O Pasijonskem koncertu in odzivih

V sredo, 4. 4. 2018, je v cerkvi Žalostne matere božje (Špitalska), na spodnjem trgu v Škofji Loki, v okviru Dnevov Škofjeloškega pasijona potekal Pasijonski koncert, ki smo ga izvedli z Godalnim kvartetom Belebend. Na sporedu je bil cikel Josepha Haydna: Sedem poslednjih besed Kristusa na križu, op. 51. Skladba je sestavljena iz sedmih stavkov, v katerih je Haydn meditativno uglasbil sedem 'besed' Kristusa na križu (Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo; Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju; Žena, glej, tvoj sin! Glej, tvoja mati! …), jih uokviril z uvodnim stavkom (Introduzione) in zaključnim (Potres). Tako je skladatelj kljub nenavadni obliki dela dosegel zaokroženo celoto in skladba se je zapisala kot kanonično delo evropske klasične glasbe.

K sodelovanju smo povabili Tomaža Hostnika – vsestranskega umetnika (pianista, pesnika, kantavtorja …), ki je k dogodku prispeval sedem pesmi in jih tudi recitiral. Hostnikov cikel pesmi Zadnih sedm Kristovih bised na križu je tankočutno umetniško delo v rovtarskem narečju, ki je del inspiracije iskalo v znamenitih svetopisemskih besedah.

Vsi, ki smo umetniško sodelovali v tem projektu, smo vedno veseli odziva publike, pa naj bo pozitiven ali negativen. Sam imam raje komentarje, ki me tudi pokritizirajo, saj mi je s tem omogočen boljši vpogled vame kot umetniškega (po)ustvarjalca in ne nazadnje tudi človeka. Dogodek, ki ga je organizirala Glasbena šola Škofja Loka, s pomočjo Župnije Škofja Loka in Občine Škofja Loka, je bil s strani publike sprejet izjemno pozitivno.

Na tem mestu se ne oglašam zato, da bi poudarjal uspešnost dogodka, o tem naj se izrečejo drugi, temveč bi rad razjasnil nekaj nejasnosti, ki jih je ga. Mirjam Jan Blažić javno zapisala na svojem profilu na Facebooku. Gospa se je obregnila v besedila Tomaža Hostnika in jih označila kot: ˝Prekladanje in štetje kosti in predstavljanje samo ene plati polpretekle zgodovine, ki nima nič opraviti z Marusičevim Škofjeloškim pasijonom, čemur smo bili priča, zdaleč ne sodi k vzdrževanju pasijonske kulturne kondicije, za katero smo se v Občini Škofja Loka dogovorili. Tak odnos sem razumela kot grobo izrabljanje in žalitev izvirnega starodavnega škofjeloškega pasijona. Še bolj skrb vzbujajoče pa je to, da nekatere izrečene besede na tej prireditvi sodijo že v območje sovražnega govora.˝ Z njenim zapisom se ne morem ravno strinjati: sedem pesmi obravnava sedem različnih tematik s samega roba človečnosti, zato pa še toliko bolj pretresljive (samomor, detomor, alkoholizem …). Zadnja se dejansko ukvarja z bolečo t. i. polpreteklo zgodovino našega naroda, ampak ne na način, kot ga opisuje ga. Jan Blažić, temveč, če citiram Hostnika, govori ˝o odpuščanju, zlu, skušnjavi maščevanja in vračanju z dobrim˝. Kako je gospa presodila, da besedila spadajo v območje sovražnega govora, mi kljub večkratnemu poglabljanju v besedila še vedno ni jasno. Prav tako moram razjasniti del zapisa, v katerem ga. Mirjam namiguje, da je besedila ˝očitno nekdo specialno naročil˝. Ta del zapisa si razlagam, da naj bi nekdo (morda je s tem mislila kakšno politično stranko) tekste naročil v želji po pogrevanju zgodovine in netenju sovraštva med Slovenci. To moram popolnoma ovreči. Tekste sem naročil jaz osebno, navdušen nad predhodnim Hostnikovim delom, pri čemer sem Tomažu pustil popolno svobodo in se nisem vtikal v njegovo delo.

Osebno sem mnenja, da je bil Pasijonski koncert dogodek, ki ni bil namenjen užitkom kot takim, temveč dogodek, ki naj bi se nas vseh prisotnih dotaknil, nas šokiral in tudi pretresel. Upam, da je koncert dosegel svoj namen: zadovoljil naše potrebe po lepem in nam tudi dal misliti – sam verjamem, da je to tudi namen umetnosti.

Upam, da bodo teksti Tomaža Hostnika, napisani za Pasijonski koncert, kmalu objavljeni v kakšni zbirki, s čimer bo lahko vsakdo delo prebral in ga sodil.

Jaka Trilar

Oddaj svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 66 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

četrtek

2/2

petek

-10/-1

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

OBVESTILA / Škofja Loka, 17. januar 2019

Srečanja ob humanistiki

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.