Pobudnik za postavitev Tomaž Križnar in koordinator Janko Brovč ob novem avtomatskem defibrilatorju na Planini / Foto: Tina Dokl

Ne bodo se bali pomagati

Stanovalci osmih blokov na Planini v Kranju so se odločili, da zberejo denar za avtomatski defibrilator, minulo sredo pa so se zbrali na brezplačnem tečaju oživljanja.

Kranj – Stanovalci blokov Gorenjskega odreda 2, 4, 6, 8 ter Gubčeve 1, 3, 5 in 7 na Planini v Kranju so pred kratkim kupili avtomatski defibrilator, ki so ga postavili na sredini soseske, na vhodu stavbe Gubčeva ulica 7, in je dostopen vsem stanovalcem tega dela Planine.

»Pobuda o postavitvi defibrilatorja se je začela, ko smo etažni lastniki vodili postopek določitve pripadajočega zemljišča celotne soseske in smo se kot soseska povezali med seboj. V tem postopku smo zmagali in dobili celotno zemljišče za osem blokov. Prav v našem bloku smo imeli smrtni primer zaradi srčnega zastoja in to je bil neposreden povod za idejo, da bi imeli avtomatski defibrilator. Ker smo začeli delovati kot soseska, sem predlagal, da bi ga kupilo skupaj vseh osem blokov. O tem smo se pogovorili in ter defibrilator tudi kupili. Po enakih deležih smo ga plačali vsi etažni lastniki. Ker nas je okoli 230, je to, skupaj z montažo, pomenilo deset evrov na stanovanje,« je povedal pobudnik postavitve Tomaž Križnar, ki je po poklicu zdravnik.

»Ker imeti zgolj defibrilator na steni še ne pomeni reševanja življenj, sem predlagal, da se ga naučimo tudi uporabljati. Tako sem povabil študente medicine, da nam predstavijo delo z njim in zelo sem presenečen, ker je za brezplačen tečaj res veliko zanimanje,« je še povedal Križnar.

Nad novo pridobitvijo v soseski so navdušeni tudi stanovalci, ki so prišli na prvi tečaj, ki je v sredo potekal v telovadnici vrtca Mojca. »Prav je, da se tako starejši kot mladi vedno učimo. Gotovo je dobro, da imamo defibrilator – in tudi da se ga naučimo uporabljati, saj nikoli ne vemo, kdaj nam bo znanje prišlo prav,« je povedal Ivan Hladnik. Podobno so razmišljali tudi drugi, ki so prišli na tečaj. »Že več let smo čakali, da dobimo defibrilator, in sedaj ga vendarle imamo. Nikoli ne veš, kdaj in kdo bo potreboval pomoč. Doživela sem že primere srčnega zastoja in zato se mi zdi prav, da imamo tudi tečaj, da smo pripravljeni in ne se ustrašimo, ko kdo potrebuje našo pomoč,« je povedala Alenka Dvoršak.

Tečaj, ki ga bodo ponovili še v ponedeljek ob 18. uri, bo namenjen vsem stanovalcem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 66 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

četrtek

2/2

petek

-10/-1

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

OBVESTILA / Škofja Loka, 17. januar 2019

Srečanja ob humanistiki

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.