Sodišče je ugotovilo, da se država in Dars z ničimer nista zavezala, da bosta najemnika počivališča Povodje Marko Bogataj (na sliki) in Janez Tičar lahko legalizirala gostinski objekt. / Foto: arhiv GG

Brez odškodnine za rušenje

Janez Tičar in Marko Bogataj na sodišču od Darsa in države nista iztožila skoraj 400 tisoč evrov.

Ljubljana – Nekdanja najemnika gostišč na avtocestnih počivališčih Povodje in Lipce na gorenjski avtocesti Janez Tičar in Marko Bogataj nista uspela s tožbo, v kateri sta od Družbe za avtoceste v RS (Dars) in države zahtevala 393.588 evrov odškodnine zaradi porušitve sicer nelegalno zgrajenega gostinskega objekta na počivališču Povodje v smeri Ljubljane. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so pojasnili, da je bil tožbeni zahtevek v celoti zavrnjen. Sodba še ni pravnomočna.

Tožbo sta Bogataj in Tičar vložila, ker Dars in država po njunem mnenju nista izpolnila razpisnih in pogodbenih obveznosti. Kot je že pred časom pojasnil Bogataj, je bilo za počivališče v Povodju v razpisu navedeno, da gre za zgraditev spremljajočih objektov ob avtocesti, vendar pa za objekt nista mogla pridobiti gradbenega dovoljenja, ker jima toženi stranki nista dali služnostne oziroma stavbne pravice.

Sodišče pa je po opravljeni obravnavi ugotovilo, da se je Dars s pogodbo le zavezal, da tožnikoma odda zemljišče za postavitev začasnih objektov na obeh počivališčih. K čemerkoli drugemu Darsa niso zavezovala niti nobena splošna zakonska določila, zato tudi ni bil dolžan storiti ničesar, da bi najemnika lahko postavila ali kasneje legalizirala že postavljen objekt. »Sodišče ugotavlja, da mu Dars ni bil dolžan ustanoviti pravice graditi oziroma stavbne pravice za postavitev 'trajnega' objekta. Tako tožeča stranka že elementa protipravnosti ni dokazala, kar je že samo po sebi narekovalo zavrnitev tožbenega zahtevka v celoti,« so tako pojasnili na Državnem odvetništvu. Kot so dodali, tudi država s tožnikoma ni sklenila nobene pogodbe, kar je še dodatni razlog, zakaj Republika Slovenija do njiju sploh nima pogodbenih obveznosti, niti tiste, ki jo je s pogodbo prevzel Dars, prav tako pa tudi ni imela nobenih morebitnih obveznosti, ki bi izhajale iz zakona.

»Sodišče je v uvodnih ugotovitvah še izpostavilo, da je tožeča stranka predmetna objekta zgradila že davno pred sklenitvijo predmetne pogodbe z Darsom, in to brez pridobitve gradbenega dovoljenja. Zato ji je bilo z inšpekcijskimi odločbami naloženo, da oba objekta odstrani. Do rušenja objektov je torej po zaključku sodišča prišlo zato, ker sta bila zgrajena brez gradbenega dovoljenja, to je v nasprotju z gradbeno zakonodajo. Izguba sredstev, vloženih v gradnjo objektov, je tako posledica ravnanj tožeče stranke same. Dalje je škoda nastala že pred sklenitvijo predmetne pogodbe in že zato ne more biti posledica opustitve kakšne pogodbene obveznosti. Zlasti pa ni nobene materialnopravne podlage, po kateri bi moral katerikoli subjekt v breme svojega premoženja sodelovati pri delovanju tožeče stranke v smeri, da bi izposlovala pravico graditi, razen če bi se k temu pogodbeno zavezal,« so razloge sodišča za zavrnilno sodbo še predstavili na Državnem odvetništvu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

zmerno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/31

torek

15/30

sreda

16/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 21. avgust 2018

Pohod na Hruško planino

IZLETI / Kranj, 21. avgust 2018

Kolesarski izlet

FILM / Jesenice, 21. avgust 2018

Torkova kinoteka

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

GLASBA / Radovljica, 21. avgust 2018

Veselo glasbeno slavje

IZLETI / Britof, 22. avgust 2018

Izlet po avstrijski Koroški

PRIREDITVE / Kranj, 22. avgust 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

 

 
 

 

 
 
 

Everest je lahko le želja in nič več / 08:48, 20. avgust

Moj globoki poklon,navdušen nad Tomažem in njegovim podvigom.Verjetno brez podpore doma bi bilo tole malček težje izvedljivo,tako,da tudi Meliti vse čestitke.

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....