V vrsti na cepivo

Ko so akcije, je pogosto gneča, zato se nanje pr­aviloma ne odzovem. Tokrat sem šla, ker je bila to drugačna akcija, če jo že poimenujemo tako. Zdravstveni dom Škofja Loka je organiziral akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME).

Cepljenje je potekalo v dveh terminih. Ker v družini poleg mene proti KME nista bila cepljenja tudi najmlajša otroka, sem se odločila, da po prva odmerka peljem tudi njiju. Že v prvem terminu sem pričakovala gnečo, zato smo lovili zadnje minute. Smo jih ujeli, ne pa tudi cepiva za otroka. Pripadla mi je zadnja doza za odrasle, potem ko sem z listkom s številko v rokah čakala, ali bo ali ne, za mano jih je nekaj ostalo brez. Prav smešen občutek. Cepiva za otroke je zmanjkalo že precej prej. Otroka sem nato nekaj dni kasneje peljala cepit v ambulanto. Sem si mislila, da v drugo bo pa cepiva dovolj, a smo za vsak primer šli vseeno prej. Tako so razmišljali tudi drugi. Vrste tokrat ni bilo, za otroka pa sem bila znova prepozna. Za otroke je cepiva tudi tokrat zmanjkalo. Nisem bila edina nejevoljna in se spraševala, zakaj ob takem navalu ob prvem terminu niso več cepiv na zalogo zagotovili vsaj za drugega. Direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka dr. Aleksander Stepanović je pojasnil, da so v dveh dneh akcije cepili okrog osemsto ljudi, od tega je bila približno tretjina otrok. S tako velikim odzivom so seveda zadovoljni, saj je v zadnjem času v javnosti veliko pomislekov o vseh cepljenjih. Kot je dejal, so za aprilski dan akcije naročili količino cepiva, ki bi jo po njihovih predvidevanjih lahko porabili še v akciji v maju. Kljub temu je pošla vsa zaloga. Ker je bilo v aprilu veliko ljudi, ki so prejeli le poživitveni odmerek in še enega ne potrebujejo, so ocenili, da bo za majsko akcijo več kot zadostovalo enako naročeno število cepiv kot za april, a se je izkazalo, da je bilo cepiv spet nekoliko premalo. Kot je poudaril Stepanović, je ZD Škofja Loka eden redkih zdravstvenih domov v Sloveniji, ki so se lotili takšne akcije, zato je bilo kar nekaj cepljenih tudi iz drugih delov Gorenjske in Ljubljane. Del stroškov akcije krije tudi Občina Škofja Loka, zato je bilo cepljenje ugodnejše, še vedno pa za veččlansko družino predstavlja kar velik strošek.

K velikemu odzivu ali čakanju v vrsti na cepivo je nekaj zagotovo pripomogla tudi nižja cena, v prvi vrsti pa dejstvo, da je virus KME na Škofjeloškem močno razširjen in je, kot potrjujejo zdravstveni delavci, velik problem. Pa tudi na splošno je Slovenija v svetovnem merilu med najbolj ogroženimi območji. In ko je nekaj med nami, ko zbolijo ljudje v naši bližini, okolici, potem se v vrsti čaka tudi na takšnih akcijah. Očitno jih je premalo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 25°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

nedelja

13/31

ponedeljek

15/31

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 19. avgust 2018

Žegnanje pri sv. Joštu

PRIREDITVE / Cerklje, 19. avgust 2018

Žegnanje in sveta maša na Krvavcu

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 21. avgust 2018

Pohod na Hruško planino

IZLETI / Kranj, 21. avgust 2018

Kolesarski izlet

FILM / Jesenice, 21. avgust 2018

Torkova kinoteka

IZLETI / Britof, 22. avgust 2018

Izlet po avstrijski Koroški

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2018

Na ferato Hvadnik

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.