Nič ni zastonj

Tudi parkiranje ne, pa čeprav Slovenci tega še vedno nismo povsem pripravljeni sprejeti, saj so se nam še nedolgo nazaj brezplačna parkirna mesta zdela kar nekako samoumevna. A če smo se že pred časom vsaj v našem glavnem mestu navadili, da se parkira na urejenih parkiriščih, kjer plačaš tudi parkirnino, bomo očitno to počasi morali »posvojiti« tudi po drugih slovenskih krajih.

Tudi na Gorenjskem se namreč sploh v času poletne turistične sezone, ko se množici turistov pridruži še kopica enodnevnih obiskovalcev, soočamo z ogromnimi prometnimi obremenitvami, gorenjski turistični biseri, s katerimi se radi hvalimo tudi v tujini, pa postajajo prenatrpani s pločevino. Zaradi povečanega obiska prihaja do prometnih zastojev in zmanjšanja prometne varnosti, pa tudi nepravilnega parkiranja, kar povzroča negativne vplive na okolje in splošno nezadovoljstvo tako pri gostih kot prebivalcih obleganih krajev. Številni bi se namreč z avtom še vedno radi pripeljali dobesedno »do vrat«. Pokljuko recimo ljudje obiskujejo predvsem zaradi rekreacije, a kljub temu bi se večina rada pripeljala praktično čisto do izbrane izhodiščne točke. Obiskovalci tako parkirajo tudi na travnikih, pašnikih, gozdnih poteh in drugih neprimernih mestih, zato so se v Centru Pokljuka skupaj z Občino Bohinj in Triglavskim narodnim parkom odločili, da večji red vzpostavijo z usmerjanjem voznikov na urejena parkirišča, za katera bo treba plačati parkirnino. Za zdaj so se tega lotili precej previdno in le na treh parkiriščih, saj je znano, da je »stara navada železna srajca«. A če želimo ohraniti naravo, zaradi katere turisti sploh prihajajo k nam, so ti sicer nepriljubljeni ukrepi vsekakor potrebni. V tujini se tega zavedajo že precej dlje kot pri nas in tam nam je povsem samoumevno, da recimo sredi nacionalnega parka za parkiranje plačaš tudi po deset evrov ali več na uro. Prav zato mnogi niti ne pomislijo, da bi park onesnaževali z avtomobilskimi izpušnimi plini, ampak si raje izberejo bolj trajnostne oblike prevoza.

V tej smeri vse bolj razmišljajo tudi v vedno bolj obremenjenih alpskih dolinah pri nas. Poskusno bodo poseben prometni režim uvedli najprej za dolino Vrata, kjer bodo obiskovalce spodbujali, da svoja vozila pustijo na parkiriščih v Mojstrani in okolici, od koder se bodo do izhodiščnih točk za obisk Vrat lahko odpeljali z javnim prevozom. Samo tako se bomo najbrž lahko še naprej predstavljali kot »zelena butična destinacija«, kot so Slovenijo opredelili tudi v strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma do leta 2021.

Oddaj svoj komentar

Kranj 2°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/14

ponedeljek

4/15

torek

3/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...