V vrsti na cepivo

Ko so akcije, je pogosto gneča, zato se nanje pr­aviloma ne odzovem. Tokrat sem šla, ker je bila to drugačna akcija, če jo že poimenujemo tako. Zdravstveni dom Škofja Loka je organiziral akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME).

Cepljenje je potekalo v dveh terminih. Ker v družini poleg mene proti KME nista bila cepljenja tudi najmlajša otroka, sem se odločila, da po prva odmerka peljem tudi njiju. Že v prvem terminu sem pričakovala gnečo, zato smo lovili zadnje minute. Smo jih ujeli, ne pa tudi cepiva za otroka. Pripadla mi je zadnja doza za odrasle, potem ko sem z listkom s številko v rokah čakala, ali bo ali ne, za mano jih je nekaj ostalo brez. Prav smešen občutek. Cepiva za otroke je zmanjkalo že precej prej. Otroka sem nato nekaj dni kasneje peljala cepit v ambulanto. Sem si mislila, da v drugo bo pa cepiva dovolj, a smo za vsak primer šli vseeno prej. Tako so razmišljali tudi drugi. Vrste tokrat ni bilo, za otroka pa sem bila znova prepozna. Za otroke je cepiva tudi tokrat zmanjkalo. Nisem bila edina nejevoljna in se spraševala, zakaj ob takem navalu ob prvem terminu niso več cepiv na zalogo zagotovili vsaj za drugega. Direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka dr. Aleksander Stepanović je pojasnil, da so v dveh dneh akcije cepili okrog osemsto ljudi, od tega je bila približno tretjina otrok. S tako velikim odzivom so seveda zadovoljni, saj je v zadnjem času v javnosti veliko pomislekov o vseh cepljenjih. Kot je dejal, so za aprilski dan akcije naročili količino cepiva, ki bi jo po njihovih predvidevanjih lahko porabili še v akciji v maju. Kljub temu je pošla vsa zaloga. Ker je bilo v aprilu veliko ljudi, ki so prejeli le poživitveni odmerek in še enega ne potrebujejo, so ocenili, da bo za majsko akcijo več kot zadostovalo enako naročeno število cepiv kot za april, a se je izkazalo, da je bilo cepiv spet nekoliko premalo. Kot je poudaril Stepanović, je ZD Škofja Loka eden redkih zdravstvenih domov v Sloveniji, ki so se lotili takšne akcije, zato je bilo kar nekaj cepljenih tudi iz drugih delov Gorenjske in Ljubljane. Del stroškov akcije krije tudi Občina Škofja Loka, zato je bilo cepljenje ugodnejše, še vedno pa za veččlansko družino predstavlja kar velik strošek.

K velikemu odzivu ali čakanju v vrsti na cepivo je nekaj zagotovo pripomogla tudi nižja cena, v prvi vrsti pa dejstvo, da je virus KME na Škofjeloškem močno razširjen in je, kot potrjujejo zdravstveni delavci, velik problem. Pa tudi na splošno je Slovenija v svetovnem merilu med najbolj ogroženimi območji. In ko je nekaj med nami, ko zbolijo ljudje v naši bližini, okolici, potem se v vrsti čaka tudi na takšnih akcijah. Očitno jih je premalo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 24°

pretežno oblačno
vlažnost: 59 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/30

četrtek

16/17

petek

8/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. junij 2018

Učka–Vojak

IZLETI / Naklo, 21. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Vrtnarsko popoldne v starem Kranju

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Skupinska vadba

OBVESTILA / Primskovo, Duplje, 21. junij 2018

Krvodajalski akciji

OBVESTILA / Duplje, 21. junij 2018

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Žiri, 22. junij 2018

Žirokenrol

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 22. junij 2018

Kako so prali perilo pred pralnim strojem

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...