Hotel Ribno je pretekli četrtek uradno prejel naziv prvi slovenski zero waste hotel. Levo direktor hotela Matija Blažič, desno Antonino Esposito. / Foto: Gorazd Kavčič

Prvi zero waste hotel pri nas

Po intenzivnem dveletnem uvajanju ukrepov za zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločeno zbiranje so v hotelu Ribno uspeli doseči 92-odstotno stopnjo ločeno zbranih odpadkov, s čimer so celo presegli mejo za pridobitev mednarodno uveljavljenega naziva zero waste.

Ribno – Hotel Ribno je pretekli četrtek uradno prejel naziv prvi slovenski zero waste hotel. Idejo jim je pred dvema letoma predstavilo društvo Ekologi brez meja. Skupaj so si ogledali delovanje tovrstnih hotelov v Italiji, kjer so bili začetniki pri vpeljevanju zero waste hotelov. »Ugotovili smo, da ni tako zapleteno. Na ta način so živeli že naši predniki,« je poudaril direktor Hotela Ribno Matija Blažič. Na začetku so le štirideset odstotkov odpadkov zbrali ločeno, z ukrepi, ki so jih uvedli v sodelovanju z Ekologi brez meja in njihovim partnerskim podjetjem Hotelom Rifiuti Zero iz Italije, pa zdaj ločeno zberejo kar 92 odstotkov vseh odpadkov.

Največ ukrepov v restavraciji in kuhinji

Največ ukrepov so izvedli v restavraciji in kuhinji. Izdelke, kot so med, marmelada in maslo, ki so jih prej gostom ponujali v malih embalažah, zdaj kupujejo v večjih pakiranjih in jih za goste prestavijo v steklene posode. Prav tako jogurte in mleko kupujejo v večjih pakiranjih neposredno od mlekarne ali kmeta. »Tako nismo zmanjšali samo odpadka pri embalaži, ampak je manj tudi ostanka pri hrani, saj gostje prej niti niso vedeli, kaj je v embalaži in so celotno vsebino po odprtju pustili skoraj nedotaknjeno,« pojasnjujejo v hotelu. Obenem so gostom ponudili manjše krožnike in jih ob tem na prijazen način opozarjajo, naj si vzamejo manj hrane po večkrat, da jo tako čim manj zavržejo. Velike papirnate serviete so zamenjali s servieti iz recikliranega papirja, plastične kozarčke pa s papirnatimi. Vodo namesto v plastični embalaži po novem ponujajo v steklenicah.

Sistem zero waste hotela jim je prek Ekologov brez meja pomagalo v Slovenijo prenesti podjetje Hotel Rifiuti Zero iz Italije, ki je zero waste ukrepe uvedlo že v več kot dvajsetih italijanskih hotelih. Predstavnik omenjenega podjetja Antonino Esposito je pojasnil, da so se tega pred desetimi leti lotili zaradi ogromne količine odpadkov, ki nastajajo v hotelih in restavracijah, čeprav je zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločevanje možno. »Tudi turisti se tega vse bolj zavedajo in iščejo trajnostno naravnane hotele.« To po besedah Mitje Blažiča pomeni dodano vrednost na trgu. »Zeleni turizem je tudi v slovenski turistični strategiji ena od prednostnih nalog. Tako kot mogoče mi danes pozitivno 'štrlimo ven' kot nekdo, ki se je tega lotil prvi, tako bo v nekaj letih 'ven štrlelo' vsako podjetje, ki tega ne bo delalo. Razlika je zgolj v tem, da bodo oni izstopali v negativnem pogledu.« K temu, da stopijo na zero waste pot, zato spodbujajo tudi druge turistične deležnike v zero waste občini Bled, kjer kar 70 odstotkov vseh odpadkov na leto proizvedejo turisti. Antonino Esposito je optimisitičen glede nadaljnjega razvoja takih hotelov, saj se temu načinu razmišljanja v Italiji pridružujejo tudi petzvezdični hoteli in restavracije, ki so poznane po vsem svetu.

Zgled še za druge hotele

Koncept zerowaste so v Hotelu Ribno vpeljali v partnerstvu z Ekologi brez meja. »Zero waste marsikdo dojema kot radikalno filozofijo in tudi v hotelu Ribno je bilo tako. Danes v hotelu ni več nikogar, ki ne bi zagovarjal te filozofije,« je poudarila predsednica društva Urša Zgojznik in priznala, da je bilo uveljavljanje zero waste koncepta velik izziv, ker gostje prihajajo z vsega sveta in imajo tudi povsem drugačne navade. Direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj si želi, da bi ta koncept »posvojili« tudi v drugih blejskih hotelih. »To je edini način, da na dolgi rok ohranimo čisto okolje.« Prve zero waste korake slovenskih hotelov podpira tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, ki meni, da je Hotel Ribno zgled in spodbuda za vse slovenske nastanitve.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

delno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/24

četrtek

13/25

petek

14/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 24. maj 2018

Na ferato na Češko kočo

IZLETI / Kranj, 24. maj 2018

Na Kolovrat

GLEDALIŠČE / Voklo, 24. maj 2018

Grdi raček

PRIREDITVE / Trzin, 24. maj 2018

Trznfest

IZLETI / Naklo, 24. maj 2018

S kolesom do Škofje Loke

OBVESTILA / Žiri, 24. maj 2018

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Tržič, 24. maj 2018

Življenje tržiškega čevljarja

RAZSTAVE / Jesenice, 24. maj 2018

Razstava Kreposti

 

 
 

 

 
 
 

Neuspešni tudi na ustavnem sodišču / 13:13, 23. maj

... sedaj pa veselo do konca - na maršaljat. Bomo videli, kdo je imel prav, ko bodo junijske volitve sredi poletja razveljavljene in bomo šl...

Kazni za oživljanje nacifašizma / 16:42, 17. maj

Domobranci so bili in bodo večna sramota za slovenski narod !
Pod rdečo zvezdo pa je bil mali človek spoštovan in svoboden, pošteno plača...

Županovi »vera, seks, ljubezen« / 09:03, 17. maj

Župani in poslanci bi morali imeti pri nas največ dva mandata. Po prvem mandatu se že počuti nezamenljivega in nezmotljivega, zraste mu ego...

Oživljanje totalitarizmov / 09:00, 11. maj

Domobranci so bili in bodo večna sramota za slovenski narod !
Pod rdečo zvezdo pa je bil mali človek spoštovan in svoboden, pošteno plač...

Steletova nagrada dr. Niki Leben / 14:24, 8. maj

Čestitke za vsekakor zasluženo priznanje. Obnova in prepoznavnost blejskega otoka po celotnem svetu je tudi del njene zasluge. Kljub temu je...

Odkrili bodo ploščo hraniteljem orožja / 23:53, 4. maj

Orožje so skrivali pred Milanom, da ga ni predal JLA.

Ob prazniku čestitka častnega občana Kranja / 23:50, 4. maj

Če je tako nevarno biti novinar, naj pa zamenja poklic in gre delat v proizvodnjo.