Poslovno obdarovanje

Če želite, lahko naslednje vrstice preberete kot zgodbo, ki se je dogodila kilometre stran od Tržiča ali morda nikjer in je celo izmišljena. Lahko pa besede vzamete kot nekaj, kar se je na tržiški občinski upravi dejansko dogodilo. Meni se zdi bolj vprašanje, v kaj in komu Tržičani verjamejo. Ob tem pomislim prav na vse Tržičane, kajti treba je vedeti, da ima v občinskem svetu aktualni župan močno koalicijo, za katero pa ni nujno, da je (še) reprezentativni glas večine občanov.

Političnih razmerij, dopuščam oznako predvolilnih, ne bi vpletala, če se točka dnevnega reda, pa brez zamere – naslovila jo bom čokoladni penis – ne bi znašla kot točka dnevnega reda na zadnji seji občinskega sveta. Resda je bil predlagatelj točke opozicijski svetnik, a župan je imel vse vzvode, in menim, da tudi zadostno število glasov svetnikov, da te dodatne točke ne bi uvrstil v razpravo na dnevni red. Takšna praksa je v preteklosti že bila in ne vem, zakaj je bila ravno ta točka takšna izjema, da je bilo ob enajstih zvečer treba prepričevati o domnevni županovi nedolžnosti manjšino svetnikov in še kakšnega gledalca pred spletnim prenosom seje v živo.

Za kaj gre? Zaokrožilo je pismo, pod katero so podpisani zaposleni (resda anonimno, brez konkretnih imen in priimkov) in v katerem tržiškega župana obdolžujejo mobinga in neprimernega obdarovanja. Domnevni mobing bodo, upam, raziskali pristojni organi – če ne drugega, se bo razblinil dvom. Neprimernemu obdarovanju pa bom namenila več besed. Da se je slednje zgodilo, na nočni seji namreč župan ni zanikal. Zaposlene naj bi ob dnevu žena prejele za darilo sladico v obliki čokoladnega penisa, moški sodelavci pa ob dnevu mučenikov sladico, kar naj bi spominjala na ženski spolni organ. Župan je sicer naknadno pojasnil, da čokoladni penis pravzaprav ni bil čokoladni penis, ampak je bila oblika darila stvar interpretacije. O prenašanju odgovornosti za to, čigava ideja je bilo v resnici to darilo – odgovornost zanj je prevzela direktorica občinske uprave – naj zapišem samo, da v kulturi poslovnega komuniciranja velja osebnostna dimenzija. Kar pomeni, da poslovnega darila ne podari podjetje, podrejeni, temveč njegov predstavnik. Vodja torej.

Poglejmo še podrobneje v svet poslovnih daril. Darila je treba vedno skrbno izbrati. Ne nazadnje je poslovno obdarovanje odraz obdarlovalca, kako sooblikuje in neguje tudi odnose med zaposlenimi. Obdarovanje kaže na lep del odnosa, dokler okvir poslovnemu obdarovanju dajeta bonton in etično ravnanje obdarovalcev. Obdarovanje s čokoladnim penisom lahko morda sodi v kakšno drugo zgodbo, v poslovni svet oziroma na občino pač ne.

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/13

nedelja

2/15

ponedeljek

4/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...