski helikopter znova v zraku. Nekaj pred 14. uro so namreč belgijski planinci, ki so hodili iz Vodnikovega doma proti Uskovnici, videli planinca, ki je padel okoli petdeset metrov globoko. Poškodovanega planinca so bohinjski gorski reševalci ob pomoči dežurne helikopterske ekipe oskrbeli, nato so ga odpeljali v jeseniško bolnišnico.

V nedeljo opoldne je na Kredarici omagal italijanski planinec, ki so ga zato s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico. Dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči je v nedeljo poškodovanega planinca odpeljala tudi s Kamniškega sedla. Helikopterski prevoz sta potrebovala tudi nemška državljana, ki sta zaradi nevihte in slabih vremenskih razmer obstala na severni steni Prisojnika.

Gorski reševalci so zadnji konec tedna pomagali tudi planinkama, ki sta si pri sestopu z Jošta in Storžiča poškodovali gležnja, in pohodniku, ki si je v koritih Mostnice poškodoval koleno. Na Veliki planini so izgubljeni planinki pospremili v dolino, podobno pomoč pa sta pri sestopu s Korošice potrebovala še češka planinca.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

delno oblačno
vlažnost: 38 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

14/28

torek

13/30

sreda

13/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

PRIREDITVE / Kranj, 18. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...