Letošnji Teden ljubiteljske kulture bo še zlati zaznamovala folklorna dejavnost. Na odprtju so jo na izviren način povezali s Cankarjem – tudi z njegovo črtico Skodelica kave. / Foto: Primož Pičulin

Trije Cankarji za začetek

Z multimedijsko predstavo Vse gre v tri Cankarje se je v četrtek v Prešernovem gledališču začel peti Teden ljubiteljske kulture. Podelili so priznanja in nagrade prizadevnim ljubiteljskim kulturnikom.

Kranj – Da je ljubiteljska kultura po številu ljudi, ki v njej sodelujejo, v Sloveniji takoj za gasilstvom, je v duhovitem tonu v nabito polni dvorani Prešernovega gledališča sporočal Jure Godler, voditelj odprtja petega Tedna ljubiteljske kulture, ki so ga tokrat pripravili v Kranju. Osrednjo slovesnost je režiser Matjaž Šmalc zasnoval kot preplet folklorne dejavnosti, gledališča in glasbe, namesto klasičnih govorov ob podobnih prireditvah pa je voditelj na odru z gosti, ministrom za kulturo Tonetom Peršakom, kranjskim županom Boštjanom Trilarjem, direktorjem JSKD Markom Repnikom in predsednico ZKDS Mijo Aleš ter predsednico združenja Amateo Susan Fazakerley opravil kratke intervjuje, v katerih so sogovorniki razkrili številne podrobnosti o ljubiteljski kulturi, ki pomembno sooblikuje naš vsakdan.

Multimedijska predstava je bila posvečena Ivanu Cankarju, saj bi ravno na dan slovesnosti praznoval svoj 142. rojstni dan. V treh ikoničnih delih, Skodelica kave, Greh (Mater zatajil) in Na klancu, so se povezali plesalci folklornih skupin Iskraemeco Kranj in Tine Rožanc Ljubljana ter člani Šentjakobskega gledališča Ljubljana in Vokalnega banda Kreativo. Pokazali so, da Cankar ni samo strah in trepet slovenskih šolarjev, ampak je lahko tudi sproščen in duhovit. Folklora je tudi osrednja dejavnost letošnjega tedna. Ta kljub kakovosti in množičnosti, ki jo ima v Sloveniji, ne uživa veljave, kakršno bi si zaslužila, saj v državi nimamo niti ene profesionalne folklorne skupine.

Podelili so več nagrad in priznanj. Prešernove srebrnike so prejeli vsi še živeči predsedniki Zveze kulturnih društev Kranj: Lojze Blaznik, Matevž Oman, Andrej Košič, Mija Mravlja, Rastislav Rastko Tepina in Mija Aleš ter tudi dolgoletni dolgoletni tajnik Janez Eržen.

Na prireditvi so premierno podelili dve nagradi, Ravniharjevo plaketo za gospodarstvenike, ki podpirajo ljubiteljsko kulturo, ter mednarodno nagrado združenja Amateo – Amateo Award za najboljši projekt ljubiteljske kulture v evropskem merilu. Med petimi finalisti, ki prihajajo iz Belgije, Danske, Nizozemske, Slovenije in Škotske, je žirija za zmagovalca izbrala projekt Ed van Hoorn, Fuck The System, ki je navdušil z interakcijo med begunci in skupino igralcev in glasbenikov iz Nizozemske. Begunska tematika je spodbudila izvirno in presunljivo predstavo, v kateri je sodelovalo več kot štirideset ljudi, od tega dvajset beguncev iz Iraka, Eritreje in Sirije. Ravniharjevo plaketo za podpiranje ljubiteljske kulture je prejel Tone Strnad, direktor podjetja Medis, d. o. o. Teden ljubiteljske kulture je sicer v polnem teku, tja do nedelje pa se bo skupaj zvrstilo več kot tisoč dogodkov in prireditev po vsej državi in zamejstvu. Več o njih pa na spletni strani http://tlk.jskd.si/.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/13

nedelja

2/15

ponedeljek

4/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...