Letošnji Teden ljubiteljske kulture bo še zlati zaznamovala folklorna dejavnost. Na odprtju so jo na izviren način povezali s Cankarjem – tudi z njegovo črtico Skodelica kave. / Foto: Primož Pičulin

Trije Cankarji za začetek

Z multimedijsko predstavo Vse gre v tri Cankarje se je v četrtek v Prešernovem gledališču začel peti Teden ljubiteljske kulture. Podelili so priznanja in nagrade prizadevnim ljubiteljskim kulturnikom.

Kranj – Da je ljubiteljska kultura po številu ljudi, ki v njej sodelujejo, v Sloveniji takoj za gasilstvom, je v duhovitem tonu v nabito polni dvorani Prešernovega gledališča sporočal Jure Godler, voditelj odprtja petega Tedna ljubiteljske kulture, ki so ga tokrat pripravili v Kranju. Osrednjo slovesnost je režiser Matjaž Šmalc zasnoval kot preplet folklorne dejavnosti, gledališča in glasbe, namesto klasičnih govorov ob podobnih prireditvah pa je voditelj na odru z gosti, ministrom za kulturo Tonetom Peršakom, kranjskim županom Boštjanom Trilarjem, direktorjem JSKD Markom Repnikom in predsednico ZKDS Mijo Aleš ter predsednico združenja Amateo Susan Fazakerley opravil kratke intervjuje, v katerih so sogovorniki razkrili številne podrobnosti o ljubiteljski kulturi, ki pomembno sooblikuje naš vsakdan.

Multimedijska predstava je bila posvečena Ivanu Cankarju, saj bi ravno na dan slovesnosti praznoval svoj 142. rojstni dan. V treh ikoničnih delih, Skodelica kave, Greh (Mater zatajil) in Na klancu, so se povezali plesalci folklornih skupin Iskraemeco Kranj in Tine Rožanc Ljubljana ter člani Šentjakobskega gledališča Ljubljana in Vokalnega banda Kreativo. Pokazali so, da Cankar ni samo strah in trepet slovenskih šolarjev, ampak je lahko tudi sproščen in duhovit. Folklora je tudi osrednja dejavnost letošnjega tedna. Ta kljub kakovosti in množičnosti, ki jo ima v Sloveniji, ne uživa veljave, kakršno bi si zaslužila, saj v državi nimamo niti ene profesionalne folklorne skupine.

Podelili so več nagrad in priznanj. Prešernove srebrnike so prejeli vsi še živeči predsedniki Zveze kulturnih društev Kranj: Lojze Blaznik, Matevž Oman, Andrej Košič, Mija Mravlja, Rastislav Rastko Tepina in Mija Aleš ter tudi dolgoletni dolgoletni tajnik Janez Eržen.

Na prireditvi so premierno podelili dve nagradi, Ravniharjevo plaketo za gospodarstvenike, ki podpirajo ljubiteljsko kulturo, ter mednarodno nagrado združenja Amateo – Amateo Award za najboljši projekt ljubiteljske kulture v evropskem merilu. Med petimi finalisti, ki prihajajo iz Belgije, Danske, Nizozemske, Slovenije in Škotske, je žirija za zmagovalca izbrala projekt Ed van Hoorn, Fuck The System, ki je navdušil z interakcijo med begunci in skupino igralcev in glasbenikov iz Nizozemske. Begunska tematika je spodbudila izvirno in presunljivo predstavo, v kateri je sodelovalo več kot štirideset ljudi, od tega dvajset beguncev iz Iraka, Eritreje in Sirije. Ravniharjevo plaketo za podpiranje ljubiteljske kulture je prejel Tone Strnad, direktor podjetja Medis, d. o. o. Teden ljubiteljske kulture je sicer v polnem teku, tja do nedelje pa se bo skupaj zvrstilo več kot tisoč dogodkov in prireditev po vsej državi in zamejstvu. Več o njih pa na spletni strani http://tlk.jskd.si/.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/28

četrtek

12/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Srednja vas v Bohinju, 16. avgust 2018

Glasbeno poletje v Bohinju

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2018

Na Tosc

PRIREDITVE / Kranj, 16. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Radovljica, 16. avgust 2018

Človek, kruh, civilizacija, praznina

PRIREDITVE / Kranj, 17. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2018

Krvodajalska akcija z izletom

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 17. avgust 2018

Razstava Nike Jezovišek

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.