Eva Petrič med performansom ob instalaciji / Foto: Igor Kavčič

Njeni skrivni vrtovi

V kleti Mestne hiše in v Mali galeriji Likovnega društva Kranj je na ogled razstava multimedijske umetnice Eve Petrič.

Kranj – Vsestranska umetnica Eva Petrič, ki deluje na več področjih likovne ustvarjalnosti in se pri svojem delu srečuje tako s tradicionalnimi kot sodobnimi umetniškimi praksami, je lani jeseni na šestem Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti v Kranju mednarodno žirijo prepričala z delom TRANShomoPLANSTACIJA in zanj prejela nagrado grand prix. Petričeva, ki večinoma deluje v New Yorku, na Dunaju in Bledu, razstavlja pa po vsem svetu, se tokrat v Mali galeriji predstavlja z deli iz različnih ciklov pod skupnim naslovom Skrivni vrt na valovih delta, v razstavni prostor v kleti Mestne hiše Gorenjskega muzeja pa je postavila večmedijsko instalacijo z naslovom Subdukcijska cona.

Če sprva dobimo občutek, da gre za dve povsem ločeni razstavi, nas značilna avtorska govorica – naj gre za analogne fotografije, digitalizirane in odtisnjene na pleksi steklo, in kolaže s fotografijami in čipkami v svetlobnih okvirjih ali pa prostorsko multimedijsko instalacijo – hitro prepriča, da gre za dela Eve Petrič. Dela je izbirala glede na to, kako sta jo nagovarjala oba razstavna prostora, pove Petričeva: »V kleti sem vsekakor želela postaviti instalacijo, v kateri bi se odražalo tudi vzdušje, ki ga ponuja prostor. Ambient se mi zdi kot sveti prostor, v katerem se človek lahko poglobi sam vase.« Drugače umetnica vidi galerijo, v katero obiskovalec vstopa z drugačnimi mislimi. Petričeva je vendarle želela oba prostora povezati, zato je v galeriji postavila tri povsem nova dela, tako imenovane svetlobne škatle, v kleti pa dve sorodni deli – prav tako iz zadnjega obdobja. V vseh omenjenih delih v kolažu poleg fotografije uporablja tudi čipko.

V galeriji je na ogled tudi sklop del, v katerih avtorica manipulira s fotografijo. »Je spomin na to, kar je bilo in kar je ostalo, je senca, zabeležena v sivih odtenkih. Je kot prostor v prostoru, ki se cepi in multiplicira, enako pa se dogaja tudi s figuro v njem,« je k delom zapisala umetnostna zgodovinarka Melita Ažman. Figura prehaja od temnega k vse bolj svetlemu tonu.

V kleti Mestne hiše stojimo pred instalacijo. Stare, odvržene, reciklirane, podarjene ali kupljene čipke so združene v dve viseči, lebdeči mreži na različnih nivojih. Umetnici ponazarjata kožo oceanov neba. »Mreži sta kot živi bitji. Čipke so njuni telesni organi, ki nas v svoji raznolikosti popolnosti, deformaciji, krhkosti in lahkotnosti opominjajo na drugačnost ...« beremo Ažmanovo. Petričeva instalacijo dopolnjuje z avdio-video projekcijo. »Še dan pred razstavo nisem bila prepričana, ali bo novi video deloval, kot sem si želela. Prostor je namreč zahteval svoje. Prostori, ki niso galerija, so zahtevnejši, a umetniku lahko tudi veliko dajo.«

Na vprašanje, kako gleda na različna razstavišča po svetu, kjer razstavlja svoja dela, je povedala: »Profesionalni odnos do sebe in obiskovalcev od mene zahteva, da se vselej maksimalno potrudim in da stojim za tem, kar predstavim. Umetnost je univerzalni govor in ga razume vsak človek. Zato se hitro čuti, ali nekdo ne stoji za svojim delom ali ne. Petričeva, ki je z razstavo postala tudi članica Likovnega društva Kranj, je razstavo posvetila pred dnevi umrli članici kiparki Štefaniji Košir Petrić, ob tem pa je njej v spomin ob instalaciji pripravila še kratek performans. Razstava v Mali galeriji bo na ogled do 6. junija, v kleti Mestne hiše pa vse do konca avgusta.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/28

četrtek

12/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Srednja vas v Bohinju, 16. avgust 2018

Glasbeno poletje v Bohinju

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2018

Na Tosc

PRIREDITVE / Kranj, 16. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Radovljica, 16. avgust 2018

Človek, kruh, civilizacija, praznina

PRIREDITVE / Kranj, 17. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2018

Krvodajalska akcija z izletom

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 17. avgust 2018

Razstava Nike Jezovišek

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.