Današnjemu uradnemu odprtju novih prostorov Domela na Trati pri Škofji Loki, ki so jih uredili na območju nekdanjega LTH, bo jutri sledil dan odprtih vrat za širšo javnost. / Foto: Gorazd Kavčič

Kljub rekordni rasti ostajajo realni

V Domelu tudi letos nadaljujejo trend lanske rasti, ki je znašala 14 odstotkov. V dneh, ko praznujejo dvajseto obletnico ustanovitve družbe Domel Holding, uradno predajajo namenu dodatne prostore na lokaciji v Škofji Loki. Naložba je vredna 13 milijonov evrov.

Železniki, Škofja Loka – Železnikarsko podjetje Domel bo danes uradno odprlo prostore, ki so jih uredili na območju nekdanjega LTH na Trati pri Škofji Loki. Po nakupu lokacije v začetku leta 2016 so že v drugi polovici leta začeli s prvimi proizvodnimi deli, saj je bila potreba po dodatnih prostorih zelo velika. Kljub začetnim pomislekom je danes 13 tisoč kvadratnih metrov proizvodnih površin že zasedenih. Na Trati, kjer izdelujejo komponente za elektromotorje ter deluje nov oddelek za avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje, je že več kot tristo zaposlenih. Današnjemu odprtju bo jutri med 9. in 12. uro sledil dan odprtih vrat. »Širši zainteresirani javnosti bomo pokazali nove prostore, opremo, metode, digitalizacijo procesov in usmeritev, kako si predstav­ljamo zametke pametne tovarne,« je napovedal predsednik uprave Domel Holdinga Matjaž Čemažar.

Skupina Domel ima na petih lokacijah že 1370 zaposlenih, od tega 1292 v Sloveniji, preostale pa na Kitajskem. Tudi lani so zelo dobro poslovali. Prihodki od prodaje so lani zrasli za 14 odstotkov: v Sloveniji so znašali 134,4 milijona in na Kitajskem 8,1 milijona evrov. Ustvarili so 9,8 milijona evrov čistega dobička, kar je največ doslej. »Takšno rast poslovanja smo kar težko obvladovali, saj zahteva veliko resursov, predvsem ljudi in tudi strojev,« je pojasnil direktor Domela Zvone Torkar in dodal, da so lani tudi veliko investirali – 16 milijonov evrov, predvsem v opremo za nove projekte. Rast je bila predvsem na novih programih: na elektronsko komutiranih motorjih in komponentah, povečali pa so tudi prihodke od prodaje sesalnih enot, s katerimi ustvarijo 40 odstotkov celotnih prihodkov.

Nov motor za pralni stroj

Letos se po besedah Čemažarja nadaljuje trend lanske rasti, ki jo utegnejo do konca leta celo preseči. Zelo rastoče je področje baterijskih aparatov, tako vrtne opreme kot tudi sesalne tehnike. V sklopu razpisa za pametne specializacije so lansirali nov izdelek – motor za pralni stroj, ki ga proizvajajo za Gorenje. »Zelo pomembno postaja področje avtomobilske tehnologije, vstopamo v različne segmente, večinoma vezane na elektrifikacijo avtomobilov,« je razložil Čemažar in dodal, da v segment glavnega pogonskega sklopa ne bodo vstopali, saj lahko bistveno bolj strateško sodelujejo na t. i. pomožnih motorjih. »To so razne črpalke, kompresorji, predvsem aplikacije, ki so bile v preteklosti v klasičnem motorju gnane preko jermena in glavnega motorja,« je pojasnil.

Okoli 20 odstotkov direktne prodaje realizirajo v Nemčiji, posredno pa je njihova odvisnost od tega trga več kot 50-odstotna. »Nemški del trga že nakazuje signale, da se rast umirja,« je dejal Čemažar in dodal, da še posebej skrbno spremljajo dogajanje v nemški avtomobilski industriji. »Kljub temu da želimo izrabiti čim več priložnosti na trgu, moramo ostati realni in pripravljeni na obdobje, ko rasti ne bo več,« pravi Čemažar. Med večjimi izzivi je izdvojil zagotavljanje materialov za proizvodnjo in pridobivanje ustreznega kadra. Kot je razložil Torkar, proizvodne delavce še nekako dobijo, zelo težko pa je najti visokostrokovni kader, kar bo po njegovem močan omejitveni dejavnik pri nadaljnji rasti. Lani so štipendirali 89 študentov in dijakov, 65 sodelavcev se izobražuje ob delu, že nekaj let imajo organizirano Domelovo akademijo, kjer izobražujejo ključne kadre za vodstvena in vodilna mesta. Lani so imeli 174 novih zaposlitev, letos jih načrtujejo 85.

Dvajset let Domel Holdinga

Minuli torek je sicer minilo 20 let od ustanovitve Domel Holdinga, ki je bil 15. maja 1998 vpisan v sodni register. Družba pooblaščenka je odigrala ključno vlogo pred grožnjo sovražnega prevzema s strani Domelovega največjega konkurenta na trgu sesalnih enot, je poudaril Torkar. Zaradi pristopa večine zaposlenih in upokojencev je Domel Holding že ob ustanovitvi imel več kot 1300 lastnikov in 42,12-odstotni lastniški delež Domela, do stoodstotnega lastništva pa so prišli leta 2009. Danes je 630 lastnikov, struktura se spreminja zaradi upokojevanja. Število zaposlenih, ki so tudi lastniki, upada, trenutno jih je okoli 30 odstotkov. »Na dolgi rok se bo osnovno razumevanje lastništva zagotovo spremenilo. Za zdaj ne vidimo večjih potreb po spremembah, lastniška struktura je stabilna,« je dejal Čemažar in dodal, da je dojemanje lastništva dozorelo do te mere, da lastniki ne mešajo lastništva s poslovanjem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/14

ponedeljek

4/15

torek

3/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...