O Pasijonskem koncertu in odzivih

V sredo, 4. 4. 2018, je v cerkvi Žalostne matere božje (Špitalska), na spodnjem trgu v Škofji Loki, v okviru Dnevov Škofjeloškega pasijona potekal Pasijonski koncert, ki smo ga izvedli z Godalnim kvartetom Belebend. Na sporedu je bil cikel Josepha Haydna: Sedem poslednjih besed Kristusa na križu, op. 51. Skladba je sestavljena iz sedmih stavkov, v katerih je Haydn meditativno uglasbil sedem 'besed' Kristusa na križu (Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo; Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju; Žena, glej, tvoj sin! Glej, tvoja mati! …), jih uokviril z uvodnim stavkom (Introduzione) in zaključnim (Potres). Tako je skladatelj kljub nenavadni obliki dela dosegel zaokroženo celoto in skladba se je zapisala kot kanonično delo evropske klasične glasbe.

K sodelovanju smo povabili Tomaža Hostnika – vsestranskega umetnika (pianista, pesnika, kantavtorja …), ki je k dogodku prispeval sedem pesmi in jih tudi recitiral. Hostnikov cikel pesmi Zadnih sedm Kristovih bised na križu je tankočutno umetniško delo v rovtarskem narečju, ki je del inspiracije iskalo v znamenitih svetopisemskih besedah.

Vsi, ki smo umetniško sodelovali v tem projektu, smo vedno veseli odziva publike, pa naj bo pozitiven ali negativen. Sam imam raje komentarje, ki me tudi pokritizirajo, saj mi je s tem omogočen boljši vpogled vame kot umetniškega (po)ustvarjalca in ne nazadnje tudi človeka. Dogodek, ki ga je organizirala Glasbena šola Škofja Loka, s pomočjo Župnije Škofja Loka in Občine Škofja Loka, je bil s strani publike sprejet izjemno pozitivno.

Na tem mestu se ne oglašam zato, da bi poudarjal uspešnost dogodka, o tem naj se izrečejo drugi, temveč bi rad razjasnil nekaj nejasnosti, ki jih je ga. Mirjam Jan Blažić javno zapisala na svojem profilu na Facebooku. Gospa se je obregnila v besedila Tomaža Hostnika in jih označila kot: ˝Prekladanje in štetje kosti in predstavljanje samo ene plati polpretekle zgodovine, ki nima nič opraviti z Marusičevim Škofjeloškim pasijonom, čemur smo bili priča, zdaleč ne sodi k vzdrževanju pasijonske kulturne kondicije, za katero smo se v Občini Škofja Loka dogovorili. Tak odnos sem razumela kot grobo izrabljanje in žalitev izvirnega starodavnega škofjeloškega pasijona. Še bolj skrb vzbujajoče pa je to, da nekatere izrečene besede na tej prireditvi sodijo že v območje sovražnega govora.˝ Z njenim zapisom se ne morem ravno strinjati: sedem pesmi obravnava sedem različnih tematik s samega roba človečnosti, zato pa še toliko bolj pretresljive (samomor, detomor, alkoholizem …). Zadnja se dejansko ukvarja z bolečo t. i. polpreteklo zgodovino našega naroda, ampak ne na način, kot ga opisuje ga. Jan Blažić, temveč, če citiram Hostnika, govori ˝o odpuščanju, zlu, skušnjavi maščevanja in vračanju z dobrim˝. Kako je gospa presodila, da besedila spadajo v območje sovražnega govora, mi kljub večkratnemu poglabljanju v besedila še vedno ni jasno. Prav tako moram razjasniti del zapisa, v katerem ga. Mirjam namiguje, da je besedila ˝očitno nekdo specialno naročil˝. Ta del zapisa si razlagam, da naj bi nekdo (morda je s tem mislila kakšno politično stranko) tekste naročil v želji po pogrevanju zgodovine in netenju sovraštva med Slovenci. To moram popolnoma ovreči. Tekste sem naročil jaz osebno, navdušen nad predhodnim Hostnikovim delom, pri čemer sem Tomažu pustil popolno svobodo in se nisem vtikal v njegovo delo.

Osebno sem mnenja, da je bil Pasijonski koncert dogodek, ki ni bil namenjen užitkom kot takim, temveč dogodek, ki naj bi se nas vseh prisotnih dotaknil, nas šokiral in tudi pretresel. Upam, da je koncert dosegel svoj namen: zadovoljil naše potrebe po lepem in nam tudi dal misliti – sam verjamem, da je to tudi namen umetnosti.

Upam, da bodo teksti Tomaža Hostnika, napisani za Pasijonski koncert, kmalu objavljeni v kakšni zbirki, s čimer bo lahko vsakdo delo prebral in ga sodil.

Jaka Trilar

Oddaj svoj komentar

Kranj 17°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/30

sobota

14/30

nedelja

15/32

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Jesenice, 18. avgust 2018

Pohod na Špik

PRIREDITVE / Tržič, 18. avgust 2018

16. EU ples brez meja

PREDAVANJA / Kranj, 18. avgust 2018

Proučevanje Svetega pisma

IZLETI / Preddvor, 18. avgust 2018

Družinski pohod na Košuto

PRIREDITVE / Kranj, 19. avgust 2018

Žegnanje pri sv. Joštu

PRIREDITVE / Cerklje, 19. avgust 2018

Žegnanje in sveta maša na Krvavcu

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.