Zbora krajanov se je udeležilo okrog petdeset domačinov in predstavniki Občine Jesenice, predstavnikov ministrstva za okolje pa kljub vabilu ni bilo. / Foto: Andraž Sodja

Zbor krajanov zaradi plazu

Krajani Koroške Bele zahtevajo takojšnjo seznanitev z rezultati raziskav plazu in sestanek na ministrstvu za okolje. »Ta trenutek, ko to govorim, se proti vasi premika 900 tisoč kubičnih metrov zemljine!« je opozoril Robert Sušanj in dodal, da je nevarnost plazov realna, zato toliko bolj moti ignoranca ministrstva.

Raziskave so pokazale, da vasi Koroška Bela grozi več dvajset aktivnih plazov in podorov, največja sta plazova Urbas in Čikla, samo v prvem se aktivno premika več kot 900 tisoč kubičnih metrov materiala. Ob kombinaciji neugodnih vremenskih pogojev in potresa bi se oba plazova lahko pretvorila v masni tok sedimentov, ki bi pomenili resno nevarnost za Koroško Belo.

Koroška Bela – »Plaz se lahko sproži čez sto let, lahko pa tudi zelo kmalu. Krajani se zavedamo, da država nima čarobne paličice, s katero bi odstranila plazove nad Koroško Belo, morala pa bi sprejeti vsaj osnovne ukrepe, ki bi pomirili krajane. Eden takšnih prvih ukrepov bi bila vzpostavitev alarmnega sistema, ki bi v primeru sprožitve plazu opozoril na nevarnost,« je na ponedeljkovem zboru krajanov Koroške Bele dejal Andrej Palovšnik, vodja civilne iniciative Plazovi nad Koroško Belo. Zbor krajanov so sklicali zato, ker so o skrb vzbujajočih izsledkih terenskih raziskav plazovitega območja nad vasjo, ki so jih strokovnjaki geološkega zavoda opravljali lansko jesen, izvedeli iz medijev. Udeležilo se ga je več kot petdeset domačinov, ki so jim predstavniki civilne iniciative Robert Sušanj, Andrej Palovšnik in Tomaž Zaveljcina predstavili dosedanje delo iniciative in razloge za sklic zbora krajanov. »Ta trenutek, ko to govorim, se proti vasi premika 900 tisoč kubičnih metrov zemljine!« je dejal Sušanj in opozoril, da so rezultati raziskav skrb vzbujajoči, nevarnost plazov je realna, zato toliko bolj moti ignoranca ministrstva, ki je rezultate raziskav posredovalo medijem, krajanom in občini pa kljub večkratnim pisnim prošnjam ne. Kot je poudaril Sušanj, ima v skladu z zakonom vsakdo pravico do varstva pred naravnimi nesrečami, prav tako prebivalci o tovrstni nevarnosti morajo biti obveščeni. »Za to pravico nam ni treba prositi, ampak nam jo je dolžna zagotoviti država!« je dodal.

Zbora krajanov so se udeležili tudi predstavniki Občine Jesenice z županom Tomažem Tomom Mencingerjem in podžupanom Miho Reboljem na čelu. Kot je dejal Mencinger, je tudi Občina Jesenice skušala dobiti informacije o izsledkih raziskav, a neuspešno. Župan je sicer poudaril, da je ministrstvo kljub vsemu lani zagotovilo 140 tisoč evrov za temeljite raziskave plazovitega območja nad vasjo. Strinjal pa se je, da je nesprejemljivo, da niti občina ne dobi poročila z rezultati. S problematiko plazov nad Koroško Belo se sicer na občini aktivno ukvarjajo, nekaj ukrepov je bilo že izvedenih, med drugim je bila urejena cesta do zaplavne pregrade, ki omogoča lažje čiščenje struge potoka Bela. Pretok drobirskih mas bi ublažila tudi dodatna pregrada višje od sedanje, projekte za njeno gradnjo že pripravljajo. Zelo pomembno je tudi urejanje struge potoka Bela in skrb za redno vzdrževanje njene pretočnosti.

Na zboru krajanov so župana zadolžili, da se dogovori za sestanek s pristojnimi na okoljskem ministrstvu, ki so jim poslali še en poziv, naj lokalno skupnost in krajane čim prej seznanijo z rezultati raziskav in načrtovanimi ukrepi. Nihče namreč ne želi, da bi se na Koroški Beli ponovil Log pod Mangartom ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/28

četrtek

12/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Srednja vas v Bohinju, 16. avgust 2018

Glasbeno poletje v Bohinju

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2018

Na Tosc

PRIREDITVE / Kranj, 16. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Radovljica, 16. avgust 2018

Človek, kruh, civilizacija, praznina

PRIREDITVE / Kranj, 17. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2018

Krvodajalska akcija z izletom

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 17. avgust 2018

Razstava Nike Jezovišek

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.