Referendum zaradi prenizke udeležbe za pobudnike tudi drugič ni bil uspešen. / Foto: Gorazd Kavčič

Referendum o drugem tiru ni uspel

Pobudniki referenduma o drugem tiru so bili neuspešni tudi na nedeljskem glasovanju, saj s komaj 15-odstotno udeležbo ni bil dosežen predpisani kvorum.

Na prvem glasovanju o zakonu o drugem tiru 25. septembra lani je bila udeležba 20,55-odstotka: zakon je podprlo 53,47 odstotka ljudi, proti jih je glasovalo 47,47 odstotka. V nedeljo, 13. maja, pa je ob 14,96-odstotni udeležbi za zakon glasovalo 49,9 odstotka volilnih upravičencev, proti jih je bilo 50,1 odstotka.

Kranj – V nedeljo je šel že drugič na referendum zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper. Prvi referendum, ki je potekal septembra lani, je vrhovno sodišče po pritožbi vodje civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vilija Kovačiča razveljavilo, ker referendumska kampanja ni bila v skladu z ustavo. Že takrat se referenduma ni udeležilo dovolj ljudi, da bi zakon padel. Predpisani kvorum je sicer 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej bi moralo proti zakonu glasovati okoli 340 tisoč volivk in volivcev. Minulo nedeljo je šlo na referendum okoli 250 tisoč volivcev, torej pičlih 15 odstotkov volilnih upravičencev. So pa tokrat v večji meri glasovali proti, in sicer se je proti zakonu izreklo 50,10 odstotka volivcev, zanj pa 49,90. Na prvem referendumu septembra lani, ki se ga je udeležilo 20,5 odstotka volilnih upravičencev, je za zakon glasovalo dobrih 53 odstotkov tistih, ki so prišli na volišča, proti jih je bilo dobrih 46 odstotkov.

Pobudnik referenduma Vili Kovačič je tudi tokrat ocenil, da je bilo glasovanje na referendumu nepošteno, na izid pa se bo tako kot že prvič znova pritožil. Kot je napovedal, bo počakal 40 dni, da državna volilna komisija izvede vse postopke. Tako se bo vsa stvar zavlekla globoko v poletje, po junijskih volitvah bo sestav­ljena že nova vlada in sedanja Cerarjeva, ki sicer oprav­lja le še tekoče posle, se s tem ne bo več ukvarjala. Kovačič ima pripombe tudi na datum referenduma. Ta bi moral biti po njegovem mnenju sočasno z volitvami v državni zbor, s čimer bi zagotovili boljšo udeležbo. Tudi referendumsko vprašanje se mu je zdelo zavajajoče, kampanja pa neustrezna.

Po referendumu, ki je bil uspešen za vlado in zakon o graditvi drugega tira, pa vlada in ministrstvo za infrastrukturo že načrtujeta nadaljnje ukrepe. Nadaljevali naj bi začete aktivnosti: pogodba za pripravljalna dela za izgradnjo drugega tira je bila sklenjena že lani, z deli bi radi čim prej začeli, da bi omogočili črpanje evropskih sredstev. Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben bo v teh dneh z Evropsko komisijo govoril o odmrznitvi evropskih sredstev, o sofinanciranju projekta pa naj bi nadaljevali pogovore tudi z Madžarsko. Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je po referendumu dejal, da imajo zdaj zeleno luč za gradnjo drugega tira, in obenem obžaloval, da je spet prišlo do referenduma, ki je izvedbo znova zavlekel. Po njegovih besedah sta Vili Kovačič in predsednik SDS Janez Janša v tem primeru vzela državo za talko. Čeprav bi lahko začeli graditi že lani, projekt zamuja. Zanj so si prizadevale že vlade pred njim, in ker drugega tira še ni, država izgublja okoli 200 milijonov letno. H gradnji drugega tira pozivajo tudi predstavniki Luke Koper, češ da je od tega odvisna uresničitev njihovih strateških načrtov, prav tako Slovenskih železnic, ki s sedanjo infrastrukturo ne morejo več računati na rast.

Tokrat se je prvič v zgodovini zgodilo, da so volivci o istem zakonu na referendumu odločali dvakrat. Na Gorenjskem je na ponovljenem referendumu glasovalo 15,60 odstotka volilnih upravičencev, torej je bila udeležba za malenkost višja kot v državi. V gorenjski volilni enoti je za zakon o drugem tiru glasovalo 41,88 odstotka ljudi, proti pa jih je bilo 58,12 odstotka. Od enajstih volilnih okrajev na Gorenjskem pa je bil rezultat pozitiven le v jeseniškem okraju, v vseh ostalih pa so zakon zavrnili. Najvišja volilna udeležba na Gorenjskem je bila 19,76 odstotka v okraju Škofja Loka II, najnižja pa v jeseniškem z 11,81 odstotka volivk in volivcev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 89 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

četrtek

0/2

petek

-5/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

OBVESTILA / Škofja Loka, 17. januar 2019

Srečanja ob humanistiki

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.