Lastniško »prerivanje« v banki traja že predolgo

Na Gorenjskem imata sedež dve pomembni finančni ustanovi – Gorenjska banka in Lon. Banki sta si različni glede nastanka, tradicije, obsega poslovanja, a v marsičem podobni. Obe sta v novejši zgodovini bančništva prešli težko obdobje: v Gorenjski banki je stresni test pokazal 328 milijonov evrov možnega kapitalskega primanjkljaja, v Lonu so le z veliko težavo odpravili dvojno vrsto delnic – prednostne in navadne – in si olajšali dokapitalizacije za zagotavljanje kapitalske ustreznosti. V obeh bankah so jim dokapitalizacije prinesle tudi strateške vlagatelje: v Gorenjsko banko je vstopila srbska AIK Banka, ki zdaj lastniško obvladuje že tretjino banke, v Lonu je ob nedavno končani dokapitalizaciji v lastniško strukturo s 16-odstotnim deležem vstopil irski sklad Kylin Primer Fund. Za obe banki je značilna lastniška nestabilnost, v obeh poteka tekma za lastniške deleže in vpliv na poslovanje.

Še posebej je to izrazito v Gorenjski banki, kjer je izvirni greh sedanjih težav (nekdaj kranjska) Sava, ki je lastniško obvladovala skoraj pol banke, a je v času gospodarske in finančne krize zašla v stisko, med katero je regulator, Banka Slovenije, ugotovil, da tako nestabilna družba ne more biti najpomembnejša lastnica banke. Najprej ji je naložil prodajo deleža v banki, nato ji odvzel še glasovalne pravice. Sava odtlej že nekaj časa prodaja bančne delnice, srbska AIK Banka bi jih rada kupila, a za to nima vseh dovoljenj, zdaj ji manjka še dovoljenje Banke Slovenije oziroma Evropske centralne banke.

V takšnih okoliščinah lastniške nestabilnosti se je »vnela« tudi tekma za prevladujoč vpliv v nadzornem svetu banke in posledično na poslovanje banke. Kdo bo imenoval tri nove nadzornike – AIK Banka ali kupci Savinih bančnih delnic, ki naj bi jih Sava brez glasovalnih pravic prodala kar svojim upnikom z glasovalnimi pravicami?! Vse bo odvisno od tega, kdo bo v tej nenavadni poslovni tekmi hitrejši, spretnejši, boj premeten ... Seveda je pomembno, kdo bo na koncu zmagal, a to bo vendarle zmaga z grenkim priokusom, ki škodi ugledu banke in verjetno vpliva tudi na zaupanje komitentov in na poslovanje. Lastniška stabilnost je namreč zelo pomembna, za finančne ustanove, ki imajo opravka z denarjem, še posebej. Denar je namreč plaha ptica ... Lastniško »prerivanje« v Gorenjski banki pa traja že predolgo. Izkušnje iz poslovnega sveta kažejo, da lastniška nestabilnost lahko hitro privede tudi do poslovne nestabilnosti. Tega si nihče ne želi, še najmanj komitenti banke.

Oddaj svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 83 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

8/13

nedelja

2/15

ponedeljek

4/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...