Marjan Šarec (LMŠ): »Če bodo vsi držali besedo, Janša ne bo sestavljal koalicije.«

Škarje in platno najprej v roke zmagovalcu

V nedeljo bodo potekale osme državnozborske volitve v samostojni Sloveniji, na katerih se bo za naklonjenost volivcev potegovalo 23 strank in list. Poglejmo, kaj je najbolj zaznamovalo njihovo predvolilno kampanjo.

Kranj – Rezultat nedeljskih predčasnih državnozborskih volitev bo odločilno krojil sestavljanje nove koalicije in vlade, kar bo glede na objavljene projekcije volitev in napovedi največjih strank, s kom bodo oziroma ne bodo šle v koalicijo, precej trd oreh. »Če bodo vsi držali besedo, Janša ne bo sestavljal koalicije,« je tako na enem od televizijskih soočenj dejal Marjan Šarec (LMŠ), ki se nadeja, da bo prihodnjo vlado sestavljal prav on. A Janez Janša, predsednik SDS, ki ji ankete napovedujejo zmago na tokratnih volitvah, mu je odgovoril: »Pride pa povolilni ponedeljek in mnogi, ki stojijo tukaj in pravijo, da ne bodo šli v koalicijo z nami, bodo prvi, ki bodo poklicali v ponedeljek, če ne že v nedeljo.« Ob tem je seveda pomembna tudi napoved predsednika republike Boruta Pahorja, da bo mandatarstvo za sestavo nove vlade najprej ponudil relativnemu zmagovalcu volitev. »Če bo mandat sprejel, potem mislim, da ima zmagovalec pravico, da v pogovorih s poslanci ugotovi, ali ima potrebno večino, in potem bo tudi uradno mandatar za sestavo vlade,« je razložil. Šele če relativnemu zmagovalcu ne bo uspelo, bo mandat ponudil tudi drugim, je dodal Pahor.

Doslej najdlje v vladi DeSUS

Napovedovanje, kakšna bo prihodnja vlada, je torej zelo nehvaležna naloga. Poglejmo raje, kdo je bil doslej največkrat na oblasti. Od prve vlade v samostojni Sloveniji do 14. marca letos, ko je z mesta predsednika vlade odstopil Miro Cerar, je bil najdlje na oblasti DeSUS s 7509 dnevi. Sledijo zdaj že pozabljen LDS s 6315 dnevi, SD s 5812 dnevi, SLS s 5418 dnevi, NSi (prej SKD) s 4252 dnevi, SDS z 2714 dnevi, SMC s 1273 dnevi in PS/ZaAB s 547 dnevi. Zanimiv je tudi podatek, da v zdajšnjem sestavu državnega zbora sedita le dva poslanca, ki sta bila izvoljena na vseh dosedanjih volitvah. To sta prvak SDS Janez Janša, ki bo najbrž izvoljen še osmič, in predstavnik italijanske narodnosti Roberto Battelli, ki tokrat ne kandidira. Prav vse dosedanje volitve pa sta »preživeli« le dve stranki – SDS in SD, medtem ko je NSi oziroma nekdanji SKD edina stranka, ki se ji je po izpadu iz parlamenta vanj uspelo tudi vrniti na naslednjih volitvah.

Združena desnica odstopila od volitev

Na letošnjih volitvah bi pravzaprav moralo v kranjski volilni enoti sodelovati 24 strank, a je bila kandidatna lista Združene desnice, ki sta jo sestavljala Glas za otroke in družine Aleša Primca in Nova ljudska stranka Franca Kanglerja, izločena. Volilna komisija je namreč zavrnila njeni kandidatni listi v kranjski in novomeški volilni enoti, ker sta bila na njih premajhna deleža žensk. Na obeh listah sta bili namreč od skupno sedmih kandidatov le dve ženski. Čeprav so bili v koaliciji prepričani, da so spolnim kvotam zadostili s tem, da sta v posamezni volilni enoti kandidatki kandidirali v štirih od enajstih volilnih okrajev, so bili nasprotnega mnenja ne samo v Državni volilni komisiji, ampak tudi na vrhovnem in ustavnem sodišču. To je v primeru Glasu za otroke in ženske pomenilo, da najbolj izpostavljeni imeni Aleš Primc in Metka Zevnik ne moreta kandidirati. Tako so se potem najprej v Primčevem Glasu za otroke in družine in kasneje tudi v Kanglerjevem Novem SLS odločili, da od volitev enostavno odstopijo. Tako Primc kot Kangler sta obenem svoje volivce pozvala, naj glasujejo za SDS oziroma kakšno drugo pomladno stranko, ki lahko pride v državni zbor. »To ni umik, ampak delo na drugačen način, kot smo mislili, za zmago desnice na volitvah. To je naša dolžnost do volitev, po volitvah pa boj naprej v razmerah, ki jih bomo v teh 12 dneh sooblikovali. Slovenija nas potrebuje, mi pa potrebujemo zaveznike za izvajanje svojega programa,« je odpoved utemeljil Primc.

Dvoboj Tonin – Erjavec

Začetek volilne kampanje je poleg težav s potrjevanjem kandidatnih list zaznamoval tudi besedni dvoboj prvaka NSi Mateja Tonina in predsednika DeSUS Karla Erjavca. Tonin je namreč zunanjega ministra Erjavca vnovič napadel zaradi prisluškovalne afere, na katero se zdaj sklicuje Hrvaška, ki ne priznava lanske odločbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Tonin je tako Erjavca obtožil, da je bilo njegovo delovanje v korist Hrvaške ter da je objektivno in subjektivno odgovoren za propadlo arbitražo. Po njegovih besedah tudi nekateri dokumenti dokazujejo, da je bila arbitraža sabotirana, saj da je slovenska stran vedela za prisluškovanje Hrvatov, a se je vodja projektne skupine Simona Drenik kljub temu ujela v prisluhe. Tega pa ni storila namenoma, ampak je imela verjetno zagotovila zunanjega ministrstva, da je telefon, ki ga je uporabljala v komunikaciji s slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem, varen, je prepričan Tonin, ki je zato napovedal ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o arbitraži v prihodnjem mandatu, ki bo lahko obravnavala tudi zaupne dokumente o tej zadevi. Erjavec je Tonina takoj pozval, naj dokumente, s katerimi razpolaga, preda pristojnim organom, obenem pa mu je sporočil, da ga bo sodno preganjal, če ga bo še naprej lažno obtoževal. A Tonin dokumentov ni želel razkriti, saj je prepričan, da ga je Erjavec s s takšnim pozivom poskušal »ujeti v past, kjer bi bil kazensko odgovoren zaradi nepooblaščenega razkrivanja tajnih dokumentov«.

Snovanje t. i. levega bloka

Nasprotovanje Janezu Janši je v začetku maja povezalo prvaka DeSUS-a in Pozitivne Slovenije (ta na volitvah ne sodeluje) Karla Erjavca in Zorana Jankovića, ki sta ustanovila t. i. levi blok. Njun sporazum ima po Jankovićevih besedah le dve zavezi: prva je, da ne bodo šli v koalicijo s SDS, druga pa, da bodo na prvo mesto postavili človeka in zaščito narave. »Po vseh anketah vodi SDS in lahko se zgodi, da bo relativna zmagovalka volitev. Tisti, ki prvi sestavlja vlado, ima neko prednost. Lahko bi se začela sestavljati desna vlada. Desus noče sodelovati v tem procesu,« je Erjavec predstavil razloge za sodelovanje z Jankovićem. K sodelovanju v levem bloku sta Erjavec in Janković povabila tudi ostale stranke na levici, a se nikjer niso odločili za sklepanje predvolilnih koalicij.

Skupen zbor pomladnih strank

Za nekakšno protiutež povolilnemu sestavljanju leve koalicije pa so ta teden poskrbele stranke SDS, NSi in SLS, ki so v povsem polni dvorani hotela Union v Ljubljani pripravile skupen zbor in sporočile, da gredo na volitvah na zmago. Ob tem so poudarili, da ne gre za predvolilno koalicijo, ampak za zbor sorodnih strank. Predsednik SDS Janez Janša je med drugim poudaril, da znova diši po pomladi in da se na drugi strani skuša narediti vse, da bi jih ustavili. Predsednik NSi Matej Tonin je dejal, da so med tremi strankami sicer nekatere razlike, a imajo tokrat skupen cilj – boljšo in normalno Slovenijo. Predsednik SLS Marko Zidanšek pa je prepričan, da se bo Slovenija po volitvah spremenila na bolje.

Bodo prevzeli odgovornost?

Volilno kampanjo je zaznamovalo tudi končno poročilo preiskovalne komisije državnega zbora, ki je potrdila sume pranja denarja, ko je iranski državljan Iraj Farrokhzadeh z britanskim potnim listom preko NLB na približno 9400 računov prenakazal okoli milijardo evrov od decembra do 2009 do julija 2010. Komisija je politično odgovornost za to, da se je kaj takega lahko zgodilo, pripisala nekdanjemu guvernerju Banke Slovenije Marku Kranjcu, tedanjemu predsedniku vlade Borutu Pahorju in njegovima ministroma Francetu Križaniču (ki tudi tokrat kandidira na listi SD) in Samuelu Žbogarju. Komisija je pregledovala tudi t. i. italijansko tipologijo v poslovalnicah Nove KBM, ko so visokemu nakazilu na bančni račun sledili takojšni dvigi gotovine, a dela zaradi pomanjkanja časa ni končala. Italijansko tipologijo pa je komisija odkrila tudi v primeru državljanke BiH Dijane Đuđić, pri kateri je SDS najel posojilo in ga po izbruhu afere takoj vrnil, zato predlaga, da nov sklic državnega zbora ustanovi novo komisijo, ki bi raziskala tudi ta primer.

Očitki spornega financiranja kampanje

Poleg najetja spornega kredita pri bosanski državljanki Dijani Đuđić so SDS v zadnjih dneh tudi sicer očitali sporno financiranje predvolilne kampanje. Dva madžarska podjetnika, ki naj bi bila blizu premierja Viktorja Orbana (ta se je maja udeležil tudi konvencije SDS v Celju), sta z 800 tisoč evri dokapitalizirali svoja podjetja, preko katerih lastniško obvladujejo televizijo Nova24TV ter tednika Demokracija in Škandal 24, kjer ima lastniški delež tudi stranka SDS. Nekateri mediji so se ob tem spraševali, ali se je s tem denarjem financirala tudi strankina predvolilna kampanja, kar pa so v SDS zanikali. Marjan Šarec, predsednik LMŠ, je sicer ta teden napovedal, da bodo po volitvah ustanovili parlamentarno preiskovalno komisijo, ki bo raziskala financiranje strank iz tujine.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/2

nedelja

-4/2

ponedeljek

-7/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Breznica, 20. januar 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. januar 2019

Vulkanska pustolovščina Srednje Amerike

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 22. januar 2019

Slovenija, čarobna dežela

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Britof, Predoslje, 23. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

 

 
 

 

 
 
 

Zaradi požara evakuirali Baragov vrtec / 23:26, 19. januar

In to v Stražišču?kjer sem Jaz gor rastel da negovorim drugih sladkih rečeh ki sem jih prvič v življenju poskusil, sicer že pedeset let živi...

Sedem let za smrt brezdomca / 23:20, 19. januar

Zanima me če bi negdo posilil, prijateljico od Cerarja ? Ali ubil enga politika, a bi bila kazen ista?

Sedem let za smrt brezdomca / 23:18, 19. januar

Sedem let? Mar je v Sloveniji vredno življenje samo sedem let? Bravo mi pa imamo res Zakone! Za ubistvo sedem let, za posilstvo 10 mesecev če Ženska spi in jo negdo posili,Bravo

Umrl v trčenju pred Stenom / 23:13, 19. januar

Ok na sliki sicer ni viden noben predor? Ampak to ni važno, važno je kako je prišlo do nesreče ? Je bil vzrok Alko? Ali nesposobnost voznika...

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 23:02, 19. januar

Če nebi bil lastnik močvirnik bi se mogoče še dalo kaj rešiti,tako pa piši propalo,ampak obrnite še na M.Šarca,saj ste ga volili vam bo sigurno pomagal? Bo rekel da je kriv Janša.

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 19:19, 19. januar

Primoz, ne nakladaj.Če imaš kaj znanja iz ekonomije( v kar močno dvomim), si preberi tole:(članek ni ne iz Demokracije in ne iz Nove24TV, i...

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 19:07, 19. januar

Piše se leto 2019 in tudi v dolino Šentflorjansko je prišla digitalizacija. Tu so še kitajske tiskarne, ki natiskajo recimo vse otroške knji...