Prvi restavrator v Gorenjskem muzeju mag. Boris Sajovic. / Fototeka Gorenjskega muzeja

Restavratorski oddelek

Petinšestdeset let Gorenjskega muzeja (14)

Gorenjski muzej si je že štiri leta po ustanovitvi pridobil delovno mesto restavratorja, ki ga je zasedel mag. Borut Sajovic, akademski kipar in restavrator specialist. V začetnih petdesetih letih je bil vključen v dejavnosti najprej Okrajne spomeniške komisije in pozneje Zavoda za spomeniško varstvo, kjer je sodeloval pri odkrivanju in restavriranju srednjeveškega stenskega slikarstva na Gorenjskem. Tako je poleg konserviranja-restavriranja nepremične kulturne dediščine skrbel tudi za vzdrževanje in konserviranje-restavriranje premične kulturne dediščine. Poleg konserviranja-restavriranja umetniških del je sodeloval pri pripravi dokumentacije umetnostno zgodovinskega gradiva, pri pripravi razstav in stalnih zbirk, kot je na primer ureditev Prešernovega spominskega muzeja, sodeloval je pri oskrbi celotnega gradiva za razstavo Ljudska umetnost na Gorenjskem, pri ureditvi zbirke gotske plastike, Layerjeve zbirke in drugo. Opravljal je strokovni nadzor nad razstavljenim in deponiranim umetnostno zgodovinskim gradivom. Vodil je evidenco stanja umetnostnozgodovinskih predmetov, tako razstavljenih kot shranjenih v depoju. Te je kasneje proučeval, fotografiral in dokumentiral. Sodeloval je pri transportu, izbiri eksponatov za razstave ter poskrbel za predhodno strokovno obdelavo izbranega gradiva. Za potrebe razstav in za muzejsko zbirko je kopiral umetnostnozgodovinske spomenike na terenu, vodil in izvrševal je strokovna dela pri odkrivanju, restavriranju in konserviranju zgodovinskih in umetnostnozgodovinskih predmetov in objektov na terenu, spremljal razvoj konservatorske stroke doma in v tujini ter nove načine dela vnašal v svojo prakso. Od leta 1973 do 1981 se je ukvarjal s kopiranjem najlepših srednjeveških fresk in odlitki arhitekturne srednjeveške plastike na Gorenjskem, ki je doživela predstavitev v začetku aprila 1986 kot dopolnitev stalne zbirke v Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju, zasnovane že leta 1967. Z nekaj kopijami so v zbirki zastopani tudi akademski slikarji Miha Pirnat, Henrik Marchel in Vinko Tušek. Leta 2012 ob odprtju stalne razstave Prelepa Gorenjska v Gradu Khislstein se je del zbirke kopij srednjeveških fresk preselil v prostore Ullrichove hiše, ki so postali novi upravni prostori Gorenjskega muzeja.

Dokumentacijska poročila konservatorsko-restavratorskega oddelka niso bila zasnovana kot dokumentacijski fond samega oddelka. Dokumentarne sledi zato najdemo predvsem v fototeki in v arhivu Gorenjskega muzeja med ostalimi skupnimi poročili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

delno oblačno
vlažnost: 74 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

8/20

petek

5/18

sobota

7/12

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Selca, 19. oktober 2018

O ukanah komunističnega nacionalizma

PRIREDITVE / Predoslje, 19. oktober 2018

Srečanje literatov upokojencev

PRIREDITVE / Jesenice, 19. oktober 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Selca, 19. oktober 2018

O ukanah komunističnega nacionalizma

GLASBA / Kranj, 19. oktober 2018

Vem, da bo zopet pomlad

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 19. oktober 2018

Razočarana gospodinja pri sexologu

OBVESTILA / Predoslje, 19. oktober 2018

Srečanje literatov upokojencev

GLASBA / Kranj, 19. oktober 2018

Vem, da bo zopet pomlad

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...