Helikopter večkrat poletel v gore

Dežurna ekipa gorskih reševalcev, ki od začetka junija stalno dežura na brniškem letališču, je od četrtka do nedelje večkrat posredovala v gorah.

Kranj – Policisti so zaradi povečanega števila gorskih nesreč znova opozorili, da slovenske gore niso mačji kašelj, ampak razmeroma zahteven teren, na katerega je treba biti dobro pripravljen. »Zato naj se predvsem neizkušeni v gore ne odpravljajo samo na podlagi trenutnega navdiha, ampak predhodne ter dodelane in ustrezne priprave na pot, ker v gorah niso nevarne samo poškodbe, ampak tudi panika in strah, ki običajno nastopi, ko planinci zaidejo s poti. V izogib temu je na poteh treba spremljati markacije, opise v vodnikih ali vrisane poti na zemljevidih,« pravi Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

V četrtek popoldne je namreč skupina štirih tujih planincev na Tominškovi poti na Triglav zašla s poti, eno do planink pa je tedaj pograbila panika. Poškodovana ni bila, a zaradi strahu ni bila zmožna nadaljevati poti. Posredovali so gorski reševalci iz Mojstrane in posadka policijskega helikopterja z dežurno ekipo za reševanje v gorah. S helikopterjem so prestrašeno planinko prepeljali v dolino. S helikopterjem so v četrtek zjutraj s Kredarice v dolino prepeljali tudi lažje poškodovano planinko.

V petek je bil policijski helikopter znova v zraku. Nekaj pred 14. uro so namreč belgijski planinci, ki so hodili iz Vodnikovega doma proti Uskovnici, videli planinca, ki je padel okoli petdeset metrov globoko. Poškodovanega planinca so bohinjski gorski reševalci ob pomoči dežurne helikopterske ekipe oskrbeli, nato so ga odpeljali v jeseniško bolnišnico.

V nedeljo opoldne je na Kredarici omagal italijanski planinec, ki so ga zato s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico. Dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči je v nedeljo poškodovanega planinca odpeljala tudi s Kamniškega sedla. Helikopterski prevoz sta potrebovala tudi nemška državljana, ki sta zaradi nevihte in slabih vremenskih razmer obstala na severni steni Prisojnika.

Gorski reševalci so zadnji konec tedna pomagali tudi planinkama, ki sta si pri sestopu z Jošta in Storžiča poškodovali gležnja, in pohodniku, ki si je v koritih Mostnice poškodoval koleno. Na Veliki planini so izgubljeni planinki pospremili v dolino, podobno pomoč pa sta pri sestopu s Korošice potrebovala še češka planinca.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

8/12

sreda

6/11

četrtek

-2/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 14. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kokrica, 14. november 2018

Jezus in njegova slava

IZLETI / Kranj, 15. november 2018

Planinski izlet Potoška gora–Čemšenik

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 15. november 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Zali Log, 16. november 2018

Rapalske meje v Železnikih in okolici

PRIREDITVE / Jesenice, 16. november 2018

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 18:26, 13. november

Za 200 evrov tri leta zapora je zelo huda in nesorazmerna kazen v primerjavi s tajkuni, ki so dolžni milijone in so jo odnesli z veliko niž...

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:46, 11. november

Vsakega ki vozi pod vplivom Alkohola treba kaznovati, denarno in zaporno der odvzem vozniške za minimalno 10 let ali za vedno.

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:44, 11. november

Halo!Ali je res bilo potrebno da pride do še ene dveh Mrtvih zaradi, Alkohola, ( Pijancev ) v prometu, da sploh začnejo odgovorni o tem da ...

Varno v zimo / 13:38, 11. november

Pa sploh ni treba na Pokljuko ! Povsod se najde primeren prosto, če ne drugod na Vranskem.

Varno v zimo / 13:36, 11. november

Tale članek mi je pa kot ena skupna reklama za pnevmatike. Po Gorenjski vidim reklamne panoje firm, katerih niti ne testirajo. Tri, štiri ma...

Nadgradnja železniške proge / 12:16, 11. november

Ne vem, če je sploh možno, treba bi bilo poiskati novo traso iz Lj. mimo Brnika naprej do Jesenic!

Nadgradnja železniške proge / 18:41, 10. november

Kot nadgradnjo se razumeva povečana hitrost ali dodaten tir. Ali bo dodaten tir ali ne? Edino to je smiselno glede na kronične zamude gorenjskih potniških vlakov, vse ostalo je samo demagogija.