Matej Sajovic dela v programu z glino, kot pravi, to delo opravlja z veseljem. / Foto: Tina Dokl

Izdelki, podpisani s srčnostjo

V zaposlitvenem centru Korak je zaposlenih devet oseb z zmanjšano delovno sposobnostjo, in kot pravi njegova direktorica Mateja Korošec, je ideja zaposlitvenih centrov za te osebe ena boljših zakonskih rešitev. Večina njihovih izdelkov je iz gline in lesa, Matej Sajovic pravi, da ima »fajn« službo.

Kranj – Poslanstvo kranjskega zaposlitvenega centra Korak je zagotavljanje kakovostnih delovnih mest invalidom, ki se želijo po uspešno zaključeni rehabilitaciji po pridobljeni možganski poškodbi vrniti med aktivno prebivalstvo ter s svojim delom, znanjem in talenti postati enakopraven del družbe. »Naši zaposleni imajo od trideset do sedemdeset odstotkov preostale delovne sposobnosti. Zanje ni treba, da so še naprej vključeni v Center Korak za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo, a hkrati nimajo možnosti oz. sposobnosti, da bi se lahko vrnili v prejšnje delovno okolje. Ideja zaposlitvenih centrov se mi zdi za te osebe ena boljših zakonskih rešitev, dobro sodelujemo z Direktoratom za invalide na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,« je povedala Mateja Korošec, direktorica tudi Centra Korak Kranj, ki je zaposlitveni center ustanovil leta 2012 s sofinanciranimi sredstvi iz Evropskega socialnega sklada. Danes je v njem devet zaposlenih invalidov in štirje mentorji. Za dejavnost imajo še nekaj malega finančne podpore ministrstva, precejšen del pa morajo zaslužiti na trgu. »V preteklih letih smo izpopolnili ponudbo darilnega programa, uporabnih izdelkov in tako danes izdelujemo izdelke iz lesa, keramike in blaga s pridobljenimi ustreznimi certifikati EU. Zaposleni ponosno in srčno radi izdelujejo tudi naš najnovejši izdelek, to so ročno narejene didaktične lesene igre, ki so jih poimenovali ta brihtne domine, ta brihtna kocka, ta brihtni stolp ... Največ pa se mi zdi vredno, da naročniki prepoznajo ne samo kakovost in estetsko dovršenost izdelkov, ampak tudi osebno ''zgodbo'', saj za vsakim izdelkom stoji en naš zaposleni, ki lahko zato še naprej dela in zasluži plačo. Nasproti nam z nakupi ali naročili za lažja kooperantska dela pridejo tudi podjetja, stimulirana s tem, da uveljavljajo invalidske kvote,« je pojasnila Koroščeva. Strokovna delavka v zaposlitvenem centru Špela Jakša je povedala, da mentorji veliko energije vložijo v motiviranje zaposlenih, da spoštujejo posameznikove sposobnosti in temu prilagodijo delovne procese. Matej Sajovic v zaposlitvenem centru dela v programu z glino. Kot pravi, ima »fajn« službo, oblikovanje iz gline pa ga je zanimalo že prej.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 83 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

8/13

nedelja

2/15

ponedeljek

4/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...