Helikopter večkrat poletel v gore

Dežurna ekipa gorskih reševalcev, ki od začetka junija stalno dežura na brniškem letališču, je od četrtka do nedelje večkrat posredovala v gorah.

Kranj – Policisti so zaradi povečanega števila gorskih nesreč znova opozorili, da slovenske gore niso mačji kašelj, ampak razmeroma zahteven teren, na katerega je treba biti dobro pripravljen. »Zato naj se predvsem neizkušeni v gore ne odpravljajo samo na podlagi trenutnega navdiha, ampak predhodne ter dodelane in ustrezne priprave na pot, ker v gorah niso nevarne samo poškodbe, ampak tudi panika in strah, ki običajno nastopi, ko planinci zaidejo s poti. V izogib temu je na poteh treba spremljati markacije, opise v vodnikih ali vrisane poti na zemljevidih,« pravi Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

V četrtek popoldne je namreč skupina štirih tujih planincev na Tominškovi poti na Triglav zašla s poti, eno do planink pa je tedaj pograbila panika. Poškodovana ni bila, a zaradi strahu ni bila zmožna nadaljevati poti. Posredovali so gorski reševalci iz Mojstrane in posadka policijskega helikopterja z dežurno ekipo za reševanje v gorah. S helikopterjem so prestrašeno planinko prepeljali v dolino. S helikopterjem so v četrtek zjutraj s Kredarice v dolino prepeljali tudi lažje poškodovano planinko.

V petek je bil policijski helikopter znova v zraku. Nekaj pred 14. uro so namreč belgijski planinci, ki so hodili iz Vodnikovega doma proti Uskovnici, videli planinca, ki je padel okoli petdeset metrov globoko. Poškodovanega planinca so bohinjski gorski reševalci ob pomoči dežurne helikopterske ekipe oskrbeli, nato so ga odpeljali v jeseniško bolnišnico.

V nedeljo opoldne je na Kredarici omagal italijanski planinec, ki so ga zato s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico. Dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči je v nedeljo poškodovanega planinca odpeljala tudi s Kamniškega sedla. Helikopterski prevoz sta potrebovala tudi nemška državljana, ki sta zaradi nevihte in slabih vremenskih razmer obstala na severni steni Prisojnika.

Gorski reševalci so zadnji konec tedna pomagali tudi planinkama, ki sta si pri sestopu z Jošta in Storžiča poškodovali gležnja, in pohodniku, ki si je v koritih Mostnice poškodoval koleno. Na Veliki planini so izgubljeni planinki pospremili v dolino, podobno pomoč pa sta pri sestopu s Korošice potrebovala še češka planinca.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 76 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

12/26

četrtek

12/28

petek

15/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Šenčur, 20. september 2018

Pohod po območju občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 20. september 2018

Pohod na Gartnerkofel

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Naklo, 20. september 2018

S kolesom čez Rovte

/ Kranj, 20. september 2018

Kdo, če ne ti – kdaj, če ne zdaj?

RAZSTAVE / Cerklje, 20. september 2018

Razstava klekljanih čipk in fotografij

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 20. september 2018

Karavanke – prostor povezav in razhajanj

IZLETI / Kranj, 22. september 2018

Pohod na Bivak II in Šplevto

 

 
 

 

 
 
 

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 19:01, 19. september

Študenti imajo bolj tanko denarnico, pa je verjetno dobila kakšna sredstva s strani "nevladnih organizacij", katerim je v interesu imeti tu ...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 16:29, 18. september

Seveda je kapitalistom v Sloveniji v interesu zaposlovati azilante, vsaj nekej časa bodo tiho in delali za minimalca, domači so se začeli upirati in zahtevajo večje plače..

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 22:04, 17. september

Pozdravljen_a gospa ali gospod Kitty!Jaz sem ta 'študentka', katere življenje vas tako zelo zanima, da bi k meni celo poslali 'ustrezne služ...

Valvasorjev dom spet najboljši / 16:10, 17. september

Ta Žirovnica ima res srečo, ker imajo najboljšega župana v SLO in najbolj poštenega, priljudnega. Ki nič ne skirva, vse objavlja in seznanja...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 15:51, 17. september

19 let ima Afganistanec, pa se je pred meseci poročil z Idrijsko študentko? Seveda iz ljubezni.....Kje in kako pa živita? Bi kdo od ustrez...

Poklon bazoviškim junakom / 16:24, 13. september

Večna slava junakom, kateri so se uprli fašistom in zato dali svoja življenja !!
Domobranči in belčki, požrite se od sramote slovenskega naroda !!

Odškodnina roparju banke / 11:03, 10. september

marker1, se strinjam z vami.