Pri reševanju iz porušenih objektov morajo gasilci pogosto prebiti tudi betonske stene ali plošče. / Foto: Simon Šubic

Znati je treba tudi v potresu

Škofjeloški gasilci so začeli niz usposabljanj za specialna znanja, ki jih v praksi le redko uporabijo. Prvo je bilo namenjeno reševanju v primeru porušitve, jeseni sledi usposabljanje za dekontaminacijo.

Škofja Loka – Ob gasilskem domu na Trati so se v soboto škofjeloški gasilci usposabljali za reševanje v primeru potresov in drugih porušitev. Po besedah novega poveljnika Gasilskega poveljstva Občine Škofja Loka Tomaža Ažbeta je šlo za prvo tovrstno usposabljanje, na katerem se je približno 60 sodelujočih operativnih gasilcev iz vseh osmih gasilskih društev v občini Škofja Loka in tudi iz nekaj društev iz občin Gorenja vas - Poljane in Žiri seznanilo z osnovnimi elementi in opremo za reševanje ponesrečencev v primerih porušitev.

»Novo vodstvo občinskega gasilskega poveljstva se je odločilo, da v tem mandatu izpeljemo več usposabljanj za nesreče, ki se na našem območju zgodijo zelo redko in zato gasilci tudi nimamo pravih izkušenj in usposobljenosti za take nesreče. Potresi ali druge porušitve so zagotovo ene od nesreč, s katerimi škofjeloški gasilci nimamo pravih izkušenj, zato si želimo tudi na tem področju nadgraditi znanje čim širšega gasilskega kadra. Mislim, da nam je tokratno usposabljanje dobro uspelo, na njem so sodelovali praktično vsi operativni gasilci iz naših društev. Pokazali so veliko zanimanja in mislim, da so bili tudi sami zadovoljni s potekom urjenja in znanjem, ki so ga na novo pridobili,« je razložil Ažbe. Jeseni bo sledilo novo usposabljanje, takrat se bodo urili v dekontaminaciji ponesrečenih, je dodal.

Inštruktorji iz Gasilske brigade Ljubljana in Gasilsko reševalne službe Kranj – nekateri od njih so tudi člani škofjeloških gasilskih društev – so na usposabljanju predstavili opremo in načine reševanja v šestih različnih situacijah. Gasilci so se tako usposabljali v preboju skozi betonsko ploščo, v reševanju osebe iz vozila, na katerega je padlo veliko breme (npr. drevo), v reševanju oseb iz jaška in z višine, v stabilizaciji objekta ob porušitvi in klasičnem reševanju zasutih izpod ruševin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 66 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

četrtek

0/2

petek

-5/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

OBVESTILA / Škofja Loka, 17. januar 2019

Srečanja ob humanistiki

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.