Hotel Ribno je pretekli četrtek uradno prejel naziv prvi slovenski zero waste hotel. Levo direktor hotela Matija Blažič, desno Antonino Esposito. / Foto: Gorazd Kavčič

Prvi zero waste hotel pri nas

Po intenzivnem dveletnem uvajanju ukrepov za zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločeno zbiranje so v hotelu Ribno uspeli doseči 92-odstotno stopnjo ločeno zbranih odpadkov, s čimer so celo presegli mejo za pridobitev mednarodno uveljavljenega naziva zero waste.

Ribno – Hotel Ribno je pretekli četrtek uradno prejel naziv prvi slovenski zero waste hotel. Idejo jim je pred dvema letoma predstavilo društvo Ekologi brez meja. Skupaj so si ogledali delovanje tovrstnih hotelov v Italiji, kjer so bili začetniki pri vpeljevanju zero waste hotelov. »Ugotovili smo, da ni tako zapleteno. Na ta način so živeli že naši predniki,« je poudaril direktor Hotela Ribno Matija Blažič. Na začetku so le štirideset odstotkov odpadkov zbrali ločeno, z ukrepi, ki so jih uvedli v sodelovanju z Ekologi brez meja in njihovim partnerskim podjetjem Hotelom Rifiuti Zero iz Italije, pa zdaj ločeno zberejo kar 92 odstotkov vseh odpadkov.

Največ ukrepov v restavraciji in kuhinji

Največ ukrepov so izvedli v restavraciji in kuhinji. Izdelke, kot so med, marmelada in maslo, ki so jih prej gostom ponujali v malih embalažah, zdaj kupujejo v večjih pakiranjih in jih za goste prestavijo v steklene posode. Prav tako jogurte in mleko kupujejo v večjih pakiranjih neposredno od mlekarne ali kmeta. »Tako nismo zmanjšali samo odpadka pri embalaži, ampak je manj tudi ostanka pri hrani, saj gostje prej niti niso vedeli, kaj je v embalaži in so celotno vsebino po odprtju pustili skoraj nedotaknjeno,« pojasnjujejo v hotelu. Obenem so gostom ponudili manjše krožnike in jih ob tem na prijazen način opozarjajo, naj si vzamejo manj hrane po večkrat, da jo tako čim manj zavržejo. Velike papirnate serviete so zamenjali s servieti iz recikliranega papirja, plastične kozarčke pa s papirnatimi. Vodo namesto v plastični embalaži po novem ponujajo v steklenicah.

Sistem zero waste hotela jim je prek Ekologov brez meja pomagalo v Slovenijo prenesti podjetje Hotel Rifiuti Zero iz Italije, ki je zero waste ukrepe uvedlo že v več kot dvajsetih italijanskih hotelih. Predstavnik omenjenega podjetja Antonino Esposito je pojasnil, da so se tega pred desetimi leti lotili zaradi ogromne količine odpadkov, ki nastajajo v hotelih in restavracijah, čeprav je zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločevanje možno. »Tudi turisti se tega vse bolj zavedajo in iščejo trajnostno naravnane hotele.« To po besedah Mitje Blažiča pomeni dodano vrednost na trgu. »Zeleni turizem je tudi v slovenski turistični strategiji ena od prednostnih nalog. Tako kot mogoče mi danes pozitivno 'štrlimo ven' kot nekdo, ki se je tega lotil prvi, tako bo v nekaj letih 'ven štrlelo' vsako podjetje, ki tega ne bo delalo. Razlika je zgolj v tem, da bodo oni izstopali v negativnem pogledu.« K temu, da stopijo na zero waste pot, zato spodbujajo tudi druge turistične deležnike v zero waste občini Bled, kjer kar 70 odstotkov vseh odpadkov na leto proizvedejo turisti. Antonino Esposito je optimisitičen glede nadaljnjega razvoja takih hotelov, saj se temu načinu razmišljanja v Italiji pridružujejo tudi petzvezdični hoteli in restavracije, ki so poznane po vsem svetu.

Zgled še za druge hotele

Koncept zerowaste so v Hotelu Ribno vpeljali v partnerstvu z Ekologi brez meja. »Zero waste marsikdo dojema kot radikalno filozofijo in tudi v hotelu Ribno je bilo tako. Danes v hotelu ni več nikogar, ki ne bi zagovarjal te filozofije,« je poudarila predsednica društva Urša Zgojznik in priznala, da je bilo uveljavljanje zero waste koncepta velik izziv, ker gostje prihajajo z vsega sveta in imajo tudi povsem drugačne navade. Direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj si želi, da bi ta koncept »posvojili« tudi v drugih blejskih hotelih. »To je edini način, da na dolgi rok ohranimo čisto okolje.« Prve zero waste korake slovenskih hotelov podpira tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, ki meni, da je Hotel Ribno zgled in spodbuda za vse slovenske nastanitve.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/30

ponedeljek

12/24

torek

10/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !