Mentalni trening (2. del)

Nedelja, vrt, šmarna hrušica

Grem obirat grm, ki se šibi pod težo plodov. In se zalotim, da se, takoj ko začnem, v meni že odvija »samo(po)govor«.

Jaz in moj miselni direndaj

Ogromno jih je, pomislim, ko gledam grm. Jaz pa sama za obiranje. Le koliko časa bom to obirala? Zavem se svojih misli. Aha, ubogi jaz se je javil. Del, ki je odgovoren za jamranje v stilu »vse moram sama«. Lahko se odločim, da sodelujem in pletem te misli dalje. Vem, da bo na ta način obiranje kmalu postalo muka. Raje izberem nove, podporne misli: Krasno, da sem sama. Imam mir. Delam v svojem ritmu. Ni se treba nikomur prilagajati. Ko spremenim čustveni naboj misli, sta počutje in delo takoj prijetnejša. Nekateri plodovi so že zreli, drugi na pol, tretji šele začenjajo zoreti. In se zavem, da razmišljam, kako lepo bi bilo, če bi lahko že danes vse obrala. Takoj, da bo potem mir. Ne da je ves čas nekaj treba delati. Da, to je pa del, ki hoče vse naenkrat. Priznam, tudi on je včasih moj podnajemnik. Pomislim, da kot zorijo plodovi v naravi, tako zorijo naši odnosi ali projekti, stvari, ki jih delamo v življenju. Ne gre vse naenkrat. Je treba počakati, da »dozorijo«. Če jih želimo predčasno »obrati«, so kisli, nezreli. Narava nas tako uči potrpežljivosti v življenju. In natančnosti – naslednji izziv. Je kar filigransko opravilo obiranje teh drobcenih plodov. Hitro se tudi zaveš, kolikšen pritisk je ravno pravi, da mehki sadež ostane cel, da ga s preveč pritiska ne zmečkaš. Tega se učimo tudi v medsebojnih odnosih. Kako nežno ravnati drug z drugim. Da odnosov ne »zmečkamo« s preveč pritiskanja. Kot sadežev šmarne hrušice, če jih premočno primemo. Narava nam nudi ogromno iztočnic, ki jih lahko preslikamo na svoje življenje.

S takim načinom zaznavanja misli, kot sem vam ga opisala tukaj, lahko mentalno treniramo sami sebe. Izbiramo misli. In odzive nanje. V nas se odvija miselni proces, če se tega zavedamo ali ne. Le zelo redko smo v stanju brez misli. Koristno je, da svoje misli začnemo ozaveščati, saj so ravno misli tiste, ki postavijo okvir našega delovanja. Zato je dobro sproti preverjati, ali nas podpirajo ali ovirajo. Ker šele ko se jih zavemo, jih lahko tudi spremenimo. In s tem seveda svoje delovanje.

Ko kaj delate, opazujte svoje misli in videli boste, kaj vse se vam v resnici plete v glavi, ne da bi se tega zavedali. Nadaljujemo naslednjič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

16/17

petek

8/21

sobota

11/20

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Žiri, 22. junij 2018

Žirokenrol

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 22. junij 2018

Kako so prali perilo pred pralnim strojem

PRIREDITVE / Radovljica, 22. junij 2018

Pozdrav poletju

PRIREDITVE / Gorenja vas, 23. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

Žirovska noč

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

17. Žirovski kolesarski krog

PRIREDITVE / Lom pod Storžičem, 23. junij 2018

Gasilska veselica

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...