Restavracijo De Kas so uredili v nekdanjem mestnem rastlinjaku.

Po sledi Večerje

Amsterdam (2)

»Na večerjo greste v De Kas? V to restavracijo je postavljeno dogajanje iz knjige Večerja. Saj poznate, to je knjiga nizozemskega avtorja Hermana Kocha,« je bila navdušena lastnica ladjice, na kateri sva s kolegico spali v času bivanja v Amsterdamu. In ker mi je ta knjiga čisto po naključju minulo poletje res prišla v roke, je bilo pričakovanje še toliko večje. A v restavraciji glede knjige niso bili ravno zgovorni, čeprav so priznali, da avtor občasno res zahaja k njim. »Avtor je prisegel, da knjiga ne govori o nas,« je bila kratka vodja restavracije Aagje De Vries.

Ampak to ni edina zanimivost, povezana z omenjeno restavracijo, ki predstavlja doživetje že sama po sebi. Ta edinstvena restavracija z osem metrov visokim steklenim stropom je namreč postavljena v prenovljen mestni rastlinjak v parku Frankendael. Zgodovina rastlinjaka sega v daljne leto 1926 in je nekaj časa žalostno propadal. Potem pa ga je za simbolično ceno en evro kupil kuharski mojster Gert Jan Hageman, ki se ponaša celo z Michelinovo zvezdico. A čeprav je v De Kas, ki v prevodu pomeni rastlinjak, začel kot 'chef', je svoje poslanstvo zdaj našel v kmetovanju – na posestvu, deset kilometrov oddaljenem od Amsterdama, se namreč ukvarja z gojenjem zelenjave za svojo restavracijo, razloži Rosa Morel, ki nam je razkazala restavracijo in nas ob tem popeljala tudi v poseben prostor, kjer so ohranili prvotno namembnost objekta. V majhnem kotičku restavracije namreč še vedno obstaja rastlinjak, kjer si gostje lahko ogledajo, kako gojijo paradižnik ter zelišča in druge rastline, ki se potem znajdejo na krožniku. Za kuhinjo pa zdaj skrbita kar dva kuharska mojstra, Jos Timmer in Wim de Beer.

Vsak dan pripravijo meni, ki vključuje predvsem zelenjavo, ki jo sami pridelajo, saj so meso in ribe v tej restavraciji v drugem planu. »Vsaj tri jedi so vedno vegetarijanske in najlepše je, ko gostje po koncu večerje rečejo, da niso prav nič pogrešali mesa,« se nasmeji Rosa Morel in poudari, da so vse sestavine sveže, kot je le mogoče, zato vključujejo predvsem sezonsko sadje in zelenjavo. Česar ne pridelajo sami, kupijo pri lokalnih dobaviteljih. »Ponosni smo, da lahko pokažemo, kaj vse je mogoče gojiti v našem podnebju, in da ni treba daleč, da poješ kaj dobrega,« je končala Rosa Morel.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/18

nedelja

11/17

ponedeljek

10/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 19. maj 2019

Srce, ki bije

IZLETI / Bled, 19. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

PRIREDITVE / Naklo, 19. maj 2019

Dva pogovorna večera v Naklem

PRIREDITVE / Kranj, 19. maj 2019

Štiristo let cerkve sv. Uršule na Sorškem polju

PRIREDITVE / Kupljenik, 19. maj 2019

Pohod in srečanje na Kupljeniku

OBVESTILA / Kranj, 20. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

PRIREDITVE / Radovljica, 20. maj 2019

Kranjska čebela – naša naravna dediščina

 

 
 

 

 
 
 

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???

Ko bom velik, bom pilot / 14:52, 17. maj

Pa mal si poglejte finančne rezultate Adrie in letalske šole... ne štima ta Adria sploh

Kultura nas združuje / 14:17, 17. maj

Zeh.

Zdravje nas vse najbolj boli / 11:43, 17. maj

Odličen zapis ga. Suzana !

Ko bom velik, bom pilot / 22:41, 16. maj

Adria, nič več nacionalni letalski prevoznik, samo letalski prevoznik na Brniku, v nemški lasti. Kdo vse stoji za tem K4 po imenu, ne vem? L...

Znana že tudi trasa skozi Sotesko / 18:13, 16. maj

Nisem ne iz Kranja in ne iz Šenčurja in ne iz Cerkelj. Se pa tam pogosto vozim in večkrat srečam korajžnega kolesarja, ki šiba zjutraj petek...