Slavnostni govornik na letošnji slovesnosti ob dnevu državnosti v Ratečah je bil Milan Klemenčič / Foto: Marjana Ahačič

Številne slovesnosti ob dnevu državnosti

V ponedeljek, 25. junija, slavimo dan državnosti. V nedeljo bo osrednja državna proslava, prireditve v počastitev državnega praznika se vrstijo tudi na Gorenjskem.

Dan državnosti, 25. junij, zaznamuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti. Oboroženi spopadi med JLA ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo so se začeli 27. junija.

Kranj – Prejšnji teden so gorenjsko policijsko veteransko združenje, zgornjegorenjsko združenje veteranov vojne za Slovenijo in Občina Kranjska Gora tradicionalno spominsko slovesnost ob dnevu državnosti pripravili v Ratečah. Veteranski društvi in občina so proslavili pri spominskem obeležju na nekdanjem mejnem prehodu. Slavnostni govornik na prireditvi je bil tokrat Milan Klemenčič, v času osamosvojitvenih procesov poveljnik posebne enote milice tedanje UNZ Kranj, organizator manevrske strukture narodne zaščite za policijo in član skupine, ki je v času vojne za Slovenijo na Gorenjskem koordinirala borbene aktivnosti.

V svojem nagovoru je spomnil na čas pred slabimi tremi desetletji. »Vojna za Slovenijo je trajala deset dni. V tej vojni, ki je nismo želeli, so pripadniki tedanje Teritorialne obrambe in organov za notranje zadeve prisilili Jugoslovansko armado, da se je vrnila nazaj v vojašnice, in zagotovili politiki, da je lahko odigrala svojo vlogo in popeljala Slovenijo na pot samostojnosti,« je poudaril Klemenčič in izrazil obžalovanje, da se po osamosvojitvi država ni razvijala v skladu z obljubami politike in pričakovanju večine državljanov. Prav tako je bil kritičen do različnih interpretacij osamosvojitvenega dogajanja.

Verodostojen spomin na čas osamosvojitve

»Prav je, da se s svečanostmi, kot je današnja, spominjamo takratnih dogodkov in ohranimo verodostojen spomin na takratni čas. Politika, ki spodbuja sovraštvo in izključuje drugače misleče, deli ljudi na leve in desne, ni dobra za slovenski narod. Zdaj je čas, da si vrednote, ki smo jih imeli v mislih, ko smo odhajali na plebiscit, ponovno postavimo kot cilj,« je poudaril slavnostni govornik in dodal, da moramo krepiti socialno in pravno državo, ki naj ne bo brezpotje, iz katerega izhod najdejo le privilegirani, temveč varuh, pod streho katerega smo vsi enaki pred zakonom. »Želim si, da bi znali pokazati svojo državljansko pripadnost tudi sedaj, ko Slovenija skupaj z ostalimi evropskimi državami preživlja zahtevne čase. Bodimo enotni, kot smo bili ob vseh velikih dogodkih. Zavedati se moramo, da je imeti lastno državo velika odgovornost in obveza vseh nas. Zato moramo tudi v prihodnje vztrajati na poti do cilja in boljšega življenja vseh državljank in državljanov.

Na Gorenjskem vrsta slovesnosti

Osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti je bila sinoči pred cerkvijo sv. Jakoba v Hrašah v občini Medvode. Danes, 22. junija, ob 13. uri vabijo na svečanost k stavbi mejne policije na brniškem letališču uprava letališča, Občina Cerklje ter veteranski društvi Sever Gorenjska in Združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj. Na prireditvi v spomin na dogodke v času slovenskega osamosvajanja leta 1991 bo slavnostni govornik Jelko Kacin, veleposlanik naše države pri zvezi NATO. Proslava ob dnevu državnosti in 27. spominsko srečanje umika pripadnikov JLA in Zvezne milice bo tudi na platoju Karavanke, in sicer danes, v petek, ob 16. uri. Slavnostni govornik bo predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas. Naslednjo soboto bo na platoju Karavanke še prijateljsko srečanje. V Radovljici bo slovesnost ob dnevu državnosti ob 18.30 pri Lipi samostojnosti, zatem bodo sledili športni dogodki, ki se bodo nadaljevali še v soboto. Jutri, v soboto, 23. junija, bo ob 11. uri slovesnost na nekdanjem mejnem prehodu na Jezerskem vrhu, s slavnostnim govornikom Stanislavom Fickom iz gorenjskega policijskega združenja Sever. V občini Železniki bodo v soboto ob 20. uri proslavili s kulturno prireditvijo Pesem in ples na Placu pred cerkvijo sv. Antona (v primeru dežja pa uro prej v kulturnem domu), slavnostni govornik bo predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Škofja Loka Pavel Jereb. V soboto bo ob 19. uri v Poljanah maša za domovino in zatem prireditev s kulturnim programom in kresom.

Osrednja prireditev na Kongresnem trgu

Osrednja državna počastitev dneva državnosti bo v nedeljo, 24. junija, ob 21. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani s slavnostnim govornikom, predsednikom države Borutom Pahorjem. Prireditev na predvečer praznika bosta prenašala nacionalni radio in televizija. Že v četrtek, 21. junija, pa so v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore skupaj s slovenskimi škofi daroval sveto mašo za domovino ter ob 25-letnici samostojne Slovenske škofovske konference. Maše za domovino bodo v nedeljo tudi ponekod na Gorenjskem, v Javorjah in Gorenji vasi ob 10. uri (kulturni program bo ob 20. uri na Trgu Ivana Regna), v Novi Oselici pa ob 16. uri, povsod z nadaljevanjem s kulturnim programom. V nedeljo ob 20. uri bodo s kresovanjem skupaj z Možnaristi iz Kamne Gorice proslavili na Suhrni na Jelovici, ob 21. uri pa občina Šenčur že tradicionalno pri vaški lipi v Vogljah, v primeru slabega vremena pa v tamkajšnjem domu krajanov. Na sam praznični dan, 25. junij, bodo pri Domu veteranov v Radovljici dopoldne športna tekmovanja v pikadu, streljanju, kegljanju, šahu in prstometu, ki jih bodo opoldne sklenili s proslavo, razglasitvijo rezultatov in prijateljskim druženjem. V Škofji Loki bodo dan državnosti zaznamovali ob 18. uri na Mestnem trgu, kjer bo slavnostni govornik Brane Virant, član združenja Sever Gorenjska. Če bo deževalo, bo slovesnost v Sokolskem domu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 76 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

12/26

četrtek

12/28

petek

15/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Šenčur, 20. september 2018

Pohod po območju občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 20. september 2018

Pohod na Gartnerkofel

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Naklo, 20. september 2018

S kolesom čez Rovte

/ Kranj, 20. september 2018

Kdo, če ne ti – kdaj, če ne zdaj?

RAZSTAVE / Cerklje, 20. september 2018

Razstava klekljanih čipk in fotografij

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 20. september 2018

Karavanke – prostor povezav in razhajanj

IZLETI / Kranj, 22. september 2018

Pohod na Bivak II in Šplevto

 

 
 

 

 
 
 

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 19:01, 19. september

Študenti imajo bolj tanko denarnico, pa je verjetno dobila kakšna sredstva s strani "nevladnih organizacij", katerim je v interesu imeti tu ...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 16:29, 18. september

Seveda je kapitalistom v Sloveniji v interesu zaposlovati azilante, vsaj nekej časa bodo tiho in delali za minimalca, domači so se začeli upirati in zahtevajo večje plače..

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 22:04, 17. september

Pozdravljen_a gospa ali gospod Kitty!Jaz sem ta 'študentka', katere življenje vas tako zelo zanima, da bi k meni celo poslali 'ustrezne služ...

Valvasorjev dom spet najboljši / 16:10, 17. september

Ta Žirovnica ima res srečo, ker imajo najboljšega župana v SLO in najbolj poštenega, priljudnega. Ki nič ne skirva, vse objavlja in seznanja...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 15:51, 17. september

19 let ima Afganistanec, pa se je pred meseci poročil z Idrijsko študentko? Seveda iz ljubezni.....Kje in kako pa živita? Bi kdo od ustrez...

Poklon bazoviškim junakom / 16:24, 13. september

Večna slava junakom, kateri so se uprli fašistom in zato dali svoja življenja !!
Domobranči in belčki, požrite se od sramote slovenskega naroda !!

Odškodnina roparju banke / 11:03, 10. september

marker1, se strinjam z vami.