Alja Shaar in Ines Kočar

Šeherezada

Ena od pionirk orientalskega plesa v Sloveniji in koreografinja Alja Shaar ter novinarka in plesalka Ines Kočar sta se tokrat že sedmič lotili skupnega projekta. Povabili sta v Festivalno dvorano na Bledu v svet plesnih zgodb, ki jih pripoveduje Šeherezada.

Zgodba pripoveduje, da je bil Sultan Šahrijar besen zaradi ženske nezvestobe in je objavil, da bo vsako ženo po poročni noči dal usmrtiti. Šeherezada se je z njim poročila prostovoljno, v njem pa vsako noč z nedokončano zgodbo vzbujala radovednost, da bi ji podaril še eno noč. Po tisoč in eni noči se je Šahrijarjeva jeza polegla in Šeherezada si je z zgodbami rešila življenje ter postala kraljica.

S svojim pripovedovanjem je torej očarala sultana Šahrijarja v zgodbah 1001 noči, na tokratnem odru istoimenske orientalske plesne predstave, ki je nastala tudi v sodelovanju z Arabskim klubom v Sloveniji, pa so vlogo zaupali Ani Vojnović Zorman. Ob njenem pripovedovanju so se na odru nizale različne plesne točke: od tradicionalnih egipčanskih in drugih arabskih plesov do modernih koreografij, ki so fuzija različnih plesnih stilov. Šeherezada, Sladek poljub, Izgubljena ljubezen, Lepotica, Mala ciganka, Fatamorgana, Ali Baba in štirideset razbojnikov, Pozdrav iz Ria, Plesalke, Visok in postaven so bile plesne točke prvega dela predstave; v drugem pa so sledile še Arabska noč, Čokolada, Čarobna ptica, Pri izviru, Kraljevi ples, Lepa sultanova hči, Pravljica o gusarju Sinbadu, Bojevnica, Naj te ljubim, Očem skrito; v Haremskem plesu pa so se v ritmu orienta na odru zazibali vsi nastopajoči.

V Šeherezadi je nastopilo več kot šestdeset ljubiteljic (kot ga radi enostavno imenujemo) trebušnega plesa in en plesalec zelo različnih generacij, ki prihajajo iz Gorenjske in Ljubljane in tudi iz kakšne druge države, kot gostje pa poleg plesalk Alje Shaar in Ines Kočar tudi Plesna skupina Haifa in plesalke Mateje Pevec. Ponovitev predstave načrtujejo naslednji teden v Ljubljani.

Šeherezada je bila v blejski Festivalni dvorani deležna glasnega aplavza, kakšen gledalec pa je nastopajočim namenil vzklik navdušenja ali kratek aplavz že med samimi plesnimi točkami.

Danes zvečer pa bo Bohinjska Bistrica gostila tretji Mednarodni folklorni festival v Bohinju. Mimohod skupin načrtujejo ob 19. uri od središča kraja do Kulturnega doma Joža Ažmana, kjer bo ob 20. uri sledil tekmovalni večer.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

zmerno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/14

četrtek

-2/15

petek

-6/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. februar 2019

Po Domžalski poti spominov

PRIREDITVE / Bled, 21. februar 2019

Pravljični večer za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. februar 2019

Blaznikov večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Ljubelj, 21. februar 2019

Voden ogled spominske sobe in ostankov taborišča Ljubelj

RAZSTAVE / Jesenice, 21. februar 2019

Šport skozi čas

GLEDALIŠČE / Cerklje, 21. februar 2019

I ? Njofra

 

 
 

 

 
 
 

Urejajo križišče pred trgovskima centroma / 19:51, 20. februar

Kot je še pojasnil, se temeljite obnove Gradnikove ceste občina za zdaj še ne bo lotila, saj bo treba za nadaljevanje rekonstrukcije ceste d...

Kam so izpuhteli dobri nameni devetletke / 15:21, 20. februar

Ne vem, a se samo meni zdi, da so v šolstvu pomembna samo delovna mesta, otroc pa kakor nujno zlo.Dolg sem že na svetu, ampak pozitivnega uč...

Žrtve za svobodo / 12:25, 20. februar

Lep govor. Dokaz, da smo Slovenci slab gospodar.

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!

Denar za podvoz v Lescah / 15:53, 19. februar

Tega je pa kar veliko. Ja, premalo je bilo narejenega zadnjih 10, 15 let! Pogrešam pa kar nekaj zadev. Parkiranje pred Starim mestom oz. Gra...

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!