Lastniško »prerivanje« v banki traja že predolgo

Na Gorenjskem imata sedež dve pomembni finančni ustanovi – Gorenjska banka in Lon. Banki sta si različni glede nastanka, tradicije, obsega poslovanja, a v marsičem podobni. Obe sta v novejši zgodovini bančništva prešli težko obdobje: v Gorenjski banki je stresni test pokazal 328 milijonov evrov možnega kapitalskega primanjkljaja, v Lonu so le z veliko težavo odpravili dvojno vrsto delnic – prednostne in navadne – in si olajšali dokapitalizacije za zagotavljanje kapitalske ustreznosti. V obeh bankah so jim dokapitalizacije prinesle tudi strateške vlagatelje: v Gorenjsko banko je vstopila srbska AIK Banka, ki zdaj lastniško obvladuje že tretjino banke, v Lonu je ob nedavno končani dokapitalizaciji v lastniško strukturo s 16-odstotnim deležem vstopil irski sklad Kylin Primer Fund. Za obe banki je značilna lastniška nestabilnost, v obeh poteka tekma za lastniške deleže in vpliv na poslovanje.

Še posebej je to izrazito v Gorenjski banki, kjer je izvirni greh sedanjih težav (nekdaj kranjska) Sava, ki je lastniško obvladovala skoraj pol banke, a je v času gospodarske in finančne krize zašla v stisko, med katero je regulator, Banka Slovenije, ugotovil, da tako nestabilna družba ne more biti najpomembnejša lastnica banke. Najprej ji je naložil prodajo deleža v banki, nato ji odvzel še glasovalne pravice. Sava odtlej že nekaj časa prodaja bančne delnice, srbska AIK Banka bi jih rada kupila, a za to nima vseh dovoljenj, zdaj ji manjka še dovoljenje Banke Slovenije oziroma Evropske centralne banke.

V takšnih okoliščinah lastniške nestabilnosti se je »vnela« tudi tekma za prevladujoč vpliv v nadzornem svetu banke in posledično na poslovanje banke. Kdo bo imenoval tri nove nadzornike – AIK Banka ali kupci Savinih bančnih delnic, ki naj bi jih Sava brez glasovalnih pravic prodala kar svojim upnikom z glasovalnimi pravicami?! Vse bo odvisno od tega, kdo bo v tej nenavadni poslovni tekmi hitrejši, spretnejši, boj premeten ... Seveda je pomembno, kdo bo na koncu zmagal, a to bo vendarle zmaga z grenkim priokusom, ki škodi ugledu banke in verjetno vpliva tudi na zaupanje komitentov in na poslovanje. Lastniška stabilnost je namreč zelo pomembna, za finančne ustanove, ki imajo opravka z denarjem, še posebej. Denar je namreč plaha ptica ... Lastniško »prerivanje« v Gorenjski banki pa traja že predolgo. Izkušnje iz poslovnega sveta kažejo, da lastniška nestabilnost lahko hitro privede tudi do poslovne nestabilnosti. Tega si nihče ne želi, še najmanj komitenti banke.

Oddaj svoj komentar

Kranj 18°

pretežno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

16/17

petek

8/21

sobota

11/20

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Žiri, 22. junij 2018

Žirokenrol

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 22. junij 2018

Kako so prali perilo pred pralnim strojem

PRIREDITVE / Radovljica, 22. junij 2018

Pozdrav poletju

PRIREDITVE / Gorenja vas, 23. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

Žirovska noč

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

17. Žirovski kolesarski krog

PRIREDITVE / Lom pod Storžičem, 23. junij 2018

Gasilska veselica

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...