V vrsti na cepivo

Ko so akcije, je pogosto gneča, zato se nanje pr­aviloma ne odzovem. Tokrat sem šla, ker je bila to drugačna akcija, če jo že poimenujemo tako. Zdravstveni dom Škofja Loka je organiziral akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME).

Cepljenje je potekalo v dveh terminih. Ker v družini poleg mene proti KME nista bila cepljenja tudi najmlajša otroka, sem se odločila, da po prva odmerka peljem tudi njiju. Že v prvem terminu sem pričakovala gnečo, zato smo lovili zadnje minute. Smo jih ujeli, ne pa tudi cepiva za otroka. Pripadla mi je zadnja doza za odrasle, potem ko sem z listkom s številko v rokah čakala, ali bo ali ne, za mano jih je nekaj ostalo brez. Prav smešen občutek. Cepiva za otroke je zmanjkalo že precej prej. Otroka sem nato nekaj dni kasneje peljala cepit v ambulanto. Sem si mislila, da v drugo bo pa cepiva dovolj, a smo za vsak primer šli vseeno prej. Tako so razmišljali tudi drugi. Vrste tokrat ni bilo, za otroka pa sem bila znova prepozna. Za otroke je cepiva tudi tokrat zmanjkalo. Nisem bila edina nejevoljna in se spraševala, zakaj ob takem navalu ob prvem terminu niso več cepiv na zalogo zagotovili vsaj za drugega. Direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka dr. Aleksander Stepanović je pojasnil, da so v dveh dneh akcije cepili okrog osemsto ljudi, od tega je bila približno tretjina otrok. S tako velikim odzivom so seveda zadovoljni, saj je v zadnjem času v javnosti veliko pomislekov o vseh cepljenjih. Kot je dejal, so za aprilski dan akcije naročili količino cepiva, ki bi jo po njihovih predvidevanjih lahko porabili še v akciji v maju. Kljub temu je pošla vsa zaloga. Ker je bilo v aprilu veliko ljudi, ki so prejeli le poživitveni odmerek in še enega ne potrebujejo, so ocenili, da bo za majsko akcijo več kot zadostovalo enako naročeno število cepiv kot za april, a se je izkazalo, da je bilo cepiv spet nekoliko premalo. Kot je poudaril Stepanović, je ZD Škofja Loka eden redkih zdravstvenih domov v Sloveniji, ki so se lotili takšne akcije, zato je bilo kar nekaj cepljenih tudi iz drugih delov Gorenjske in Ljubljane. Del stroškov akcije krije tudi Občina Škofja Loka, zato je bilo cepljenje ugodnejše, še vedno pa za veččlansko družino predstavlja kar velik strošek.

K velikemu odzivu ali čakanju v vrsti na cepivo je nekaj zagotovo pripomogla tudi nižja cena, v prvi vrsti pa dejstvo, da je virus KME na Škofjeloškem močno razširjen in je, kot potrjujejo zdravstveni delavci, velik problem. Pa tudi na splošno je Slovenija v svetovnem merilu med najbolj ogroženimi območji. In ko je nekaj med nami, ko zbolijo ljudje v naši bližini, okolici, potem se v vrsti čaka tudi na takšnih akcijah. Očitno jih je premalo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 6°

pretežno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/9

sreda

1/6

četrtek

2/3

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Tržič, 16. januar 2019

Po poti Alpe Adria Trail

RAZSTAVE / Bled, 16. januar 2019

Magična narava

RAZSTAVE / Jesenice, 16. januar 2019

Zgodbe minljivosti

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

 

 
 

 

 
 
 

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 22:03, 15. januar

Komunizem je v vaših praznih farških glavah, edini bivši komunisti pa v stranki kateri simpatizerji ste !!
V socializmu pa je bila šola zakon in učitelj spoštovana oseba !

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 20:43, 15. januar

@ Janez Novak
Povsod je še, ne samo na Jesenicah.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 16:36, 15. januar

Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !

Končno v novi telovadnici / 14:52, 15. januar

Na interneti strani občine Gorenja vas, je cena, ki jo je občina Gorenja vas plačala, za izgradnjo "TAPRAVE" športne dvorane. Kot laiku mi j...