Ob mentorjih Barbi Štembergar Zupan in Niku Zupanu se je torkovega odprtja razstave udeležila večina razstavljavcev, v glasbenem programu pa je nastopil harmonikar Štefan Kosirnik. / Foto: Igor Kavčič

Učenci razstavljajo pri učiteljih

V Muzeju Občine Šenčur so v torek odprli razstavo keramičnih del trinajstih avtorjev, ki so svoje prve korake v izdelovanju in oblikovanju keramike pridobivali v zavodu V-oglje. Na ogled so zelo raznolika dela tako umetniške kot uporabne keramike. Od »kahlice« do stenske dekoracije.

Šenčur – Galerijski prostor Muzeja Občine Šenčur je v torek znova zaživel v znamenju keramike. V sklopu praznovanj v počastitev 24-letnice Občine Šenčur so odprli razstavo keramičnih del z naslovom Po znanje v Šenčur. Koliko znanja s področja umetniške keramike je v Vogljah, natančneje v zavodu V-oglje in v rokah Barbe Štembergar Zupan in Nika Zupana, vedo ljubitelji in avtorji keramike po vsej Sloveniji. Mojstra keramike svoje znanje vsako leto oplemenitita tudi gostujočimi umetniki z vsega sveta, ki v Voglje prihajajo na mednarodni simpozij umetniške keramike. Letos julija bo ta potekal že trinajstič po vrsti. Znanja ne skrivata, ampak ga prenašata naprej. Tokrat sta namreč k razstavljanju v šenčursko galerijo povabila trinajst avtorjev, ki so svoje znanje v preteklosti pridobivali prav v Vogljah.

Za čudovit uvod v predstavitev avtorjev del na tokratni razstavi je poskrbel mladi harmonikar Štefan Kosirnik z Bachovim Preludijem. Ustvarjalci se s keramiko ukvarjajo različno dolgo, desetletje, nekaj let ali zgolj nekaj mesecev, svoja dela pa so z različnimi vrstami gline izdelali v različnih tehnikah. Gre za dela, ki so jih izdelali v svojih domačih delavnicah. Razstavljavce je prestavila Barba Štembergar Zupan. Lidija Zdešar, ki sicer izdeluje uporabno lončenino, se tokrat predstavlja z lučmi, ki so okrašene z oksidi, na ogled pa je postavila tudi sklop skulptur na temo dreves. Majda Odar je v galerijo obesila dve stenski sliki simboličnih portretov in grajski stolpič. Petra Markič je na razstavo prinesla večjo ambientalno luč valjaste oblike ter tri stenske keramike, dva križa in visečo vazo, Sara Peternel pa je na ogled postavila dve ptici, okrašeni z engobami, glazuro in nadglazurnimi barvami. Zakonca Branka in Primož Poklukar sta pripravila uporabno keramiko, različne poslikane skodelice. Ko Primož izdela dodatke iz lesa, pa nastane keramična »kahlica«. Z nekaj večjimi kosi abstraktnih oblik se predstavlja Jerneja Stanonik, partnerja Urška Aljančič in Robi Možina se predstavljata z ročno modeliranimi predmeti, Matic Lovšin pa v svoje keramične izdelke na unikaten način dodaja les. Likovno izjemno nadarjeni avtor Andrej Volčič je svoj slikarski talent prenesel v poslikavo in dekoracijo posod in jim tako dodal tudi likovni prestiž. Po stažu najmlajši keramičarki Petra Rant in Sanja Manojlovič pa se predstavljata z dvema dekoriranima skledama iz bele gline oziroma z ročno oblikovanim vrčem in čajnikom s kozarčkoma. Razstavo je s pohvalo, da gre za ustvarjalce različnih generacij, odprl podžupan Šenčurja Aleš Perič Močnik.

Razstava bo na ogled do 20. maja, muzej pa je odprt ob torkih in petkih od 17. do 19. ure in ob nedeljah od 10. do 12. ure. Prvih 14 dni v juliju bo v Vogljah potekal že 13. Mednarodni simpozij umetniške keramike, na katerem bodo letos ustvarjali umetniki iz ZDA, Češke in Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

9/12

ponedeljek

3/5

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Muke z vodo / 21:49, 11. april

Upam, da je ta novica zapoznela prvoaprilska šala.

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...

Še letos novi trgovski center / 15:36, 11. april

Najbolj smešne so zahteve občine po zelenih površinah in zeleni strehi; sosednje stavbe so dolgočasne industrijske hale in parkirišča, kjer ...

Še letos novi trgovski center / 10:54, 11. april

Bolje bi bilo, če bi zgradili kako novo tovarno, ki bi prinašala dodano vrednost. Trgovin je že zdaj preveč.

Še letos novi trgovski center / 10:22, 11. april

To rabmo ja, vsaka vas svoj trgovski center..

Kudić meni, da je bil oškodovan / 10:21, 11. april

Jao, mutibarić ...

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !