Zmagovalka 63. Pesmi Evrovizije je postala predstavnica Izraela, Netta. / Foto: arhiv RTV SLO (Andres Putting, EBU)

Zmagala je Izraelka

Na 63. izboru za Pesem Evrovizije je slavil Izrael. Netta je s skladbo Toy prejela 529 točk. Drugi je bil Ciper (Eleni Foureira – Fuego) s 436 točkami in tretja Avstrija (Cesár Sampson – Nobody but you) s 342 točkami. Slovenska predstavnica Lea Sirk je s pesmijo Hvala, ne! zasedla 22. mesto.

Naj spomnimo: Ema 2018 je letos dopolnila 25 let. Nanjo se je prijavilo več kot sto izvajalcev, v predizbor se jih je uspelo uvrstiti 16, v finale le polovici. In na koncu je vstopnico za 63. tekmovanje za Pesem Evrovizije 2018 v Lizboni dobila Lea Sirk s pesmijo Hvala, ne!

Prav veliko o letošnji Emi nismo brali, saj je (začuda) ni spremljal noben škandal; večina pa je predvidevala, da Slovenija dalj kot do prvega in edinega nastopa na velikem evrovizijskem odru niti ne bo prišla. No, pa so se zmotili. Lea je z odrsko ekipo in načrtno tišino, zaradi katere je bilo videti, kot da je med nastopom zmanjkalo glasbe, v pesem potegnila praktično vse obiskovalce dogajanja pod odrom in se uvrstila v veliki finale. In tako smo lahko Slovenci 12. maja med 26 nastopajočimi in predstavljenimi skladbami navijali tudi za svojo. Lea Sirk je na oder Arene Alitce v Lizboni stopila kot tretja nastopajoča.

Stavnice naj bi bile že od začetka naklonjene Ciprčanki ali Izraelki, precej Slovencem je bila všeč švedska pesem Benjamina Ingrossa Dance you of. Stavnice so imele vseeno prav, čeprav je bilo napeto do zadnjega. Zmagovalno skladbo so izbrali gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem in petčlanske strokovne žirije v vseh 43 državah udeleženkah. In ko se je zaključilo glasovanje žirij, je vodila Avstrija z 271 točkami pred Švedsko (253 točk) in Izraelom (212 točk). Četrti so bili Nemci, Ciprčani peti, Slovenci pa smo bili na 19. mestu. Potem pa so glasovi ljudstva precej premešali uvrstitve. Recimo: Srbija je bila po glasovanju žirije na 21. mestu, kasneje je napredovala za nekaj mest, medtem ko je Slovenija pristala na 22. mestu. Italijana Ermal Meta in Fabrizio Moro s pesmijo Non Mi Avete Fatto Niente in simpatični predstavnik Češke Mikolas Josef s pesmijo Lie to me pa so se po dodanih glasovih ljudstva zavihteli s 17. ter 15. mesta na kar peto in šesto mesto. Šved je bil na koncu sedmi, Nemčija je ostala na četrtem mestu. Prvi trije so se tudi zamenjali: zmaga je šla tako v Izrael, Ciper je pristal na drugem mestu, Avstrija na tretjem. SuRie iz Velike Britanije pa je svoj nastop ponavljala, ker je ob prvem preveč goreč ljubitelj Evrovizijske popevke iz publike z njo želel deliti oder …

Tokrat ne Srbi kot tudi ne Hrvatje niso dali točk Slovencem. Enako velja za Črnogorce, ki pa so jih 12 dali Srbiji, medtem ko je v dvorani glasno nestrinjanje pospremilo grško glasovanje, saj so 12 točk namenili Cipru. Švicarji so na primer največje število točk namenili Nemcem, Rusi Moldavcem, Slovenci pa Švedom.

Seveda so mnenja o zmagovalni pesmi deljena – kot vedno. Enim je všeč, drugim ne; a dejstvo je, da je lovoriko letošnjega Eurosonga osvojila 25-letna Izraelka gruzijskih korenin Netta Barzilai ali le Netta in tako v izraelski koš zmag dodala še eno: s pesmijo Toy je postala četrta predstavnica Izraela, ki je zmagala na Evrosongu. Prvič so Izraelci zmagali leta 1978, nazadnje pa pred dvajsetimi leti z Dano International.

Slovenci smo lahko ponosni na Leo, saj so pevka in njeno spremstvo svoje delo opravili odlično. Sloveniji je uspel preboj med finaliste, kar je v igri politike, gospodarstva in še kakšnih drugih vplivov, na katerih stoji evrovizijski oder, kar zalogaj.

Lea se je v Slovenijo vrnila že v nedeljo zvečer. V domači Izoli so ji pripravili prisrčen sprejem, je pa Primorka z mislimi že pri vseslovenski turneji, ki jo je poimenovala Hvala, ne!

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 66 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

četrtek

2/2

petek

-10/-1

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

OBVESTILA / Škofja Loka, 17. januar 2019

Srečanja ob humanistiki

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.