Drugi tir, drugič

Za nami je ponovljeni referendum o zakonu, po katerem naj bi gradili drugi tir na železniški progi Divača–Koper. Rezultat se sicer razlikuje od prvega, ki je bil v septembru, saj je tokrat za zakon glasovalo 49,9 odstotka, 51,1 odstotka pa proti njemu. Toda rezultat ne šteje, kajti pičlih 15 odstotkov udeležbe je bilo premalo, da bi ovrgli zakon, saj bi se morala za veljavnost takšnega rezultata referenduma udeležiti petina vseh volivcev. Zakon naj bi torej obveljal in referendumsko zmago naj bi slavila Cerarjeva vlada. Toda predsednik vlade, ki je pred meseci odstopil prav zato, ker je ustavno sodišče razveljavilo odločitev septembrskega referenduma in je ob tokratnem referendumu nastopal kot predsednik stranke SMC, se ne počuti zmagovalca. Zaradi zapletov namreč izgubljamo vsi, gradnja drugega tira, potrebnega za izboljšanje železniške povezave, za razvoj Luke Koper in za dobro države sploh. Da je drugi tir potreben, so prepričani vsi vpleteni, pred junijskimi parlamentarnimi volitvami gradnjo podpirajo tudi vse stranke, toda predlagatelji referenduma (državljan Vili Kovačič in pobuda Davkoplačevalci se ne damo) so menili, da ga je moč zgraditi veliko ceneje in z drugačno finančno konstrukcijo, kot je to predlagal zakon. In državljan K je ob drugem padcu referenduma znova napovedal, da bo rezultat izpodbijal in ne bo dopustil, da bi obveljal po njegovem škodljiv zakon. Kar mu je uspelo prvič, mu bo zagotovo tudi drugič, je dejal že v času referendumske kampanje.

Podporniki zakona so zadovoljni, saj se bo izvedba projekta zdaj lahko začela. Nasprotniki pa trdijo, da kampanja ni bila pravična, problematizirajo pa tudi datum izvedbe referenduma, češ da bi ob hkratni izvedbi z državnozborskimi volitvami dosegli višjo udeležbo. Pritožbe lahko zadeve spet zavlečejo za več mesecev in tako se utegne zgoditi, da bo projekt počakal naslednjo vlado. Kako se bo ta odločila nadaljevati zgodbo o drugem tiru, pa je odvisno od tega, kdo jo bo sestavil.

Ko po referendumu spremljamo odzive na različnih forumih, se jih cela vrsta dotika stroškov, ki jih ima država zaradi referendumov. Tokratni nas je menda stal 3,5 milijona evrov. Poleg tega mnogi menijo, da oblast odločitev, kakršna je tudi zadnja referendumska, ne bi smela prelagati na pleča državljanov. Slednjič smo jih izvolili, da odgovorno in strokovno odločajo o stvareh, na katere se državljani ne razumemo in se zanje tudi ne čutimo poklicane. In poznam kar nekaj takih, ki so sicer aktivni državljani in redni volivci, udeležbi na referendumih pa se ravno zaradi omenjenega odrekajo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 83 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

8/13

nedelja

2/15

ponedeljek

4/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...