Pobudnik za postavitev Tomaž Križnar in koordinator Janko Brovč ob novem avtomatskem defibrilatorju na Planini / Foto: Tina Dokl

Ne bodo se bali pomagati

Stanovalci osmih blokov na Planini v Kranju so se odločili, da zberejo denar za avtomatski defibrilator, minulo sredo pa so se zbrali na brezplačnem tečaju oživljanja.

Kranj – Stanovalci blokov Gorenjskega odreda 2, 4, 6, 8 ter Gubčeve 1, 3, 5 in 7 na Planini v Kranju so pred kratkim kupili avtomatski defibrilator, ki so ga postavili na sredini soseske, na vhodu stavbe Gubčeva ulica 7, in je dostopen vsem stanovalcem tega dela Planine.

»Pobuda o postavitvi defibrilatorja se je začela, ko smo etažni lastniki vodili postopek določitve pripadajočega zemljišča celotne soseske in smo se kot soseska povezali med seboj. V tem postopku smo zmagali in dobili celotno zemljišče za osem blokov. Prav v našem bloku smo imeli smrtni primer zaradi srčnega zastoja in to je bil neposreden povod za idejo, da bi imeli avtomatski defibrilator. Ker smo začeli delovati kot soseska, sem predlagal, da bi ga kupilo skupaj vseh osem blokov. O tem smo se pogovorili in ter defibrilator tudi kupili. Po enakih deležih smo ga plačali vsi etažni lastniki. Ker nas je okoli 230, je to, skupaj z montažo, pomenilo deset evrov na stanovanje,« je povedal pobudnik postavitve Tomaž Križnar, ki je po poklicu zdravnik.

»Ker imeti zgolj defibrilator na steni še ne pomeni reševanja življenj, sem predlagal, da se ga naučimo tudi uporabljati. Tako sem povabil študente medicine, da nam predstavijo delo z njim in zelo sem presenečen, ker je za brezplačen tečaj res veliko zanimanje,« je še povedal Križnar.

Nad novo pridobitvijo v soseski so navdušeni tudi stanovalci, ki so prišli na prvi tečaj, ki je v sredo potekal v telovadnici vrtca Mojca. »Prav je, da se tako starejši kot mladi vedno učimo. Gotovo je dobro, da imamo defibrilator – in tudi da se ga naučimo uporabljati, saj nikoli ne vemo, kdaj nam bo znanje prišlo prav,« je povedal Ivan Hladnik. Podobno so razmišljali tudi drugi, ki so prišli na tečaj. »Že več let smo čakali, da dobimo defibrilator, in sedaj ga vendarle imamo. Nikoli ne veš, kdaj in kdo bo potreboval pomoč. Doživela sem že primere srčnega zastoja in zato se mi zdi prav, da imamo tudi tečaj, da smo pripravljeni in ne se ustrašimo, ko kdo potrebuje našo pomoč,« je povedala Alenka Dvoršak.

Tečaj, ki ga bodo ponovili še v ponedeljek ob 18. uri, bo namenjen vsem stanovalcem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

11/16

sreda

10/20

četrtek

8/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 17. oktober 2018

Za otroke

IZLETI / Kranj, 18. oktober 2018

Planinski izlet: Dovška Baba

PRIREDITVE / Bled, 18. oktober 2018

Predstavitev biografije Milene Zupančič

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 18. oktober 2018

Likovna kolonija za osnovnošolce

PRIREDITVE / Jesenice, 18. oktober 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 18. oktober 2018

O izboljšanju medsebojnih odnosov

 

 
 

 

 
 
 

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...

Kje je zaklad? / 21:17, 7. oktober

Ja kaj se sekiraš važno je da ti obvladaš Gorenščino,meni ni potrebna ne ena in ne druga za tistih par dni ki jih jaz preživim v sloveniji,z...

Zasmodila se je hrana na štedilniku / 21:06, 7. oktober

A je że smrdela?

Policisti od včeraj znova stavkajo / 21:02, 7. oktober

Kot prvo bi morali začeti stavko tisti ki so zadolženi za varstvo politikov,potem pa še drugi in to več kot do sedaj.