Hotel Ribno je pretekli četrtek uradno prejel naziv prvi slovenski zero waste hotel. Levo direktor hotela Matija Blažič, desno Antonino Esposito. / Foto: Gorazd Kavčič

Prvi zero waste hotel pri nas

Po intenzivnem dveletnem uvajanju ukrepov za zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločeno zbiranje so v hotelu Ribno uspeli doseči 92-odstotno stopnjo ločeno zbranih odpadkov, s čimer so celo presegli mejo za pridobitev mednarodno uveljavljenega naziva zero waste.

Ribno – Hotel Ribno je pretekli četrtek uradno prejel naziv prvi slovenski zero waste hotel. Idejo jim je pred dvema letoma predstavilo društvo Ekologi brez meja. Skupaj so si ogledali delovanje tovrstnih hotelov v Italiji, kjer so bili začetniki pri vpeljevanju zero waste hotelov. »Ugotovili smo, da ni tako zapleteno. Na ta način so živeli že naši predniki,« je poudaril direktor Hotela Ribno Matija Blažič. Na začetku so le štirideset odstotkov odpadkov zbrali ločeno, z ukrepi, ki so jih uvedli v sodelovanju z Ekologi brez meja in njihovim partnerskim podjetjem Hotelom Rifiuti Zero iz Italije, pa zdaj ločeno zberejo kar 92 odstotkov vseh odpadkov.

Največ ukrepov v restavraciji in kuhinji

Največ ukrepov so izvedli v restavraciji in kuhinji. Izdelke, kot so med, marmelada in maslo, ki so jih prej gostom ponujali v malih embalažah, zdaj kupujejo v večjih pakiranjih in jih za goste prestavijo v steklene posode. Prav tako jogurte in mleko kupujejo v večjih pakiranjih neposredno od mlekarne ali kmeta. »Tako nismo zmanjšali samo odpadka pri embalaži, ampak je manj tudi ostanka pri hrani, saj gostje prej niti niso vedeli, kaj je v embalaži in so celotno vsebino po odprtju pustili skoraj nedotaknjeno,« pojasnjujejo v hotelu. Obenem so gostom ponudili manjše krožnike in jih ob tem na prijazen način opozarjajo, naj si vzamejo manj hrane po večkrat, da jo tako čim manj zavržejo. Velike papirnate serviete so zamenjali s servieti iz recikliranega papirja, plastične kozarčke pa s papirnatimi. Vodo namesto v plastični embalaži po novem ponujajo v steklenicah.

Sistem zero waste hotela jim je prek Ekologov brez meja pomagalo v Slovenijo prenesti podjetje Hotel Rifiuti Zero iz Italije, ki je zero waste ukrepe uvedlo že v več kot dvajsetih italijanskih hotelih. Predstavnik omenjenega podjetja Antonino Esposito je pojasnil, da so se tega pred desetimi leti lotili zaradi ogromne količine odpadkov, ki nastajajo v hotelih in restavracijah, čeprav je zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločevanje možno. »Tudi turisti se tega vse bolj zavedajo in iščejo trajnostno naravnane hotele.« To po besedah Mitje Blažiča pomeni dodano vrednost na trgu. »Zeleni turizem je tudi v slovenski turistični strategiji ena od prednostnih nalog. Tako kot mogoče mi danes pozitivno 'štrlimo ven' kot nekdo, ki se je tega lotil prvi, tako bo v nekaj letih 'ven štrlelo' vsako podjetje, ki tega ne bo delalo. Razlika je zgolj v tem, da bodo oni izstopali v negativnem pogledu.« K temu, da stopijo na zero waste pot, zato spodbujajo tudi druge turistične deležnike v zero waste občini Bled, kjer kar 70 odstotkov vseh odpadkov na leto proizvedejo turisti. Antonino Esposito je optimisitičen glede nadaljnjega razvoja takih hotelov, saj se temu načinu razmišljanja v Italiji pridružujejo tudi petzvezdični hoteli in restavracije, ki so poznane po vsem svetu.

Zgled še za druge hotele

Koncept zerowaste so v Hotelu Ribno vpeljali v partnerstvu z Ekologi brez meja. »Zero waste marsikdo dojema kot radikalno filozofijo in tudi v hotelu Ribno je bilo tako. Danes v hotelu ni več nikogar, ki ne bi zagovarjal te filozofije,« je poudarila predsednica društva Urša Zgojznik in priznala, da je bilo uveljavljanje zero waste koncepta velik izziv, ker gostje prihajajo z vsega sveta in imajo tudi povsem drugačne navade. Direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj si želi, da bi ta koncept »posvojili« tudi v drugih blejskih hotelih. »To je edini način, da na dolgi rok ohranimo čisto okolje.« Prve zero waste korake slovenskih hotelov podpira tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, ki meni, da je Hotel Ribno zgled in spodbuda za vse slovenske nastanitve.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

11/16

sreda

10/20

četrtek

8/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 17. oktober 2018

Za otroke

IZLETI / Kranj, 18. oktober 2018

Planinski izlet: Dovška Baba

PRIREDITVE / Bled, 18. oktober 2018

Predstavitev biografije Milene Zupančič

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 18. oktober 2018

Likovna kolonija za osnovnošolce

PRIREDITVE / Jesenice, 18. oktober 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 18. oktober 2018

O izboljšanju medsebojnih odnosov

 

 
 

 

 
 
 

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...

Kje je zaklad? / 21:17, 7. oktober

Ja kaj se sekiraš važno je da ti obvladaš Gorenščino,meni ni potrebna ne ena in ne druga za tistih par dni ki jih jaz preživim v sloveniji,z...

Zasmodila se je hrana na štedilniku / 21:06, 7. oktober

A je że smrdela?

Policisti od včeraj znova stavkajo / 21:02, 7. oktober

Kot prvo bi morali začeti stavko tisti ki so zadolženi za varstvo politikov,potem pa še drugi in to več kot do sedaj.