V vrsti na cepivo

Ko so akcije, je pogosto gneča, zato se nanje pr­aviloma ne odzovem. Tokrat sem šla, ker je bila to drugačna akcija, če jo že poimenujemo tako. Zdravstveni dom Škofja Loka je organiziral akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME).

Cepljenje je potekalo v dveh terminih. Ker v družini poleg mene proti KME nista bila cepljenja tudi najmlajša otroka, sem se odločila, da po prva odmerka peljem tudi njiju. Že v prvem terminu sem pričakovala gnečo, zato smo lovili zadnje minute. Smo jih ujeli, ne pa tudi cepiva za otroka. Pripadla mi je zadnja doza za odrasle, potem ko sem z listkom s številko v rokah čakala, ali bo ali ne, za mano jih je nekaj ostalo brez. Prav smešen občutek. Cepiva za otroke je zmanjkalo že precej prej. Otroka sem nato nekaj dni kasneje peljala cepit v ambulanto. Sem si mislila, da v drugo bo pa cepiva dovolj, a smo za vsak primer šli vseeno prej. Tako so razmišljali tudi drugi. Vrste tokrat ni bilo, za otroka pa sem bila znova prepozna. Za otroke je cepiva tudi tokrat zmanjkalo. Nisem bila edina nejevoljna in se spraševala, zakaj ob takem navalu ob prvem terminu niso več cepiv na zalogo zagotovili vsaj za drugega. Direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka dr. Aleksander Stepanović je pojasnil, da so v dveh dneh akcije cepili okrog osemsto ljudi, od tega je bila približno tretjina otrok. S tako velikim odzivom so seveda zadovoljni, saj je v zadnjem času v javnosti veliko pomislekov o vseh cepljenjih. Kot je dejal, so za aprilski dan akcije naročili količino cepiva, ki bi jo po njihovih predvidevanjih lahko porabili še v akciji v maju. Kljub temu je pošla vsa zaloga. Ker je bilo v aprilu veliko ljudi, ki so prejeli le poživitveni odmerek in še enega ne potrebujejo, so ocenili, da bo za majsko akcijo več kot zadostovalo enako naročeno število cepiv kot za april, a se je izkazalo, da je bilo cepiv spet nekoliko premalo. Kot je poudaril Stepanović, je ZD Škofja Loka eden redkih zdravstvenih domov v Sloveniji, ki so se lotili takšne akcije, zato je bilo kar nekaj cepljenih tudi iz drugih delov Gorenjske in Ljubljane. Del stroškov akcije krije tudi Občina Škofja Loka, zato je bilo cepljenje ugodnejše, še vedno pa za veččlansko družino predstavlja kar velik strošek.

K velikemu odzivu ali čakanju v vrsti na cepivo je nekaj zagotovo pripomogla tudi nižja cena, v prvi vrsti pa dejstvo, da je virus KME na Škofjeloškem močno razširjen in je, kot potrjujejo zdravstveni delavci, velik problem. Pa tudi na splošno je Slovenija v svetovnem merilu med najbolj ogroženimi območji. In ko je nekaj med nami, ko zbolijo ljudje v naši bližini, okolici, potem se v vrsti čaka tudi na takšnih akcijah. Očitno jih je premalo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

11/16

sreda

10/20

četrtek

8/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 17. oktober 2018

Za otroke

IZLETI / Kranj, 18. oktober 2018

Planinski izlet: Dovška Baba

PRIREDITVE / Bled, 18. oktober 2018

Predstavitev biografije Milene Zupančič

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 18. oktober 2018

Likovna kolonija za osnovnošolce

PRIREDITVE / Jesenice, 18. oktober 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 18. oktober 2018

O izboljšanju medsebojnih odnosov

 

 
 

 

 
 
 

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...

Kje je zaklad? / 21:17, 7. oktober

Ja kaj se sekiraš važno je da ti obvladaš Gorenščino,meni ni potrebna ne ena in ne druga za tistih par dni ki jih jaz preživim v sloveniji,z...

Zasmodila se je hrana na štedilniku / 21:06, 7. oktober

A je że smrdela?

Policisti od včeraj znova stavkajo / 21:02, 7. oktober

Kot prvo bi morali začeti stavko tisti ki so zadolženi za varstvo politikov,potem pa še drugi in to več kot do sedaj.