Na Darsu zagotavljajo, da bodo med gradbenimi deli na Torovem ves čas zagotavljali po dva vozna pasova v vsako smer. / Foto: Gorazd Kavčič

Letos rušitev polovice postaj

Na Torovem zaradi rušitvenih del in preureditve platoja cestninske postaje ne bi smelo prihajati do večjih zastojev kot navadno, pravi prvi mož Darsa Tomaž Vidic.

Torovo – Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) namerava letos odstraniti približno polovico od 34 čelnih in stranskih cestninskih postaj, drugo polovico pa prihodnje leto, saj te po vzpostavitvi sistema elektronskega cestninjenja za tovornjake DarsGo na avtocestah niso več potrebne. Rušitvena dela trenutno potekajo na cestninskih postajah Log, Razdrto in Torovo, odstranjevanje slednje pa si je v petek ogledal tudi minister za infrastrukturo, ki opravlja tekoče posle, Peter Gašperšič. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da so dokončno vzpostavljeni pogoji za odstranitev cestninskih postaj in da so se dela tudi že začela. »Za nas in verjetno tudi vse uporabnike je ključno, da bodo dela izvedena tako, da ne bo prihajalo do dodatnih zastojev,« je dejal.

Dela na Torovem bodo predvidoma končana do glavne turistične sezone oz. v drugi polovici julija, je napovedal predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic. »Čelne cestninske postaje so bolj kot stranske velika motnja v prometu. Ker bomo pri teh delih vedno zagotavljali po dva vozna pasova v vsako smer, ne bi smelo prihajati do večjih zastojev kot doslej. V celoti pa se jim pri najbolj gostem prometu ni mogoče izogniti,« je povedal.

Oba projekta – vzpostavitev sistema DarsGo in preureditev 34 cestninskih postaj – sta sicer tesno povezana in ju tudi financirajo iz istega vira, je pojasnil Vidic. Za oba so namreč najeli posojilo Evropske investicijske banke v višini 51 milijonov evrov, ki bo pokrilo približno polovico vsake investicije. »To je prvi infrastrukturni projekt v Sloveniji, ki se financira s kreditom, za katerega je porok evropski sklad za strateške naložbe oziroma t. i. Junckerjev sklad. Obenem je tudi prvi Darsov kredit, ki nima poroštva države, ampak poroštvo Evropske unije,« je poudaril.

Cilj projekta odstranitve in preureditve vseh 34 cestninskih postaj je vzpostavitev normalnega profila avtoceste na teh območjih, kar bo omogočilo hitrost vožnje 130 kilometrov na uro. Vrednost celotnega projekta odstranitve je ocenjena na 45 milijonov evrov. Rušitvena dela in preureditev platoja na Torovem bodo stala dobre tri milijone evre, dodatnih šeststo tisoč evrov pa bodo namenili še za istočasno obnovo avtocestnega odseka Torovo–izvoz Vodice, je pojasnil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

delno oblačno
vlažnost: 74 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

8/20

petek

5/18

sobota

7/12

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Selca, 19. oktober 2018

O ukanah komunističnega nacionalizma

PRIREDITVE / Predoslje, 19. oktober 2018

Srečanje literatov upokojencev

PRIREDITVE / Jesenice, 19. oktober 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Selca, 19. oktober 2018

O ukanah komunističnega nacionalizma

GLASBA / Kranj, 19. oktober 2018

Vem, da bo zopet pomlad

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 19. oktober 2018

Razočarana gospodinja pri sexologu

OBVESTILA / Predoslje, 19. oktober 2018

Srečanje literatov upokojencev

GLASBA / Kranj, 19. oktober 2018

Vem, da bo zopet pomlad

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...