Sam doma?

Začenjajo se težko pričakovane poletne počitnice, ki pa nekaterim staršem, zlasti učencev iz nižjih razredov, prinašajo tudi skrbi. In stroške, saj mlajši šolarji pač ne morejo biti doma povsem sami, zato si starši pomagajo tudi z različnimi oblikami počitniškega varstva, ki pa ni ravno poceni.

Kam z otrokom v teh desetih tednih, sem se kot mamica prvošolke tudi sama začela spraševati že kar nekaj časa nazaj, saj tako kot drugi zaposleni starši ne morem biti celo poletje doma. Za razliko od nekaterih imam vsaj možnost, da gre lahko deklica v varstvo k starima staršema, kjer bo preživela lep del počitnic. Ko prištejem še tri tedne dopusta, konjičkove počitnice, oratorij, plavalno šolo in dva tedna v kranjskem medgeneracijskem centru, bo končno – 3. september, ko se začne novo šolsko leto.

Ja, za nekatere starše so lahko počitnice kar dolge ... V Kranju imamo sicer zadnja leta brezplačne počitniške aktivnosti v medgeneracijskem centru, ki ob sofinanciranju občine, države in EU potekajo kar osem ur dnevno. Pa vendarle sprejmejo do trideset udeležencev dnevno. Potrebe so zagotovo večje: ne nazadnje je bilo v kranjski občini letos samo prvošolcev več kot 650. Poleg tega je zaradi širše dostopnosti programa otrok v aktivnosti lahko vključen največ dvajset dni. S tem sicer ne moreš v celoti »pokriti« poletnih počitnic, a v večini drugih občin starši možnosti, da bi otroka zjutraj oddali v brezplačno varstvo in prišli ponj popoldne na poti iz službe, sploh nimajo. V Ljubljani, denimo, je bilo ob začetku zbiranja prijav na subvencionirano varstvo skoraj obsedno stanje; nekateri programi so pošli v manj kot minuti, izvajalcem so se zaradi navala sesule spletne strani … Zanimanje za brezplačno ali vsaj cenejše počitniško varstvo se bo z leti povsod bržkone samo še stopnjevalo, saj plačljive vsebine dodobra zarežejo v družinski proračun, babice in dedki pa tudi ne morejo povsod vskočiti. Morda živijo na drugem koncu Slovenije, niso več tako vitalni ali pa so, kar je vse bolj pogosto, še v službi.

Občutek, ko imaš otrokove počitnice skrbno načrtovane in razdelane od prvega do zadnjega dne, je kar malce nenavaden. So dnevi, ko so otroci vključeni v razne dejavnosti tudi po osem ur in več, preden starši prihitimo ponje, sploh še počitniški? Po drugi strani pa se mi poraja vprašanje, ali ni nemara celo bolje, da ima otrok vsaj del počitnic organiziranih? Pa ne le mlajši učenci, pač pa predvsem starejši, tisti, ki so že sami doma. Marsikdo izkoristi odsotnost staršev in mu dneve zapolnjujejo televizija, telefon, tablica, kar je – vsaj po mojem – daleč od aktivnega in kakovostnega preživljanja počitnic.

Oddaj svoj komentar

Kranj 27°

delno oblačno
vlažnost: 37 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

14/28

torek

13/30

sreda

13/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

PRIREDITVE / Kranj, 18. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...