Idrijski žlikrof so predstavili Tomaž, Tilen in Valerija.

Kulinarično praznovanje

Konec tedna je Vila Podvin v Mošnjah praznovala peti in petdeseti rojstni dan obenem. Uroš Štefelin in Marcela Klofutar sta tista, ki s svojo ekipo zadnjih pet let pišeta uspešno kulinarično zgodbo, zgodbo povezovanja, samozavesti in ponosa.

Vila Podvin stoji na posestvu Podvin, ki se omenja v dokumentih že v 14. stoletju. V preteklosti je bila to grajska konjušnica in leta 1968 so jo preuredili v Restavracijo Podvin s sobami. Slovesno so jo odprli 1. junija 1968 pod vodstvom Milana Špilaka, leta 2013, 45 let kasneje – ravno tako 1. junija – pa je ekipa Podvina pod vodstvom kuharskega mojstra Uroša Štefelina in Marcele Klofutar odprtje po dveh letih, kar je bila »podvinska štala« zaprta, ponovilo. Takrat je bilo to kar pogumno dejanje. Restavracija je bila sicer vedno znana po odlični kuhinji in vitražih, ki jih je oblikoval slikar Stane Kregar. Tradicija se je nadaljevala, nova pogonska sila, tokrat Vile Podvin, je stopila tudi na pot povezovanja: z radovljiškimi restavracijami v Okuse Radol'ce, z lokalnimi dobavitelji, ki jih lahko srečate vsako prvo soboto v mesecu na Podvinski tržnici, s CUDV Radovljica, kjer ustvarjajo keramiko, na kateri so postrežene podvinske jedi nove slovenske kuhinje … V Vili gostijo pesnike in pisatelje, zanimive kulinarične dogodke, so del kulinaričnega združenja JRE.

Rojstni dan so praznovali kar dva dni: v soboto s tržnico, na kateri je za glasbeno vzdušje skrbel citrar Dejan Praprotnik, pozornost pa je pri obiskovalcih vzbujala stojnica z idrijskimi žlikrofi. V Idriji imajo 25. avgusta praznik žlikrofov; o njih in recepturi so lahko obiskovalci veliko izvedeli, pa tudi pokusili so jih lahko. Matjaž Jelovčan iz Gostišča Barbara pa je z veseljem razložil, kako je nastal sladki idrijski žlikrof – čokoladen, s sladkim nadevom, narejen po motivu žlikrofa iz Idrije. Da se je idejna zamisel uresničila, je trajalo kar leto dni.

Nedelja je bila v Vili slavnostna. Na podvinskem vrtu so organizirali popoldne s prijatelji: vinarjem Stojanom Ščurkom, Ireno Fonda in Špelo Marinko ter piranskim brancinom, Matjažem Erzarjem in njegovim svetom salam. Svečano kosilo pa so zaupali znanim kuharskim mojstrom: Binetu Volčiču, Igorju Jagodicu, že omenjenemu Matjažu Erzarju, Marku Pavčniku in seveda domačemu mojstru Urošu Štefelinu. V šesthodnem meniju je vsak kuharski mojster pripravil eno jed, godalci iz Primorske, ki slišijo na ime Podokničarji, so skrbeli za glasbo v uvodnem delu, potem pa so kulturno dogajanje nadgradili nastop MPZ Triglav Lesce Bled ter mladi pevci Glasbenega studia Osminka – Tim Vogelnik, Ema Štefelin in Nina Dovžan Perovič. Najpogumnejši gostje so celo zaplesali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

0/12

nedelja

-1/12

ponedeljek

1/10

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

GLEDALIŠČE / Breznica, 25. februar 2024

Mojca Pokrajculja

DELAVNICE / Šenčur, 27. februar 2024

Muzicirajmo skupaj

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 28. februar 2024

Terenski krvodajalski akciji

PRIREDITVE / Jamnik, 29. februar 2024

Ob 80. obletnici požiga vasi Jamnik

PRIREDITVE / Kranj, 29. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Šenčur, 1. marec 2024

Zbor članov DU Šenčur

IZLETI / Šenčur, 2. marec 2024

Jurčičeva literarna pot

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 4. marec 2024

Terenski krvodajalski akciji

 

 
 

 

 
 
 

Polovična zapora na Betinu / 09:10, 23. februar

Bohinjci gredo lahko čez Soriško planino ali pa avtovlak na Primorsko stran. Povezav kolikor hočeš.

Ko se življenje obrne na glavo / 07:41, 21. februar

Hm, kako je pa dekle prišlo v Srbijo? A jo je kar dala? Kako ga je pa našla, če se niti poznala nista? Hudo...

Pišem županu / 07:23, 21. februar

Izgleda, da so vsi župani enaki. No, vsi politiki... pa direktorji... dokler jih trepljam(j)o po ramenu in je vse zlato, kričijo še takrat, ...

Švarc Pipanova vendarle podala odstopno izjavo / 18:54, 17. februar

Golob bo začasno prevzel ministrstvo za pravosodje!?
Torej denar še ni " na varnem"

Zlato polje / 08:08, 15. februar

Sem se enkrat sprehodil skozi Udin boršt. Polno smeti in kosovnih odpadkov. Enako kot se je pred leti bila bitka za Dolino Brje pri Bledu, k...

Nasprotujejo trasi obvoza / 08:09, 14. februar

Število vozil na dan skozi Bled izven turistične sezone je 20.000. Skozi predor Karavanke gre dnevno okoli 13.000 vozil. Da uredimo promet o...

Nasprotujejo trasi obvoza / 19:06, 13. februar

V predoru Karavanke občasno uvedejo sistem po ure ke, po ure sm... In to je mednarodni promet. Seveda frekvenca osebnih vozil je na Bled vel...