Poslovno obdarovanje

Če želite, lahko naslednje vrstice preberete kot zgodbo, ki se je dogodila kilometre stran od Tržiča ali morda nikjer in je celo izmišljena. Lahko pa besede vzamete kot nekaj, kar se je na tržiški občinski upravi dejansko dogodilo. Meni se zdi bolj vprašanje, v kaj in komu Tržičani verjamejo. Ob tem pomislim prav na vse Tržičane, kajti treba je vedeti, da ima v občinskem svetu aktualni župan močno koalicijo, za katero pa ni nujno, da je (še) reprezentativni glas večine občanov.

Političnih razmerij, dopuščam oznako predvolilnih, ne bi vpletala, če se točka dnevnega reda, pa brez zamere – naslovila jo bom čokoladni penis – ne bi znašla kot točka dnevnega reda na zadnji seji občinskega sveta. Resda je bil predlagatelj točke opozicijski svetnik, a župan je imel vse vzvode, in menim, da tudi zadostno število glasov svetnikov, da te dodatne točke ne bi uvrstil v razpravo na dnevni red. Takšna praksa je v preteklosti že bila in ne vem, zakaj je bila ravno ta točka takšna izjema, da je bilo ob enajstih zvečer treba prepričevati o domnevni županovi nedolžnosti manjšino svetnikov in še kakšnega gledalca pred spletnim prenosom seje v živo.

Za kaj gre? Zaokrožilo je pismo, pod katero so podpisani zaposleni (resda anonimno, brez konkretnih imen in priimkov) in v katerem tržiškega župana obdolžujejo mobinga in neprimernega obdarovanja. Domnevni mobing bodo, upam, raziskali pristojni organi – če ne drugega, se bo razblinil dvom. Neprimernemu obdarovanju pa bom namenila več besed. Da se je slednje zgodilo, na nočni seji namreč župan ni zanikal. Zaposlene naj bi ob dnevu žena prejele za darilo sladico v obliki čokoladnega penisa, moški sodelavci pa ob dnevu mučenikov sladico, kar naj bi spominjala na ženski spolni organ. Župan je sicer naknadno pojasnil, da čokoladni penis pravzaprav ni bil čokoladni penis, ampak je bila oblika darila stvar interpretacije. O prenašanju odgovornosti za to, čigava ideja je bilo v resnici to darilo – odgovornost zanj je prevzela direktorica občinske uprave – naj zapišem samo, da v kulturi poslovnega komuniciranja velja osebnostna dimenzija. Kar pomeni, da poslovnega darila ne podari podjetje, podrejeni, temveč njegov predstavnik. Vodja torej.

Poglejmo še podrobneje v svet poslovnih daril. Darila je treba vedno skrbno izbrati. Ne nazadnje je poslovno obdarovanje odraz obdarlovalca, kako sooblikuje in neguje tudi odnose med zaposlenimi. Obdarovanje kaže na lep del odnosa, dokler okvir poslovnemu obdarovanju dajeta bonton in etično ravnanje obdarovalcev. Obdarovanje s čokoladnim penisom lahko morda sodi v kakšno drugo zgodbo, v poslovni svet oziroma na občino pač ne.

Oddaj svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 69 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

četrtek

0/2

petek

-5/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

OBVESTILA / Škofja Loka, 17. januar 2019

Srečanja ob humanistiki

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.