Hotel Ribno je pretekli četrtek uradno prejel naziv prvi slovenski zero waste hotel. Levo direktor hotela Matija Blažič, desno Antonino Esposito. / Foto: Gorazd Kavčič

Prvi zero waste hotel pri nas

Po intenzivnem dveletnem uvajanju ukrepov za zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločeno zbiranje so v hotelu Ribno uspeli doseči 92-odstotno stopnjo ločeno zbranih odpadkov, s čimer so celo presegli mejo za pridobitev mednarodno uveljavljenega naziva zero waste.

Ribno – Hotel Ribno je pretekli četrtek uradno prejel naziv prvi slovenski zero waste hotel. Idejo jim je pred dvema letoma predstavilo društvo Ekologi brez meja. Skupaj so si ogledali delovanje tovrstnih hotelov v Italiji, kjer so bili začetniki pri vpeljevanju zero waste hotelov. »Ugotovili smo, da ni tako zapleteno. Na ta način so živeli že naši predniki,« je poudaril direktor Hotela Ribno Matija Blažič. Na začetku so le štirideset odstotkov odpadkov zbrali ločeno, z ukrepi, ki so jih uvedli v sodelovanju z Ekologi brez meja in njihovim partnerskim podjetjem Hotelom Rifiuti Zero iz Italije, pa zdaj ločeno zberejo kar 92 odstotkov vseh odpadkov.

Največ ukrepov v restavraciji in kuhinji

Največ ukrepov so izvedli v restavraciji in kuhinji. Izdelke, kot so med, marmelada in maslo, ki so jih prej gostom ponujali v malih embalažah, zdaj kupujejo v večjih pakiranjih in jih za goste prestavijo v steklene posode. Prav tako jogurte in mleko kupujejo v večjih pakiranjih neposredno od mlekarne ali kmeta. »Tako nismo zmanjšali samo odpadka pri embalaži, ampak je manj tudi ostanka pri hrani, saj gostje prej niti niso vedeli, kaj je v embalaži in so celotno vsebino po odprtju pustili skoraj nedotaknjeno,« pojasnjujejo v hotelu. Obenem so gostom ponudili manjše krožnike in jih ob tem na prijazen način opozarjajo, naj si vzamejo manj hrane po večkrat, da jo tako čim manj zavržejo. Velike papirnate serviete so zamenjali s servieti iz recikliranega papirja, plastične kozarčke pa s papirnatimi. Vodo namesto v plastični embalaži po novem ponujajo v steklenicah.

Sistem zero waste hotela jim je prek Ekologov brez meja pomagalo v Slovenijo prenesti podjetje Hotel Rifiuti Zero iz Italije, ki je zero waste ukrepe uvedlo že v več kot dvajsetih italijanskih hotelih. Predstavnik omenjenega podjetja Antonino Esposito je pojasnil, da so se tega pred desetimi leti lotili zaradi ogromne količine odpadkov, ki nastajajo v hotelih in restavracijah, čeprav je zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločevanje možno. »Tudi turisti se tega vse bolj zavedajo in iščejo trajnostno naravnane hotele.« To po besedah Mitje Blažiča pomeni dodano vrednost na trgu. »Zeleni turizem je tudi v slovenski turistični strategiji ena od prednostnih nalog. Tako kot mogoče mi danes pozitivno 'štrlimo ven' kot nekdo, ki se je tega lotil prvi, tako bo v nekaj letih 'ven štrlelo' vsako podjetje, ki tega ne bo delalo. Razlika je zgolj v tem, da bodo oni izstopali v negativnem pogledu.« K temu, da stopijo na zero waste pot, zato spodbujajo tudi druge turistične deležnike v zero waste občini Bled, kjer kar 70 odstotkov vseh odpadkov na leto proizvedejo turisti. Antonino Esposito je optimisitičen glede nadaljnjega razvoja takih hotelov, saj se temu načinu razmišljanja v Italiji pridružujejo tudi petzvezdični hoteli in restavracije, ki so poznane po vsem svetu.

Zgled še za druge hotele

Koncept zerowaste so v Hotelu Ribno vpeljali v partnerstvu z Ekologi brez meja. »Zero waste marsikdo dojema kot radikalno filozofijo in tudi v hotelu Ribno je bilo tako. Danes v hotelu ni več nikogar, ki ne bi zagovarjal te filozofije,« je poudarila predsednica društva Urša Zgojznik in priznala, da je bilo uveljavljanje zero waste koncepta velik izziv, ker gostje prihajajo z vsega sveta in imajo tudi povsem drugačne navade. Direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj si želi, da bi ta koncept »posvojili« tudi v drugih blejskih hotelih. »To je edini način, da na dolgi rok ohranimo čisto okolje.« Prve zero waste korake slovenskih hotelov podpira tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, ki meni, da je Hotel Ribno zgled in spodbuda za vse slovenske nastanitve.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/28

petek

14/30

sobota

14/30

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 17. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2018

Krvodajalska akcija z izletom

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 17. avgust 2018

Razstava Nike Jezovišek

PRIREDITVE / Kranj, 17. avgust 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

GLASBA / Škofja Loka, 17. avgust 2018

Klapa Mali Grad v Sokolskem domu

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Jesenice, 18. avgust 2018

Pohod na Špik

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.