Na posvetu Levice v Škofji Loki (od leve): poslanec Miha Kordiš, sindikalista Branimir Štrukelj in Jelka Mlakar ter voditelj Arne Zupančič

Sindikati za blaginjo vseh

V Škofji Loki so za okroglo mizo na temo Blaginja za vse, ne le za peščico spregovorili poslanec levice Miha Kordiš, prvi mož šolskega sindikata Branimir Štrukelj, Jelka Mlakar iz sindikata delavcev v zdravstveni negi in Arne Zupančič, aktivist in voditelj Radia Študent.

Škofja Loka – Posvet je pripravila stranka Levica, njen poslanec iz Škofje Loke Miha Kordiš ga je začel z zadovoljstvom, ker je stranki uspelo, da je državni zbor sprejel novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki zvišuje osnovni znesek denarne socialne pomoči. (Državni svet je včeraj na izredni seji odločal o odložilnem vetu na zakon. -op. p.) Tistim, ki so v dvomih, češ da ljudje potem ne bodo hoteli delati in bodo raje živeli od socialne pomoči, pa odgovarja, naj delodajalci dvignejo tudi minimalno plačo, za kar si v stranki že lep čas prizadevajo. Tako ljudje ne bodo delali za bagatelo in bodo tudi bolj motivirani.

Arne Zupančič pa je s sogovornikoma iz sindikalnih vrst razpredal o različnih vidikih sindikalizma. Jelka Mlakar, medicinska sestra že 40 let, ki je na kongresu sindikata delavcev v zdravstveni negi ravno v teh dneh končala svoj dvanajstletni mandat, je dejala, da je sindikalno delo bitka na dolgi rok, ki prinese več manjših uspehov in veliko padcev. Dosežki so odvisni tudi od sogovornika na drugi strani. In ker se je v 12 letih v državi zamenjalo 14 ministrov za zdravje, na drugi strani ni bilo stabilne situacije, ki bi omogočala dober dialog. Medicinske sestre, pravi, se ne borijo le za boljše plače, pač pa za normative in standarde, saj bo tako v njihovi oskrbi varnejši tudi pacient. Branimir Štrukelj pa je dejal, da se pomen izobraževanja v naši družbi z vsako neoliberalno vlado bolj zmanjšuje, najbolj pa ga je marginaliziralo varčevanje v času krize. Ohranitev kakovosti javnega šolstva je osnovni cilj delovanja sindikata SVIZ, ki ga vodi. Sogovornika sta spregovorila tudi o letošnjem stavkovnem valu in o tem, kako razdrobljeno so sindikati nastopali s svojimi zahtevami. Sicer je prav, da se vsak sindikat bori za svojo ciljno skupino, a ob večji enotnosti bi bili tudi učinkovitejši. Tako pa ima javni sektor 42 reprezentativnih sindikatov in zgodilo se je, da so v pogajanjih z vlado nekateri dosegli svoje, drugi ne in tako se je sistem plač v javnem sektorju porušil. Zaradi tolikih skupin se med sindikati vzpostavlja konkurenčnost, kar je zanje uničujoče, a voda na mlin njihovim nasprotnikom. Sindikalni pluralizem slabi moč in sindikalno držo, zato sogovornika vidita prihodnost v ponovnem združevanju sindikatov javnega sektorja ali vsaj v konsenzu med njimi. Ob tem so omenili tudi načrtni konflikt, ki se ustvarja med zasebnim in javnim sektorjem, ki slednjega prikazuje kot parazita v breme gospodarstva. Toda brez šolstva, zdravstva, socialne in drugih dejavnosti javnega sektorja tudi zasebni ne bi mogel dobro delovati.

Moč sindikatov je v članstvu, to pa se v zadnjih desetletjih dramatično znižuje. Današnja individualizacija, ko ljudje ne čutijo več pripadnosti, pa tudi neoliberalni ideološki obrat, da je sindikalizem stvar preteklosti, sta vplivala na zmanjševanje članstva v sindikatih. Še pred 20 leti je bilo v sindikatih 60 odstotkov zaposlenih, danes jih je še petina. To je težava tudi drugje v Evropi (zlasti v njenem vzhodnem delu), razen v Skandinaviji. Za sindikat SVIZ to ne velja, v njem je včlanjenih okoli 70 odstotkov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, je dejal Štrukelj. Jelka Mlakar pa meni, da bi morali ljudje ozavestiti prepričanje, da ni nič dano samo po sebi in da če se ne bodo sindikati borili za pravice delavcev, se ne bo nihče.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/28

četrtek

12/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Srednja vas v Bohinju, 16. avgust 2018

Glasbeno poletje v Bohinju

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2018

Na Tosc

PRIREDITVE / Kranj, 16. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Radovljica, 16. avgust 2018

Človek, kruh, civilizacija, praznina

PRIREDITVE / Kranj, 17. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2018

Krvodajalska akcija z izletom

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 17. avgust 2018

Razstava Nike Jezovišek

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.